2014. 04. 05. 20:34

Győzni kell!

A Jobbik a munkahelyteremtés kormánya akar lenni, mert valljuk, ha munka van, minden van, ha nincs munka nincs semmi – mondta el a Bar!kádnak Vona Gábor. A nemzeti párt elnöke szerint a Jobbik programja nem véletlenül a megélhetés, rend, elszámoltatás hármas jelszavára épül, hiszen ez az a három fő elvárás, amely az ország lakosságának leginkább hiányzik, másrészt alkalmas arra, hogy legújabb tragédiánk, az elvándorlás folyamatát megállítsa és hazahozza az elmenekülteket. Vona Gábor úgy látja, a Jobbik nagy párt lett, ezért nem elégedhetnek meg a harmadik vagy második hellyel, mert az tudja a programját megvalósítani, aki megnyeri a választást. A Jobbik miniszterelnök-jelöltje szerint ez elképesztően nehéz, de nem reménytelen feladat.

– Mi az oka annak, hogy a magyarországi választási kampányok ciklusok óta nem a pártok programjairól szólnak, hanem arról, hogy ki az alkalmatlanabb az ország vezetésére?

– Valószínűleg ez az emberek felelőssége is, akik ezt eltűrik. Sokkal kritikusabbnak kellene a szavazóknak lenni. Gondoljunk bele, hogy Gyurcsány, Zuschlag és Simon Gábor után egyesek még mindig bizalmat adnának a baloldalnak. Mások meg a trafikmutyi, a földbérleti pályázatok és az elképesztő hazudozások ellenére még mindig hisznek a Fidesznek. A két párt valójában csak annyit hoz ki magából, amennyire szükség van. Nem érzik a nyomást magukon. Bízom benne, hogy most áprilisban a választók többsége ítéletet mond az elmúlt 24 év felett.

fgh

– Gyakran elemezted a Fidesz és az MSZP plakátjait. Mi az üzenete számodra az új kormánypárti hirdetménynek: Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke?

– Orbán Viktor úgy érzi, hogy nincs szükség választási küzdelemre, a győzelme biztos és megkérdőjelezhetetlen. Ez a plakát valójában egy nagyképű és gőgös üzenet, amelynek lényege, hogy a szavazás valójában teljesen felesleges. Hallottam arról is, hogy szerinte nincs méltó ellenfele. Engem az ilyennel nem tud megsérteni, ugyanis aki így nyilatkozik, arról az emberről megvan a magam véleménye. Nem is csak mint politikusról, hanem sokkal inkább mint emberről. A magabiztosságot, a céltudatosságot mindig is tiszteltem, de a kivagyiságot szánalmasnak tartom.

Fájni fog a kijózanodás

– Magyarország jobban teljesít, foglalkoztatottsági rekordok dőlnek meg, a miniszterelnök naponta avat egy-egy gyárcsarnokot, a belügyminiszter jelentette, hogy rend van, mert neki ezt mondták a szülők meg a polgármesterek, hazánk az egyik legiparosodottabb ország az EU-ban. Siker, siker, siker – ezt sugallja a Fidesz az ország állapotáról. Milyennek látod Magyarországot?

– Amíg az MSZP az emberek feledékenységére, addig a Fidesz az emberek hiszékenységére épül. Szoktunk a képviselőtársaimmal azon viccelődni, hogy az Orbán-kormány már olyan tökélyre fejlesztette a médiapropagandáját, hogy ha megnézünk egy híradót, néha még mi is elbizonytalanodunk. Elképesztő vastag bőrrel és megdöbbentő profizmussal képes a mostani kormány a kudarcokból sikert, a hazugságokból igazságot, a bajból örömet gyártani. Egy külön virtuális valóságot épített fel azoknak, akik el akarnak bódulni. Ráadásul a Fidesz az esetek többségében elveszi a Jobbik programpontjait, amit aztán persze csak szavak szintjén képvisel, de meg nem valósít. Erre szoktam mondani, hogy Orbán úgy beszél, mint egy jobbikos, de úgy cselekszik, mint egy szocialista.

