Folytatódó hajtóvadászat Wass Albert ellen

A csíksomlyói keresztény és összmagyar zarándoklat helyszínén Wass Albert könyveit foglalták le, tegnap reggel pedig a szovátai magánterületen felállított szobrát hurcolták el román rendőrök.

Mint arról korábban beszámoltunk, eltávolíttatta a Hargita megyei rendőrség a szombati csíksomlyói búcsún árusítókkal Wass Albert köteteit, holott erre több illetékes elmondása szerint nem lett volna jogi alapja a hatóságnak. A rendőrségi szóvivő a döntést egy kormányrendelettel indokolta, amely tiltja a "fasiszta, rasszista, illetve idegengyűlölő szimbólumok" használatát, valamint az "emberiség elleni bűnöket elkövetett személyek" népszerűsítését.

Káli Király István, a Wass-köteteket megjelentető Mentor Kiadó főszerkesztője szekelyhon.ro hírportálnak határozottan cáfolta, hogy az író tiltólistára került volna. Szerinte a somlyói incidens a „túlbuzgó ellenőrzök” rovására írható, az eljárás pedig „hatalommal való visszaélést” jelent.

A csütörtöki rendőrségi razziát pedig Kincses Előd marosvásárhelyi jogász egyenesen hatósági túlkapásnak minősítette a székely hírportál közlése szerint. A szovátai Sómező utcában Tóth Ferenc magánterületén vasárnap felállított Wass Albert szobrot vitték el a román hatóságok miután házkutatást is tartottak. Tóth Ferencnél az irrendentizmus vádját kimerítő propagandaanyagot, szórólapokat, plakátokat kerestek, de miután nem találtak semmit, mindent lefényképeztek, és lefilmeztek, majd közölték vele, hogy gyanúsítottként vallomást kell tennie a rendőrségen.

Tóth Ferenc a szekelyhon.ro újságíróinak elmondta: felolvastak egy törvénycikkelyt, amelynek alapján a háborús bűnösök kultuszának ápolásával vádolhatják meg. Ő ezt tudomásul vette, viszont megkérdőjelezi Wass Albert háborús bűnösségének voltát és az azt kimondó ítéletet.

A román rendőrség csütörtök délutáni közleményében ismertette, hogy Wass Albertet az 1964. évi március 13-i 1-es számú bűnügyi ítéletével a kolozsvári népbíróság bűnösnek mondta ki háborús bűnök elkövetésében, majd a Kolozsvári Fellebbviteli Bíróság bűnügyi osztálya a 2008. évi 58/33 számú, az örökösök által indított bűnügyi perben a 2008. évi március 10-i 35-ös számú ítéletében az örökösök általi perújítási kérelmet elutasította.

alfahir.hu

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss

1
sss
2019. november 17. | 14:40
Varga-Damm Andrea szerint a kormány egy olyan vörös vonalat lépne át ezzel a változtatással, amelyet nem lenne szabad.
1
sss
2019. november 17. | 08:54
„Ezt most végre meg kell beszélnünk! […] Te is érzed: ami most közöttünk történik, már nem a régi.”
sss
2019. november 17. | 14:33
A szegényeknek szentelt egyházi világnapot Ferenc pápa három éve vezette be.
sss
2019. november 17. | 13:54
A miniszterelnök „kellően szerény” beszédet tartott Prágában.
Varga-Damm Andrea szerint a kormány egy olyan vörös vonalat lépne át ezzel a változtatással, amelyet nem lenne szabad.
„Ezt most végre meg kell beszélnünk! […] Te is érzed: ami most közöttünk történik, már nem a régi.”
Letaglózó, de szórakoztató rock ünnep.
Brenner Koloman szükségesnek tartja, hogy erre a területre fordítsák a nemzeti össztermék 6 százalékát, de lehetőség szerint inkább 8 százalékát.