"Ezek a ti katonáitok, ha nektek nincs szükségetek rájuk – mi egyszerűen elfeledkezünk róluk"

Még a nyáron számoltunk be arról, hogy az oroszországi Kirov városa mellett hatalmas, a sztálingrádi csata és doni áttörés során fogságba ejtett, majd a hosszú utazás, a hideg, az éhezés és betegségek következtében életüket vesztett német, magyar, olasz katonák földi maradványait rejtő tömegsírokra bukkantak. A felfedezés orosz hadszintérkutatóknak köszönhető, ők értesítették a magyar, német és olasz hatóságokat is. Segítenének a katonák exhumálásában, de szerintük ez elsősorban az érintett országok feladata. Az idő pedig sürget, a sírokat ugyanis relikviák után kutató bűnbandák fosztogatják. A kirovi tömegsírok felfedezőjével, Alexei Ivakin orosz hadszíntérkutatóval beszélgetünk.

- Mikor fedeztétek fel a tömegsírokat és ezek hol találhatóak pontosan? Volt, ahol azt olvastam, hogy mezőgazdasági termelés folyt a területen és sok csontot kiforgattak a földből. Ezt az információt meg tudod erősíteni?

- 2002-ben, a Kirov megyéhez tartozó Szlobodszkoj régió, Sihovo falujában történt a felfedezés. Nem voltak ott mezőgazdasági munkálatok, ott csak erdő volt. Az erdőt 1943-ban vágtak ki, hogy a területet fel tudják szabadítani a temetőnek. A maradványok nagyjából 30-50 cm mélyen nyugszanak.

- Becslésetek szerint mennyien lehetnek a sírokban?

- 10-től 20 ezer főig, de ez csak elsődleges információ. Ezért kell a pontos szám miatt exhumálást végezni.

- Történt-e már exhumálás? Kerültek elő azonosítók, egy magyar és egy olasz is. Ezek emberi maradványokkal együtt bukkantak elő?

- Most éppen a felderítés zajlik. Vagyis azt derítjük ki, hány árok volt és mik a határaik. Nincs most napi célként kitűzve, hogy mindenkit exhumáljunk. Most csak az állampolgársági hovatartozást állapítjuk meg, idáig német, magyar és olasz katonák maradványai kerültek elő. További kutatás részünkről nem történik, mert a civil szervezetünk szovjet katonák és tisztek kutatásával foglakozik. A volt tengelyhatalmak katonai számunkra csak „mellékes eredmény”.

- Hol tart jelenleg az ügy? Mikor, és kik tárhatják fel a tömegsírokat?

- Államközi egyezmények szerint a katonáitok – a ti katonáitok. Vagyis az exhumálást nektek, magyaroknak kell elvégezni, illetve német és olasz szervezeteknek. Részünkről mi csak segítséget tudnánk nyújtani. Tekintettel arra, hogy az országaitokban nincs annyira kifejlődve a katonai régészet – mi rész tudunk venni ezekben a kutatásokban és a munka nagyrészét el tudjuk végezni. Ezért az országaitoknak segítenie kell a munka anyagi kiadásainak finanszírozását, például üzemanyag-költségek, étkezés stb.

Minden a kezetekben van. Mi tudunk segíteni, ez természetes, de a kezdeményezés a tiétek kell, hogy legyen. Ezek a ti katonáitok. Ha nektek nincs szükségetek ezekre a katonákra – mi egyszerűen elfeledkezünk róluk. A területet már régóta „fekete” – illegális – kutatók látogatják, és árusítják a katonák – többek között magyar katonák – dögcéduláit.

Hogy Alexei Ivakinnak mennyire igaza van, arról már korábbi kutatásunk alkalmával megbizonyosodtunk.

Bűnbandák fosztogatják a Don-kanyar magyar katonasírjait

Az ebay.com online aukciós portálra hosszú évek óta kerülnek fel a Don-kanyarban harcoló magyar honvédek azonosító cédulái és személyes felszerelései, illetve magyar katonasír azonosító táblák is. A jobb eladási ár reményében sztálingrádi leletként hirdetik őket. Erre azért van szükség, mert elsősorban észak-amerikai vásárlókban bíznak, azoknak pedig a Don-kanyar semmit sem mond.