2014. 03. 15. 16:17

Fákat csavart ki a viharos szél – sokan hívják a tűzoltókat

Több helyen riasztották a tűzoltókat a viharos szél következtében leszakadt faágak, kidőlt fák miatt szombaton kora délutánig - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-vel.

Hajdu Márton elmondta: két településen, a Heves megyei Ecséden és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Aggteleken kidőlt fák villanyvezetéket szakítottak le. Utóbbi településen - a megyei katasztrófavédelem közlése szerint - mintegy kétszázan maradtak áram nélkül. A helyreállítási munkálatok várhatóan az esti órákig eltarthatnak.

Az OKF az autóvezetőktől azt kéri, hogy a vihar idején körültekintően válasszanak helyet parkolásra, illetve a gyalogosok is fokozott figyelemmel közlekedjenek az utcán - mondta Hajdu Márton, hozzátéve: az esetleges fakidőlések és a villanyvezetékek megrongálódása miatt máshol is számítani lehet átmeneti áramszünetre. Szombat délután egyre több járásra és Budapestre is kiadták a narancssárga, vagyis másodfokú riasztást a várható viharos szél miatt. Ezeken a területeken a következő órákban akár 90 kilométer/órát meghaladó széllökések is lehetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott - szombat éjfélig szóló - veszélyjelzése szerint másodfokú, vagyis narancssárga figyelmeztetés van érvényben Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Pest megyében, valamint Budapesten. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják.

Baranya, Somogy, Vas és Zala megyére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezekben a megyékben is lehetnek, 70 kilométer/órásnál erősebb széllökések. A meteorológiai szolgálat azt írta: a következő órákban a Közép-Dunántúlon és az Alföldön, majd a déli megyékben is sokfelé viharossá válik a szél, utóbbi térségben 100 kilométer/órás széllökések is lehetnek.

A késő esti órákban a szél mindenütt mérséklődik, inkább már csak az ország déli harmadában lehetnek 70 kilométer per órát elérő lökések. Vasárnap viszont a délnyugati és az északkeleti megyéket kivéve ismét sokfelé viharossá fokozódhat a szél. Az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében a szélsebesség helyenként elérheti a 90-95 kilométer/órát is - írta a meteorológiai szolgálat.

MTI - alfahir.hu