Ezért olyan elborult az ISIS

Nem egyszerűen pszichopaták. A világvégét várják, és hiszik, hogy kegyetlen barbárságukkal ezt hozzák közelebb.

Újabb, brutálisan beteg videót hozott nyilvánosságra az Iszlám Állam. Úgy tűnik, mintha a szervezet szándékosan provokálná ki, hogy az égvilágon mindenki gyűlölje. Egy friss kutatás szerint nem csak úgy tűnik, tényleg ez a céljuk.

Az ISIS legújabb internetre feltöltött videóján három szíriai katonát lincsel meg a tömeg, majd holttestüket motorokkal körbehordozzák a városon. A felvétel valószínűleg Szíriában, Rakkában készült.

Amikor láttam az Iszlám Állam újabb elmebeteg horror-show-ját, az első felcsattanásom az volt: mire jó ez, mi ezzel a céljuk? Mert olyan van, hogy háborodott szadisták videóra veszik saját kegyetlenségüket, ennek akár taktikai célja is lehet, ha az ellenséget akarják megfélemlíteni. De hogy egy terrorszervezet szakmányban ontson magából vérprofi videókat, arra azért korábban nem volt példa.

A kis filmecskék témáit, az újabb és újabb bestiális kivégzéseket gondosan úgy állítják össze, hogy azokban szépen sorra kerüljön minden, ami egy ép lelkű embert kiakaszthat. Lefejezés késsel, kiskamasz hóhér, elevenen elégetés, csoportos kivégzés, és most a holttestek meggyalázása. Vérivás és kannibalizmus még nem volt, de ami késik, talán nem múlik. A CNN friss elemzése (amelyről a honvedelm.hu ad hírt) szerint ez nem véletlenül van így.

A szakértők az ISIS "Dabiq" című angol nyelvű propaganda magazinját elemezve jutottak arra a következtetésre, hogy a szervezet valójában egy apokaliptikus szekta, amelynek célja, hogy sürgessék a világvégét. Ezt jó fundamentalistákhoz illően a Korán abszolút szó szerinti értelmezése alapján igyekszenek elérni. A lap elnevezése is erre utal. Dabik városa Szíriában van, a muszlim szent szövegek szerint Mohamed itt jövendölte meg, hogy az iszlám seregei legyőzik Róma hadait, amely a történelem végét, és az örökké tartó tökéletes világrendet hozza el.

Az Iszlám Állam vezetői szerint ez a döntő ütközet már közeleg. A Dabiq egyik cikkében azt írják: "amint a világ az al-Malhama al-Kubra (a dabiki nagy csata) irányába tart, az események puszta megfigyelésének lehetősége elveszett”, és mindenkinek állást kell foglalnia a muszlimok és Róma (a dzsihadisták mai értelmezésében a nyugati világ) harcában.

A kutatás arra is felhívja a figyelmet, hogy amikor tavaly novemberben kivégezték Peter Kassig amerikai segélymunkást, hóhéra azt mondta a kamerába:

Eltemetjük az első keresztest Dabikban, és lelkesen várjuk, hogy a hadseregetek többi része is megérkezzen.

Vagyis az ISIS ki akarja provokálni a nyugati hatalmak (a "keresztesek") beavatkozását, mert meggyőződésük, hogy az igaz hit védelmezőiként ők fognak győzedelmeskedni. Greme Wood a The Atlantic folyóiratban megjelent cikkében úgy fogalmaz:

Az Iszlám Állam nem pusztán pszichopaták gyülekezete. Ez egy vallási csoport, gondosan betartott hiedelmekkel. Köztük azzal, hogy ők a közelgő világvége kulcsfontosságú sürgetői.

A szerző úgy véli: az ISIS minden döntése mögött elsősorban az áll, hogy Mohamed próféciáját mihamarabb valóra váltsák. Ha ehhez az kell, hogy ez egész világot kihívják maguk ellen, nem haboznak, hogy megtegyék. Teljesen felesleges tehát abban reménykedni, hogy a szervezet brutalitása előbb-utóbb alábbhagy. Úgy tűnik, a nyugati világnak nincs más választása, mint hogy valóra váltsa az apokalipszis-váró dzsihadisták álmát - és megtámadni őket.