– A statisztikák szerint…

– A statisztikákkal bármit be lehet bizonyítani és az ellenkezőjét is. A foglalkoztatási adatsorokba a kormány beleszámítja a közmunkásokat és a külföldre vándoroltakat, a bűnügyi statisztikák csak úgy javultak, hogy a szabálysértési értékhatárt a kormány két és félszeresére emelte, Európa harmadik legiparosodottabb nemzete pedig valójában egy óriási hazugság révén lehetünk csak. Ugye senki nem gondolja komolyan, hogy a magyar nemzet iparosodottabb, mint a francia, az angol, a holland, az olasz és a többi? Ez csak a Fidesz mátrixában lehet igaz, de mi szeretnénk az országot visszahozni a valódi létezésbe. Mert minél később derül ki, hogy a király meztelen, annál jobban fog fájni a kijózanodás. Mi nem a virtuális térben, hanem a valóságban akarjuk Magyarországot talpra állítani.

Jó úton járok

– A Jobbik elmúlt időszakban erősödött, számítottál arra, hogy a Hit Gyülekezetének égisze alatt – ahogy 2012 decemberében Gyöngyösi Márton parlamenti felszólalása miatt – ismét összeáll a baloldal és a Fidesz, hogy tüntessen jelöltjeitek ellen?

– Reménykedtem benne.

– Ennek örülsz?

– De még hogyan! Amikor a Fidesz és az MSZP, akik az elmúlt 24 évben közösen tették tönkre az országot, valamint a Hit Gyülekezete, amely hazánk egyik szellemi-lelki értelemben legdestruktívabb közössége bennünk látja a fő ellenséget, amellyel szemben akár közösen kell fellépni? Ez nekem óriási visszaigazolás, hogy jó úton járok. Én nem azt nézem, hogy mit mondanak, hiszen tudom, hogy az hazugság. Tudom, ki vagyok, kik vagyunk, nincsenek identitásproblémáim, így lepereg rólam a rágalmazás. Én inkább azt nézem, hogy ki mondja és miért. Az országot eláruló pártok mondják és szektás szövetségesük, és azért, mert félnek attól, hogy lejárt az idejük. Adja az Isten, hogy így legyen!

– Apropó, Gyöngyösi Márton… A jobbikos politikus azért került a Fidesz és a baloldal kereszttüzébe, mert azt javasolta, hogy a képviselőknek és a felelős beosztásban lévő állami alkalmazottaknak nyilatkozniuk kelljen esetleges kettős állampolgárságukról. Simon Gábor ügye és a bissau-guineai kapcsolat is azt mutatja, hogy igazán indokolt lenne ez a nyilatkozat.

– Sőt, eljutottunk oda, hogy már Molnár Zsolt, az MSZP kampányfőnöke követeli a kettős állampolgárság nyilvánosságra hozatalát. Azért ez már tényleg hihetetlen. Azt megszoktuk, hogy a Fidesz garázdálkodik a programunkban, de most már a szocialisták is? Az elszámoltatást mégis mindkettő elsikkasztotta. Ha a Jobbik kormányra kerül, akkor eltörli a mentelmi jogot, bevezeti a dupla büntetés elvét a politikusok számára, nyilvánosságra hozza az ügynöklistákat, feloldja a titkosításokat, kötelező vagyonosodási vizsgálatot fog eszközölni minden ciklus végén a képviselők és családtagjaik számára, és az állampolgársági nyilatkozattételt is eléri majd. Azt hiszen, lesznek nagy meglepetések…

hgj

– Orbán Viktor főtanácsadója, Hegedűs Zsuzsa kijelentette, a Fidesz számára az MSZP rivális, a Jobbik ellenség. Ebből kiderül, ami régóta látható, hogy a törésvonal nem a Fidesz és az MSZP között húzódik, hanem a Jobbik és a rendszerváltó erők között. Milyen érzés reggelente úgy felkelni, hogy patás ördögnek titulálják az embert?

– Ahogy azt mondtam, engem elsősorban az érdekel, hogy ki mondja és miért, nem pedig az, hogy mit mondanak. Ha bizonyos körök, akik Magyarországot tönkretették, szétlopták, veszni hagyták, engem tartanak a legveszélyesebb embernek, az nekem csak jó. Egyfajta kitüntetés, amit akaratlanul is, de átadnak nekem.

– Kormányzóképes a Jobbik? Rendelkezik kellő számú szakemberrel a meghirdetett program megvalósításához?

