2016. 08. 10. 15:50
MTI

Felavatták India eddigi legnagyobb atomerőmű-blokkját

Hivatalosan felavatták India eddigi legnagyobb atomerőmű-blokkját - ebből az alkalomból Narendra Modi indiai államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán videokonferenciát tartott, amelyet számos helyi televíziós csatorna közvetített.

A dél-indiai Tamil Nadu szövetségi államban lévő Kudankulam atomerőmű most átadott első reaktorblokkja már 2015 elejétől fogva aktív, és 1000 megawattos teljesítményével India legnagyobb működőképes atomreaktorának minősül.

A létesítményt orosz technológia segítségével építették, költségeit pedig négyötöd részben orosz hitelből fedezték.

A tervek szerint 2016 végéig Kudankulamban egy második - azonos teljesítményű - reaktorblokk is rácsatlakozik majd az ország energiahálózatára. Az elképzelések szerint az atomerőmű később hat blokkból fog állni.

"Ez egy történelmi lépés az indiai-orosz kapcsolatokban, ami mindössze az atomenergetika terén történő együttműködésünk kezdetét jelenti"

- mondta Modi a videokonferencián. India a következő években törekedni fog az atomenergetikai szektorának kiépítésére - tette hozzá.

Jelenleg a dél-ázsiai ország mintegy 300 gigawattos energiatermelésének mindössze 2 százaléka származik atomerőművekből. 2050-ig Újdelhi ezt az arányt 25 százalékra szeretné emelni.