2015. 09. 18. 13:56

Fiatalok, sikerre éhesek, kitartóak - Phoenix RT

A csonkahoni határokon túlon létező, alkotó magyar anyanyelvű formációkat bemutató sorozatunk második részében szintén egy felvidéki csapatot, ezúttal a lendületes hard rock-ot játszó – éppen stúdiózó, és az őszi koncertturnéra készülő – Phoenix RT-t invitáltunk meg, hogy énekes, basszusgitárosuk, Puss Tamás segítségével megismerjük eddigi történetüket, feltérképezzük munkamódszerüket, megtudjuk, hogy milyen lehetőségei vannak egy fiatal, elszánt és feltörekvő magyar csapatnak az ottani közegben, és információkat kapjunk a közeljövő terveiről. Megkeresésünket konkrétan az év végére tervezett negyedik lemezük előzeteseként funkcionáló Privát Mennyország című új dalukhoz készült videóklip nyár eleji publikálása adta. Azonban mire sikerült összehozni az interjút, és véglegesíteni annak anyagát, a fiúk egy másik friss szerzeménnyel, a két évvel ezelőtti albumuk akusztikus dalának, a Bújj hozzám-nak a villanygitáros, „durvább” verziójával is megleptek minket.

 - A honlapotokon olvasható biográfia 2007-től indul, de már 2004-ben is volt egy demótok, sőt, valahol azt olvastam veletek kapcsolatban, hogy már 2001-ben, kora tizenévesen alakítottátok meg a zenekart. Elevenítsük már fel a Phoenix kezdeti lépéseinek időszakát az első hivatalos nagylemezig!
 
 - 2001 nyarán indult a történet, amikor is 10-11 évesen Puss Krisztián, Lépes Gábor és Lépes Feri megalapították a bandát Csallóközcsütörtökben. Kezdetben átdolgozásokat játszottak a srácok. Én 2003-ban csatlakoztam a brigádhoz. Megszülettek az első saját szerzemények, melyeket 2004-ben rögzítettünk, és ezeket Barátok a sírig címmel jelentettünk meg, első demóként. A következő évben egy koncertdemóval jelentkeztünk, melyen három új dal volt hallható. Aztán jött a „Tisztán láss” CD, az első nagylemezünk, melynek felvételei a soproni MD Stúdióban készültek.
 
 - Milyen előadók, lemezek hatottak rátok a csapat megszületése előtt, és az eltelt évek során változott-e jelentősen a zenei ízlésetek?
 
 - Természetesen a magyar rockzene nagyjai meghatározóak voltak számunkra. Ahogy az előbb is említettem, átdolgozásokkal kezdte a banda. Beatrice, P. Mobil, Edda, Dinamit dalokat játszottunk, később a Tankcsapdától, Ossiantól, Pokolgéptől is kerültek számok a koncertprogramunkba. Mellette egyre gyakoribb volt egyes külföldi bandák lemeze is a lejátszóban, mert Krisztiánék rákaptak a keményebb stílusra, Sepultura-t, Slayer-t hallgattak. Feri mindig is nagy Tankcsapdás volt. (nevet)
 
 - Akkor bizonyára ennek köszönhető, hogy miközben nagy vonalakban a híres elődök hatásait, szellemiségét is érezni a hangzásotokban, nem csak szimpla rock n’ roll-ban utaztok, hanem a metalosabb megszólalástól, sőt a hagyományostól kissé szokatlanabb hangszerelési megoldásoktól sem idegenkedtek, hogy – jó néhány esetben – ezekkel is színesítsétek a szerzeményeiteket…
 
 - Mindenképpen a rock n’ roll területén mozgunk, de nincs határ. Ezt egyszer Shady, a Rockvilág.hu-tól nagyon jól megfogalmazta: A metal-nál rockosabb, a punknál összetettebb és metalosabb, a rocknál punkosabb… Jó dolognak tartjuk, ha egy lemez változatos, és ugyanezt egy koncertprogramra is mondhatjuk.
 