– Többel szerintem, mint bármelyik párt. Ahogy az idei évadnyitón is fogalmaztam, az államigazgatás, a tudományos élet, az egyetemi katedrák, a különféle szakpolitikai műhelyek tele vannak a Jobbik szakértőivel, akik viszont a jelenlegi politikai helyzetben nem mernek napfényre jönni, mert tönkretennék őket. Ők a mi alvó ügynökeink, akik alig várják, hogy a Jobbik kormányra kerüljön, és a tudásukat végre valóban az ország és a nemzet számára kamatoztathassak megalkuvások és vargabetűk nélkül.

– Egyesek szerint a Jobbik programja megvalósíthatatlan.

– Mondják ezt azok, akik még programot sem raktak le az asztalra. Az MSZP mindössze 8 pontot tudott kiizzadni, a Fidesz programja Orbán Viktor szerint pedig egy szó: folytatjuk.

– Mit ígér a Jobbik programja?

– Megélhetést, rendet, elszámoltatást. A megélhetésen tisztességes bért fizető munkahelyeket, biztonságos nyugdíjrendszert, valamint hatékonyan működő egészségügyet értünk. A renden közbiztonságot, az elszámoltatáson pedig azt, hogy a politika végre nem a korrupcióról, hanem a tisztességről és az őszinteségről fog szólni.

– A kormány nem teljesítette ezeket? Nőtt a munkahelyek száma, Pintér szerint rend van, Simon Gábor pedig rács mögött. Megélhetés, rend és elszámoltatás. Vagy nem?

– Mindezt olyan fideszes módra. A közmunka és a kivándorlás lenne a sikeres foglalkoztatáspolitika? Számomra az számít munkahelynek, ha Magyarországon magyar vállalkozások magyar embereknek tisztességes fizetésért értékteremtő munkát adnak. Ilyenről viszont nem hallunk. A rendről és az elszámoltatásról pedig inkább ne is beszéljünk. Rend majd akkor lesz, ha a Jobbik leszállítja a szabálysértési értékhatárt 5 ezer forintra, és felállítja európai minták alapján a rendőrség mellett működő csendőrséget.

Koalíció kizárva

– Mi történne akkor, ha a Fidesz a választások eredménye alapján csak a Jobbikkal tudna kormányt alakítani, belépnének a koalícióba?

– Mi sem a Fidesszel, sem az MSZP-vel nem fogunk koalícióra lépni. Azokat akarjuk képviselni, akiknek egyikből is, másikból is elege van. Ha mégis ilyet tennénk, azzal mindazt, amiért létezünk, elárulnánk.

– Egyetlen miniszterelnök-jelöltként megméreted magad egyéniben is. A kampány vége felé hogy látod, helyes döntés volt?

– Maximálisan. Úgy érzem, hogy tisztességgel megdolgoztam az egyéni mandátumért, és bízom benne, hogy sikerül is elnyernem a többség bizalmát. Nagyon szeretem Gyöngyöst, a Mátrát és a környékét, így nagyon sok tervem van a jövőre nézve, amit meg akarok valósítani. Egyúttal azt is bizonyítani szerettem volna, hogy én nem futok el a megmérettetés elől, mint a Fidesz és az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

– Mi a tapasztalatod az országjárás során, a Fidesz, a baloldali katyvasz vagy a kormánypártok, illetve a Hit Gyülekezete által felügyelt média a Jobbik legnagyobb ellenfele?

– A legnagyobb ellenfelünk az emberek reménytelensége és tájékozatlansága. Sokan, akik még nem a szavazóink, valójában nem tudnak semmi biztos információt rólunk. Nem olvasták a programunkat, soha még nem voltak fórumunkon, nem követik a munkánkat, csupán elhiszik azt, amit a tévékben és rádiókban rólunk hallanak. Az a furcsa helyzet állt elő, hogy Magyarországon ma az előítéletességgel vádolt a Jobbiknak kell megküzdenie a legtöbb előítélettel.

Lesznek szövetségeseink

– Egy jobbikos kormány megalakulása esetén borítékolható, hogy az EU bojkottal próbálná meg ellehetetleníteni a kabinetet. Hogyan lehet túlélni ezt?

