2012. 09. 12. 12:21

Fordulópont az amerikai-izraeli kapcsolatokban?

jegyzetA legváratlanabb időben kezd rohamosan hűlni az amerikai-izraeli viszony. Más értelmezésben: épp az amerikai elnökválasztási kampány kellős közepén nő a feszültség a két „szívbarát” ország között.
 
Erre nem várt senki. Ellenkezőleg. Minden papírforma szerint indult. Mitt Romney, a demokratapárti Obama elnök republikánus kihívója versenyt futott Obamával – és utcahosszal győzött – abban, hogy melyikük nagyobb barátja Izraelnek. Romney gyakorlatilag kilátásba helyezte, hogy Izrael oldalára áll, ha megtámadja Iránt és bejelentette, az amerikai nagykövetséget is áthelyezi Tel-Avivból Jeruzsálembe, noha az nem Izrael fővárosa, ugyanis annak státusza nemzetközileg is vitatott.

Most viszont Obama hirtelen taktikát változtatott és nem riadt vissza a konfrontációtól Izraellel. Megőrült? Veszíteni akar? Nem. Nem őrült meg. Noha a nemzetközi média még nem ébredt rá és nem kapcsolt össze egy felmérést Obama elnök politikai fordulatával, mi megtesszük.
 
Ugyanis szeptember 10-én látott napvilágot a Globális Ügyek Chicagói Tanácsa néven ismert intézet felmérése, amely hatalmas hangulati változást jelzett az amerikaiak körében Izraellel kapcsolatban. Mégpedig a zsidó állam iránti támogatás jelentős csökkenését.
 
A „külpolitika az új évezredben” címmel végzett felmérés eredménye szerint az amerikaiak 70 %-a ellene van egy Irán elleni katonai támadásnak, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem hagy jóvá. 51 % még akkor is ellenzi, ha ez a jóváhagyás megszületne. A megkérdezettek 59 %-a ellenzi azt, hogy Amerika közbenjárjon Izrael érdekében, ha Irán visszacsapna egy „megelőző” támadás nyomán. 67 % jelentette ki, hogy Washington maradjon semleges az „izraeli-palesztin konfliktusban”, míg 30 % mondta csak, hogy fogja Izrael pártját.
 
És mit tesz Isten? Obama növelni kezdte előnyét Romney-val szemben, aki az elmúlt két napban hirtelen néma lett Izraelt a sírig támogató kijelentéseivel.
 
Jó reggelt, Amerika, jó reggelt Izrael, jó reggelt világ: földrengésszerű változást jelzett a felmérés az Egyesült Államokban még akkor is, ha ezt a világsajtó nem kívánja elemezni.
 
Ordosz műhely
 
barikad.hu