Fillérekért adta el az önkormányzat a Király utcai bérlakásokat

A VII. kerületi önkormányzat 2014-ben és 2015-ben több Király utcai lakást is eladott a bérlőknek, akik a vásárláskor akár 70 százalék kedvezményt is kaphattak - írja az Átlátszó.

A lap szerint a friss tulajdonosok közül többen néhány hónappal később továbbértékesítették a lakásukat, számos alkalommal dupla annyiért, mint amennyi a lakás forgalmi értéke volt az önkormányzat által készített ingatlanbecslés szerint – és négyszer-ötször drágábban annál, amennyiért megvették a VII. kerülettől.

Az Átlátszó.hu huszonnégy ilyen esetről tud, az önkormányzatot a lap számításai szerint akár több száz millió forint nagyságrendű kár érhette. Az ügy mellékszála, hogy tíz egykori bérlakás azé a cégé lett, amelynek feljelentése nyomán 2006-ban elindult a Hunvald-ügyként elhíresült ingatlanpanamával kapcsolatos nyomozás.

A lap tudomása szerint több lakás esetében is az történt, hogy a későbbi vevő adta kölcsön a bérlőnek azt az összeget, amit ő az önkormányzatnak fizetett ki a lakás kedvezményes vételáraként. Vagyis a bérlők és a későbbi vevőik vélhetően a kezdetektől összejátszottak.

A hírportál azt állítja, hogy az esetről írásos bizonyítékai is vannak.