Felvidéki építkezésbe kezd a Jobbik

A Jobbik hét regionális központtal megkezdi felvidéki tagjainak és szimpatizánsinak szervezését – jelentette be pénteki észak-komáromi sajtótájékoztatóján Szávay István, a párt országgyűlési képviselője.

A párt Nemzetpolitikai Kabinetét vezető politikus hangsúlyozta, a Jobbik már 2003-as alapító okiratában és 2010-es választási programjában is jelentős fejezetet szentelt a külhoni magyarság ügyeinek, ezt két és fél éves parlamenti jelenlétük, felszólalásaik, indítványaik is bizonyítják.

Szávay kiemelte, a Jobbik Magyarországért Mozgalomba már 2010 óta jelentkezhetnek nem Magyarországon élő magyarok, de eddig csak valamely csonkahoni alapszervezet munkájában vehettek részt. Az elmúlt két év nagyszámú megkeresései azonban indokolttá tették, hogy a szimpatizánsok saját szülőföldjükön is szervezett formában jeleníthessék meg a nemzeti radikális párt politikáját.

Fotó: Kató Alpár

A Jobbik hét felvidéki régióba fogja szervezni támogatóit Dunaszerdahely, Komárom, Ipolyság, Losonc, Rimaszombat, Szepsi, Királyhelmec központokkal. Párttagnak vagy aktív szimpatizánsnak jelentkezni a Jobbik központi honlapján lehet, a tagfelvételnek nem feltétele a magyar állampolgárság.

Nem hagyományos pártépítés a cél

Szávay leszögezte, nem hagyományos pártépítésben gondolkoznak, nem fognak létrehozni városi, járási, megyei alapszervezetet, külön hierarchiát – a Jobbikkal szimpatizálók számára szeretnének baráti közösséget teremteni. E megfontolásból a magyarországi párt nem kíván Felvidéken önálló politikai erőként megjelenni, és a csatlakozóknak nem lesz feladatuk szlovák vagy felvidéki belpolitikai ügyekben véleményt nyilvánítani, főleg nem a helyi magyar pártok vitáiba beleszólni.

A cél, hogy azok, akik figyelemmel kísérik a magyarországi belpolitika eseményeit, és támogatják a Jobbik által képviselt nemzeti radikális értékrendet, ezt saját közösségükben, szervezett formában is meg tudják jeleníteni.

Csak szavakban védik meg a felvidéki magyarokat

Szávay fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a Kárpát-medencében jelenleg Felvidéken a legnagyobb a baj, az itteni közösséget fenyegeti leginkább az asszimiláció, ezt a közösséget érik a legsúlyosabb jogsértések. „Egy soviniszta államgépezet működik Szlovákiában, amelynek világos célja az itt élő magyarok beolvasztása” – emelte ki. A helyzetet súlyosbítja, hogy a magyar diplomácia csak a szavak szintjén védi meg a felvidéki magyarokat, az érdemi lépések minden esetben elmaradtak – tette hozzá.

A jobbikos képviselő a következő napokban Felvidéken, ezt követően pedig a Kárpát-medence többi elcsatolt régiójában fogja felvenni a kapcsolatot a párt honlapján bejelentkező tagokkal és szimpatizánsokkal.

B.J.

barikad.hu