 
 - Szövegeitekben sem csak a tradicionálisnak mondható r’n’r témákat ismételgetitek, hanem néha keményebb, kényesebb dolgokhoz is bátran nyúltok. Egy-egy új dal előkészületekor mi alapján választjátok ki a mondanivalót, mi inspirál ezek megírásakor titeket?
 
 - A zenekar szövegeit a kezdetektől én írom. Általában a dalok zenei része készül el először, majd erre íródik a szöveg. Többségében a refrén az első próba után megvan, így ugye a téma is, tehát a zene, a dallam, a ritmus nagyon tud inspirálni. Egyébként meg az átélt, megélt érzésekből, vagy a látott, olvasott, hallott történetekből születnek szövegek.
 
 - Nekem úgy tűnik, hogy minden egyes lépéseteket, egy-egy időszak kiemelkedő eseményét – gondolok itt klipmegjelenésekre, különböző koncertturnékra, dalszerzési ciklusokra, lemezkiadásokra, stb.– tudatosan, jó előre építkezve tervezitek meg. Te vagy ti foglalkoztok ennyire profin a zenekarral, vagy vannak segítőitek ezekhez a háttérmunkákhoz?
 
 - Sok éven keresztül ezt közösen csináltuk a zenekarral, külső segítség nélkül. Minden év elején leültünk és megterveztük az előttünk álló tizenkét hónapot. Fontosnak tartjuk, hogy legyen cél, amiért küzdeni, amiért hajtani kell! Évről-évre magasabbra raktuk a lécet, és ez a mai napig így van, bár most már van külső segítségünk, hiszen az idei esztendő elejétől egy menedzser támogatja a munkánkat.
 
 
 - Két évvel ezelőtt egy apró változás történt a nevetekben. Ez semmilyen formában nem akasztotta meg az eddigi lendületeteket, az elért eredményeitekre nem volt negatív befolyással?
 
 - Nem éreztük negatív hatását, hiszen nem állt le a banda. A névváltoztatás már régóta tervben volt. A Phoenix név anno nem volt túl szerencsés választás, hiszen ilyen nevű bandákból Dunát lehetne rekeszteni. (nevet) De ennyi év után nem szerettük volna teljesen elhagyni a Phoenix-et. Így jött az RT, ami rock triót jelent. Egy új időszámítás indult a zenekar életében 2013. szeptemberétől.
 
 - Még a nyári fesztiválszezon előtt a csajbanda Dorothy-val párban egy néhány állomásos, Trio Tour-nak keresztelt rövid koncertkörúton vettetek részt. Miért pont őket választottátok társnak? A bulik hogyan sikerültek, beváltotta a hozzá fűzött reményeket ez az önálló turné? Milyen élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodtatok?
 
 - Sokszor voltunk előzenekar az utóbbi években – a Tankcsapda, Kowalsky meg a Vega, Road, Rómeó Vérzik társaságában jártuk a klubbokat – és úgy éreztük idén év elején, hogy itt az ideje saját lábra állni és önálló bulikat szervezni. Dorothyék ugyanebben a cipőben jártak, és mivel nagyon jó a viszony a két banda között, kitaláltuk, hogy próbáljuk meg együtt.
Nem kellett csalódnunk, fantasztikus volt a hat állomás, sokan kíváncsiak voltak a Trio Tour-ra. Kiemelkedő volt a bulik közül a dunaszerdahelyi, ahol majdnem teltház előtt játszhattunk. Mindenképpen szeretnénk a jövőben is folytatni a lányokkal! (nevet)
 
 - Az év végére várható negyedik albumotok első beharangozó videóját nyár elején mutattátok be. Mivel a forgatás helyszíne, és a mellettetek feltűnő neves (de civil) hölgy sem mindennapi, ezért kérlek, mesélj már el részletesen mindent erről a projektről!
 
