Gaudi online szavazásra buzdít a székely autonómia ügyében

Szavazzatok igennel a székelyföldi területi autonómiáért egy román honlapon! - írja felhívásában Gaudi-Nagy Tamás, aki emellett érzékletes példával mutatja be, hogy miért is nem földtől elrugaszkodott ötlet Székelyföld autonómiája.

Kérlek Benneteket, hogy minél hamarabb adjátok le támogató szavazatotokat a székely autonómia mellett, amely közvéleményt kutató szavazás ezen a román honlapon található és egyelőre megnyugtató előnyben vannak az igenek. Nem árt, sőt kifejezetten használ az ügynek, ha minél nyomatékosabb jelzést adunk le ide is, éreznie kell a romániai közvéleménynek, hogy nem lehet tovább ezt a kérdést a szőnyeg alá söpörni.

Székelyföld ötször nagyobb Luxemburgnál, mégis utóbbi egy önálló, teljes jogú ország, amely ráadásul olyan európai vezető személyiségeket ad mint: az EU igazságügyi biztosa (V. Reding), az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnöke (M. Brasseur) és az Emberi Jogok Európai Bíróságának elnöke Sőt: az Európai Néppárt egy  luxemburgi politikust szeretne (J-C. Juncker) az EU következő bizottsági elnökének.

Ehhez képest lássuk be, egy igen visszafogott követelés az, hogy Dél-Tirolhoz hasonló autonóm státust kapjon Székelyföld, döntő beleszólási jogot a saját erőforrások felhasználása és helyi közösségi ügyek intézése érdekében, oszthatatlanul egy közigazgatási területbe sorolást, számaránynak megfelelő jog az önkormányzati és regionális állami szervek, állami vállalatok betöltésére, társnemzeti státus, hivatalos tett magyar nyelv, állami finanszírozású önálló egyetem és így tovább.

Európának és Romániának választania kell: a békés és eredményes dél-tiroli utat követi vagy a véres koszovói utat, amely utóbbi ráadásul egy új (most már az ENSZ tagállamok elsöprő többsége által elismert) állam létrejöttéhez vezetett.

Az ehhez vezető úton tett minden lépést meg kell tenni és támogatni kell, még akkor is, ha azt néha már túl visszafogottnak is látjuk, mint például a legutóbbi marosvásárhelyi székely naggyűlést, amely úgy ért véget, hogy nem váltott ki katarzist, és a vonulás megtiltásával nem helyezkedett szembe a Székely Nemzeti Tanács vezetése. Volt persze azért biztató elem: sokan csak azért is vonultak és ha kellett szembeszálltak a román csendőrökkel, illetve egy gyarmatosító EU-t szimbolizáló zászló hamuvá lett.

Felháborító viszont, hogy az ott zajlottakat ürügyül felhasználva a most már az RMDSZ részvételével működő román kormány feje, Victor Ponta és a román köztársasági elnök, Basescu (őt is számon kértem Strasbourgban az ET-ben) egymással versengve törekszik arra, hogy nem kívánatos személlyé nyilvánítani Vona Gábort, a Jobbik elnökét, aki frappáns és lényegre törő levéllel válaszolt erre a szánalmas és vereségre ítélt, valójában a székely autonómiától való hisztérikus félelmet tükröző tervezett intézkedésre.

Vajon a román kormányfő Frunda György, a volt RMDSZ szenátor és Európa Tanács parlamenti közgyűlési képviselőtársam tanácsára lépett? Mint ismert, ő  jelenleg a román miniszterelnök egyik főtanácsadója, aki ott ült megbízója mellett Strasbourgban az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tavalyi plenáris ülésén, amikor Victor Pontától követeltem a székely önrendelkezési igény teljesítését és Székelyföldet autonóm területté alakító statútum törvénybe iktatását.

Hiszem és érzem, hogy a székelyek önrendelkezési mozgalma rövidesen sikerre vezet és mindez egyúttal faltörő kos hatással nyit majd utat minden elcsatolt magyar közösség önrendelkezési törekvése számára. Ezért kell minden eszközzel támogatnunk székely testvéreinket. Ne felejtsük el: mi is volt a márciusi 12. pont?

2014. március 13.
Gaudi-Nagy Tamás országgyűlési képviselő
a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője
www.gaudinagytamas.hu

alfahir.hu