Földnélküliek: Magyarország és Románia összehangolja agrárpolitikáját

Magyarország és Románia összehangolja agrárdiplomáciai erőfeszítéseit az uniós agrárpolitika (KAP) tervezésében és alakításában - állapodott meg Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Achim Irimescu román mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter szombaton a romániai Szilágyperecsenben. Csak az a kérdés, hogy valójában kinek szeretnének most még több földalapú támogatást szerezni a miniszterek, mikor mindkét országban spekulánsok, oligarchák kezében vannak óriási termőterületek.

A szilágysági településen folytatott tárgyalást követően Fazekas Sándor az MTI-nek a helyszínről telefonon elmondta: a kétoldalú agrárkapcsolatokat áttekintő megbeszélés legfontosabb kérdésköre volt az uniós közös agrárpolitika összehangolása.

A két ország az agrárkérdéseket azonosan vagy hasonlóan ítéli meg, és ebben eddig is együttműködés volt a két ország között. Magyarország és Románia is abban érdekelt, hogy az unióban egy erős közös agrárpolitika legyen, megfelelő anyagi háttérrel.

Földnélküliek

A globális földrablásnak (land grabbing) európai gócpontja épp Magyarország és Románia. Ezt egyébként Európai Unió által készített tanulmányok is bizonyítják. Elképesztő, de keleti szomszédunknál 2002-2010 között 150 ezer kis, családi gazdálkodás tűnt el.

 

Sőt, Romániában még látványosabb a külföldi földzsákmányolás, a spekuláns multinacionális vállalatok nemcsak a termőföldre tették rá kezüket, hanem Erdély végtelen erdeit is pusztítják.

 

Mint ismert, hazánkban 2016 nyarán fejeződött be a földprivatizáció harmadik hulláma.

A két ország ugyancsak egyetért, hogy a KAP-nak egyszerűnek és gazdabarátnak kell lennie, továbbá az anyagi forrásokhoz is könnyű hozzáférés szükséges azért, hogy a gazdák korszerű és versenyképes módon termelhessenek - tette hozzá.

Közelednek a betegségek

A találkozón az állategészségügyi kérdéseket érintve megállapították: az afrikai sertéspestis, illetve a szarvasmarháknál a bőrcsomósodás betegség veszélyezteti a termelést. Ezek a betegségek közelítenek az unió határaihoz, és a védekezés hiánya nagy gazdasági károkat okozhat.

A miniszterek a helyi termékek népszerűsítéséről is véleményt cseréltek.