Gyanús szerkezetet találtak a new york-i robbanás közelében

Legalább huszonkilencen megsérültek a New York-i Manhattan déli részén szombat este történt robbanásban. Az első információk szerint nem terrorakció történt, ugyanakkor a CNN már arról ír rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy Manhattan Chelsea negyedében egy vezetékekkel mobiltelefonhoz csatlakozó szerkezetet találtak.

A Manhattan Chelsea negyedében - helyi idő szerint este kilenc óra körül - történt robbanás a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) helyszínen lévő munkatársai egyelőre arról számoltak be, hogy nem terrorakció volt, hanem egy hulladéktároló robbant be, azonban „gyanús” eszközökről kerültek elő képek a Twitteren, és a CNN is azt írja rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy egy mobiltelefonhoz csatlakoztatott szerkezetet találtak.

A 2013-as bostoni robbantásokat is hasonló eszközökkel követték el. Dzsohar és Tamerlan Carnajev kuktákat raktak meg robbanószerrel, és azokat hozták működésbe időzítőkészülékekkel. A robbantásos támadásban hárman meghaltak és 260-an megsebesültek.

Bill de Blasio, New York polgármestere a Chelsea-i robbanás helyszínén közölte: a robbanás "szándékos cselekedet" következménye volt, ám "pillanatnyilag nincs bizonyíték arra, hogy terrorista akcióról volna szó". Hangsúlyozta azt is, hogy New Yorkban "nincs terrorfenyegetettség", a város semmiféle erre figyelmeztető jelzést nem kapott az illetékes hatóságoktól.

James O' Neill, a New Yorki rendőrség vezetője a robbanás helyszínén szintén azt hangsúlyozta, hogy a jelek szerint nem terrorakció történt, bár a vizsgálatok még nem zárultak le. Azt már kizárták, hogy gázrobbanás történt.

New Yorkban megerősítették a biztonsági intézkedéseket, annál is inkább, mert hétfőn kezdődik az ENSZ székhelyén a világszervezet közgyűlésének ülésszaka.

Az amerikaiak a lehetséges összefüggéseket keresik

A riadalom különösen nagy volt, tekintettel arra, hogy pár órával korábban Manhattannel szemben, New Jerseyben csőbomba robbant egy futóversenyen, de senki nem sérült meg. Legalább nyolc embert pedig kórházba kellett szállítani az amerikai Minnesota állambeli St. Cloud város egyik bevásárlóközpontjában elkövetett késes támadást követően. A CBS Minnesota hírtelevízió internetes felülete szerint a támadó biztonsági egyenruhát viselt, utalást tett Allahra, és megkérdezte az egyik áldozatot, hogy muzulmán-e.

Az első hírek tizenöt, majd huszonöt sérültről szóltak, Daniel Nigro, a város tűzoltóságának vezetője szerint azonban huszonkilenc ember szenvedett sérüléseket a robbanás miatt. Egyikük állapota súlyos.

A robbanáskor a hulladéktároló melletti ötemeletes épület ablakai betörtek. A tűzoltók és a városi rendőrség szakemberei mellett a helyszínen vannak az FBI és a belbiztonsági minisztérium képviselői is. A robbanás környékét a rendőrség teljesen lezárta és átvizsgálta.

A két elnökjelöltet is tájékoztatták a történtekről. Donald Trump republikánus elnökjelölt, aki Colorado Springsben kampányol, azonnal közölte hallgatóságával, hogy bomba robbant New Yorkban, de nem tudni mi történt. Ennek kapcsán azonban leszögezte, hogy "olyan időket élünk, amikor keménynek kell lennünk".

Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje egy kampányrendezvényről hazatérőben a repülőgépén nyilatkozott az őt kísérő újságíróknak. Clinton óvatosan fogalmazott, arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg nincsenek konkrét vizsgálati eredmények, nem szabad találgatásokba bocsátkozni.

Késes támadás Minnesotában! Legalább nyolcan már kórházban vannak

A bevásárlóközpontban szombat este történt késes támadás, a rendőrség közlése szerint az elkövető meghalt. Az áldozatok állapota nem súlyos, heten már elhagyhatták a kórházat, miután ellátták sebesüléseiket. A CBS Minnesota hírtelevízió internetes felülete szerint a támadó biztonsági egyenruhát viselt, utalást tett Allahra, és megkérdezte az egyik áldozatot, hogy muzulmán-e.

Forrás
MTI, CNN, RT