 - Júniusban jelent meg a Privát Mennyország című új Phoenix RT szám, melyet már Varga Zoltán producerrel készítettünk a SuperSize Production-ben. Egy nagyon pörgős, vidám dalról van szó, melyhez a klippet az FX Film-mel forgattuk egy műszaki cikkeket forgalmazó áruházban. A klipben szereplő hölgy Salamon Dia, Európa-bajnok fitnesz modell. Nagyon jó hangulatú volt a forgatás, záróra után, tehát este 8-tól vettük birtokba az üzletet, és késő éjjelig dolgoztunk. Nagyon profi volt a stáb, zökkenőmentesen zajlott a felvétel, élveztük nagyon. (nevet)
 
 
 - Felvidéken mennyire vagytok ismertek, egyáltalán milyen alternatívái vannak ott egy magyarul éneklő fiatal rockcsapatnak?
 
 - Otthon szépen kialakult a rajongótáborunk, akik a felvidéki bulijaink 99 százalékára eljönnek. Volt már olyan, hogy például a brünni koncertünkre Felvidékről egy busznyi rajongóval érkeztünk, de ez megtörtént már Szombathelyen és Budapesten is! (nevet) Nagyon szeretünk otthon koncertezni. Rengeteg bulit szerveztünk már a csallóközcsütörtöki kultúrházban, de a felvidéki fesztiválokat is ajánlani tudom mindenkinek.
 
 - Hogy látjátok, érzitek, az anyaországban vagy a szülőhelyeteken vannak nagyobb lehetőségeitek, akár egy-egy koncert lekötését, akár a médiamegjelenést tekintve?
 
 - Felvidéken csak a magyarlakta területeken tudunk érvényesülni, Magyarországon sokkal több a lehetőség, több a klub, a fesztivál. De mindenképpen le a kalappal az otthoni média előtt, hiszen például a szlovák rádió magyar adása napi szinten játssza a felvidéki zenekarok dalait, és az otthoni újságokban is van lehetőség szerepelni egy-egy fontosabb eseménnyel.
 
 
 - Az évek során több formában – négyes és ötös felállásban – is játszott a Phoenix. Mennyire érzitek jól magatokat trióként, maradtok-e ennél a verziónál?
 
 - Amennyire tartottunk a trió felállástól, most már annyira élvezzük. Sokkal kényelmesebben elférünk például a turnébuszban . (nevet) Na jó, a tréfát félre téve… Összhangban van a banda és ez a lényeg. Írjuk a dalokat, tudjuk merre tartunk, mind a hárman tudjuk mi a cél. Elszántak vagyunk és kitartunk, és szerintem ez a fontos. Eleinte fura volt éneklés közben basszusozni, de gyakorlás kérdése. Mára már megszoktam, sőt, talán el se tudnám képzelni hangszer nélkül magam.
 
 - Az új album kiadásában ismét az Edge Records lesz a partneretek? Készen vagytok-e már a stúdiómunkákkal vagy az még előttetek áll?
 
 - Az előző lemezünk, a Nincs ellenszer, az ő gondozásukban jelent meg, és nagy a valószínűsége, hogy az új anyag is náluk jelenik majd meg. Még folynak a felvételek a SuperSize Production-ben, de annyit elárulunk, hogy tíz dal lesz hallható a korongon, és szerintünk a banda eddigi legerősebb lemeze van készülőben.
 
 
 - Az ősz folyamán milyen Phoenix RT megmozdulások várhatóak koncertfronton, és meg van-e már a hivatalos lemezmegjelenés pontos dátuma?
 
 - Az album a tervek szerint december elején jelenik majd meg. A lemezbemutatót december 26-án a csallóközcsütörtöki kultúrházban tartjuk majd, és hatalmas látványshow-val készülünk, úgyhogy mindenképpen érdemes lesz eljönni. Addig viszont rengeteg tervünk, tennivalónk van. Most a héten jelent meg egy újabb lemezelőzetes szöveges videónk, aztán elindul az őszi turné, mely 14 állomásból áll. Az önálló bulik mellett fellépünk majd a Tankcsapdával és a Rómeó Vérzik-kel is. Novemberben lesz egy meglepetésünk, amit viszont csak október közepén árulunk majd el! (nevet) Szóval nem lesz unalmas az idei ősz. Tartsatok velünk!