2014. 03. 31. 18:37

Folytatódik a Jobbik erősödése

jobbikA Századvég legfrissebb felmérése szerint március végén a kormányzó pártok stabilan őrzik pozíciójukat. Tovább csökkent azonban a baloldali közös lista támogatottsága, míg a Jobbik erősödött - derül ki a felmérésből.

A pártpreferenciájukban bizonytalanok arányában további csökkenés látható, jelenleg már csak a választókorúak 27 százaléka tartozik ebbe a csoportba - tudatták a március 27. és 30. között, ezer ember megkérdezésével készült, 3,2 százalékpontos hibahatárral mért felmérésük eredményét.

A Fidesz-KDNP támogatottsága január óta stabil, a teljes népesség körében 33 százalékos, vagyis - mint írták - az Orbán Viktor vezette kormánypártok a március végi eredmények tanúsága szerint jelentős előnnyel fordulhatnak a kampány utolsó hetére. Felmérésük szerint a biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága 51 százalékos.

A baloldali közös listát támogatók aránya tovább csökkent, jelenleg a választókorúak 19 százaléka voksolna a Mesterházy Attila vezette pártszövetségre. A Századvég csökkenést tapasztalt a biztos szavazók között is: közülük 25 százalék voksolna a közös listára.

Folytatódott a Jobbik hónapok óta tartó erősödése, a párt támogatottsága jelenleg 14 százalékos a teljes népességen belül. A Jobbik egyre jobban megközelíti a baloldali pártszövetséget: Vona Gábor pártjára a biztos szavazók 18 százaléka voksolna.

Az LMP jelenleg is a parlamenti bejutási küszöb határán mozog. A kutatás eredményei alapján a pártnak jó esélye van a bejutásra, hiszen a teljes népesség és a biztos szavazó pártválasztók körében is 5 százalékon állnak, a parlamentbe jutás esetükben kiemelt módon a mozgósításon és az impulzusszavazatokon múlik.

A fentieken kívül más pártra a teljes népesség 2, a biztos szavazó választók 1 százaléka szavazna.

 

MTI – alfahir.hu