Ezzel a „csodafegyverrel" játszhatták ki az ukránok a tűzszünetet

A még a szovjet időkből örökölt 2Sz7 Pion önjáró ágyúkkal úgy lőhették a felkelők állásait, hogy a 30 kilométeres ütközőzónán kívül maradtak.

Az ukrán hadsereg még a 2000-es évek elején vonta ki az aktív szolgálatból a még szovjet időkből örökölt 2Sz7 Pion önjáró ágyút. Tavaly év végén reaktiválták ezt a fegyverzetet. Azóta a kelet-ukrajnai fronton tevékenykednek.

A közel 47 tonnás, 203 mm-es ágyúval felszeret óriás a Vörös Hadsereg szárazföldi erőinek egyik legnagyobb páncélozott harcjárműve és a világ egyik legerősebb hagyományos tüzérségi rendszere. Arra tervezték, hogy nagy távolságból semmisítsen meg bunkereket, logisztikai létesítményeket, megerősített harcálláspontokat.

Újra rendszerben

Az ukránok néhány hónapja gyors ütemben ismét harcképes állapotba hozták, majd a frontra küldték Pionjaikat. Hogy miért volt olyan fontos ez? A válasz nagyon egyszerű. A Pion hatásos lőtávolsága megközelíti, bizonyos esetekben meg is haladja az 50 kilométert, még az első minszki egyezményben csupán 30 kilométerben határozták meg azt a zónát, ahonnan ki kell vonni a nehézfegyvereket. Így az ukránok úgy tudták lőni a felkelők állásait, hogy elméletben nem szegték meg a tűzszüneti egyezményt.

Pion már a fronton

Még a '70-es években állították hadrendbe

A Piont valamikor a '70-es évek közepén állították hadrendbe. A NATO 1975-ben azonosította először. Fő fegyverzete a 2A44-es GRAU-kódjelű 203 mm-es huzagolt csövű, osztott lőszert tüzelő tüzérségi ágyú, melynek maximális lőtávja rakéta-póthajtásos lőszerrel 55,5 km. Teljes lőszerjavadalmazása 40 db lőszer, géptestben tárolva 4 db lőszer, a többit kisegítő járművekből adagolják. Kiegészítésként helyet kapott a harcjárműben egy hordozható légvédelmi rakétavető is.