2014. 12. 24. 15:02

Ezért ne adjuk egy futsal csapatnak a külügyet

Értetlenségének adott hangot a magyar himnusz elénekléséért kiszabott romániai bírság miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

aA magyar külügyi tárca a Krónika erdélyi magyar napilap kérdésére közölte álláspontját a himnusz énekléséért kirótt romániai bírság ügyében.

Nem érti a futsal csapat...

A Krónika honlapján szerdán közzétett hír szerint a magyar külügyi tárca megítélése szerint aggodalomra adnak okot az erdélyi magyar közösség szimbólumhasználatával szembehelyezkedő hatósági fellépések.

Elutasítunk minden olyan magyarellenes fellépést, amelyek szükségtelenül növelik a feszültségek lehetőségét és olyan jogokat vitatnak el a romániai magyarságtól, amelyek több európai országban is biztosítottak a kisebbségi közösségek számára - idézte a Krónika a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőosztálya által adott választ.

A külügyminisztérium azt is közölte, hogy a kérdés megoldása érdekében a tárca európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a román külügyminisztériumhoz fordul.

A magyar közösség és a politikai alakulatok körében megütközést keltett a himnuszéneklés büntetése, és a gesztus miatt tüntetéssorozat robbant ki Sepsiszentgyörgyön, majd Csíkszeredában. A december 19-i sepsiszentgyörgyi demonstráció több ezer résztvevője petícióban szólította fel a román kormányt, hogy hagyjon fel a magyar jelképek üldözésével, ne szítson ellentéteket a Székelyföldön élő románok és magyarok között azzal, hogy elemi jogokat vitatnak el a magyar közösségtől. A román kormány december 18-án leváltotta tisztségéből Marius Popica prefektust.

Az elszomorító válasz

Az elképesztő történettel lapunk is többször foglalkozott, korábban megkerestük az üggyel kapcsolatban Szávay Istvánt, a Jobbik alelnökét is, aki elmondta, hogy ide vezetett az elmúlt évek mosolydiplomáciája, a folyamatos gesztuspolitizálás és a nemzeti kérdésekben való falig hátrálás, amely a Martonyi János és Németh Zsolt fémjelezte magyar külügyet jellemezte.

Hozzátette, kíváncsi, hogyan reagálnak minderre a magyar diplomácia mostani vezetői. Ideje lenne ugyanis világos jelzéseket tenni Románia felé, és egyértelműen kiállni a fokozódó magyarellenes sovinizmussal szemben - jelentette ki.

Nos, a nemzeti párt politikusa most megkapta a kérdésére a választ. Elszomorító és érthetetlen, hogy egy futsal csapat képviseli hazánkat a külpolitikai porondon.

alfahir.hu