2015. 02. 20. 21:29

Ezekben a percekben dől el Tóásó Előd sorsa

Igazi tárgyalótermi dráma La Pazban. Már majdnem kiderült, szabadlábra helyezik-e Tóásó Elődöt, amikor ebédszünetre ment a bíróság.

Egyre valószínűbb, hogy Tóásó Előd ma, vagy legalábbis a nagyon közeli jövőben szabadlábra kerülhet. Az mno.hu azt írja: elkezdődött a tárgyalás, és úgy tűnik, valóban létrejöhet az a vádalku, amelyről a bolíviai sajtó cikkezett, és amely lehetővé tenné, hogy az erdélyi magyar tanár hazatérjen végre.

Magyar idő szerint 17:40-kor kezdődött a tárgyalás, amelyen egyelőre minden úgy alakul, ahogyan a vádalkuról szóló információk szólnak. Mind Tóásó, mind vádlott társa, Jan Kudelka beismerte, hogy "fegyveres felkelés előkészítésében" vettek részt, ugyanakkor mindkettejük ellen ejtették a terrorizmus vádját. Kudelka hat év, kilenc hónap börtönt kapott, s mivel ennek a felét már leülte, jó eséllyel szabadulhat ő is.

Tóásóra pontosan annyi szabadságvesztést kér az ügyész, mint amennyit eddig előzetesben volt - 5 év, hat hónapot. Az mno.hu úgy tudja, a bíróság tagjai egyetértenek ezzel, de - mint egy igazi hollywoodi tárgyalótermi drámában - ítélethozatal előtt még elmentek ebédszünetre.

Korábban a Los Tiempos helyi napilapnak egy névtelenségbe burkolózó informátor azt mondta:

A vádlottak belefáradtak a hosszú börtönévek során őket ért törvénytelenségekbe, megviselte őket a sok igazságtalanság és a kormányzat részéről folyamatosan tapasztalható nyomás, ezért belementek abba, hogy részben bűnösnek vallják magukat egy enyhébb ítéletért cserébe.

Az mno úgy értesült,  a mai vádalkutárgyaláson ejtik a terrorizmus vádját Tóásó Előd és Mario Tadic ellen. A megállapodás értelmében azonban a vádlottak elismerik részvételüket "fegyveres felkelés előkészítésében". Az eljárás végén a vádlottak így pontosan annyi büntetést kapnának, amennyit már előzetesben leültek: öt év, tíz hónapot.

A Los Tempos információját Gianni Prado, Tóásó és Tadic ügyvédje nem erősítette meg, ő nem tud új fejleményről az évek óta zajló tárgyaláson. Az mno megkérdezte Dénes (Tóásó) Editet, Előd Magyarországon élő nővérét, aki szerint öccse "soha nem fogja terroristának vallani magát, hiszen ártatlan." Hozzá kell tenni, hogy a vádalkut gyakran a tárgyalásig titokban tartják, arról sem az ügyvéd, sem a vádlott, sem annak hozzátartozói nem nyilatkozhatnak.  
A tárgyalásra helyi idő szerint pénteken délben, magyar idő szerint délután ötkor kerül sor. Tehát elvileg ma estére kiderül, hazatérhet-e a koholt vádak alapján meghurcolt magyar tanár. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy a bolíviai hatóságok betartsák a vádalkut. Diktatórikus rendszerekben erre nincs garancia. Az ötvenes években, és az 1956-os szabadságharc leverését követő megtorlások során is számos esetben megtörtént, hogy a vádlottat rávették, vallja magát bűnösnek, és cserébe "elnézőbbek lesznek vele". Ám végül a tárgyaláson éppen erre a beismerésre alapozva szabtak ki  hosszú börtönéveket, vagy akár halálbüntetés is.   

Ha a vádalku valóban megköttetett, és Moralesék is állják a szavukat, még az sem jelenti, hogy Tóásó azonnal szabadul. A  szabadlábra helyezés meglehetősen hosszadalmas adminisztrációs folyamat, de az mno.hu szerint előfordulhat, hogy Tóásó Előd néhány héten-hónapon belül azért hazatér.