– Valószínűleg az EU vezetői nem örülnének nekünk, mint ahogy az USA és Izrael sem, de a világot nem csak ők lakják. A Jobbik kormányra kerülését a világ többi része vagy semlegesen tudomásul venné, vagy kifejezetten örülne neki. Amennyire biztos vagyok a támadásokban, úgy biztos vagyok abban is, hogy lesznek szövetségeseink. A Jobbik egyre erősebb külkapcsolatokkal rendelkezik, amelyet az ország javára tudunk majd kamatoztatni.

– Új rendszer szerint zajlanak a választási előkészületek. A Jobbik milyen lépéseket tett az esetleges választási visszaélések kiszűrésére? Az időközi választások alatt is számos csalást, elsősorban szervezett szavazói szállítást leplezett le a párt.

– A választási delegáltjainkon nagy felelősség lesz, de természetesen központilag is árgus szemekkel figyeljük majd az eseményeket. Sajnos sok korábbi választási csalás a mostani szabályozás szerint legalizálásra került. Mennyire furcsa, hogy ami ellen a Fidesz Baján vagy Fóton tiltakozott, azt néhány nappal később ő maga emelte törvényerőre. Képmutatás a javából. A legnagyobb választási csalás azonban szerintem az, hogy a félmillió kivándorolt magyar embernek nem tették lehetővé a levélben történő szavazást. Ez azt jelenti, hogy 10 százaléknyi választó voksa vált bizonytalanná. Többségük meggyőződésem szerint Jobbik-szavazó…

– Az embereket jobbára az érdekli, hogy legyen tisztességes munkájuk tisztességes bérért, legyen rend, ne kelljen rettegni saját otthonukban, legyenek nyugodtak a nyugdíjas évek, a gyermekek, unokák itthon találják meg a számításaikat. Ezek olyan igények, amelyek a rendszerváltás idején már megfogalmazódtak, akkor azt mondták, hogy tíz év, és elérjük az osztrák életszínvonalat. Eltelt 24 év, de a választói óhajok változatlanok, Ausztria helyett Albánia felé közelítünk.

– Az uniós népszavazás előtt azt ígérték, hogy majd Párizsban fog tanulni a gyerek, Bécsben meg cukrászdát nyithatunk. Mi lett ebből? A helyszínek stimmelnek: a gyerek Párizsban mosogat, Simon Gábor pedig Bécsben nyitott számlát. A Jobbik programja nem véletlenül a megélhetés, rend, elszámoltatás hármas jelszavára épül, mert ez az a három fő elvárás, amely az ország lakosságának leginkább hiányzik, másrészt alkalmas arra, hogy legújabb tragédiánk, az elvándorlás folyamatát megállítsa és hazahozza az elmenekülteket.

– Nehéz rangsorolni a tragédiáinkat: elvándorlás, adósságcsapda, korrupció, gyarmati lét. Utóbbihoz kapcsolódik, hogy ismét elutasította a Nemzeti Választási Bizottság a Jobbik népszavazási kezdeményezését, amelyet a föld védelme érdekében kezdeményezett. Fogy az idő, május 1-jén megnyílik a külföldiek előtt a földpiac. Mit lehet még tenni?

– Szerintem lesz népszavazás, csak az időt húzzák. Ha mégsem, akkor a társadalom immunerejére vagyunk némiképp utalva, de én már többször jeleztem, hogy számomra új világ jön akkor, ha külföldiek megszerzik a magyar földet. Egyelőre még bízom a népszavazásban, és folyamatosan ezért dolgozunk az Anyaföldvédelmi Kerekasztal civil szervezeteivel és szakértőivel.

„Nagy párt lettünk”

– A Jobbik kormányra kerülésével új fejezetet szeretne nyitni az ország történelmében. Melyek lennének az első intézkedések?

– Azt már többször mondtam, hogy a kormányüléseink helyszínén a falra ki fogok tenni egy táblát, amin az alábbi fog állni: munkahely, munkahely, munkahely. Ezzel arra fogom mindig, minden percben emlékeztetni magunkat, hogy ez a legfontosabb feladatunk. A Jobbik a munkahelyteremtés kormánya akar lenni, mert valljuk, ha munka van, minden van, ha nincs munka, nincs semmi. Ez lesz számunkra a legfontosabb tehát, de hogy a munkánkat elkezdhessük, az első lépéseknek az elszámoltatásról szóló intézkedéseknek kell lenniük. Amíg a gazemberek megúszhatják a felelősségre vonást, amíg ott ülhetnek az Országgyűlésben, az államigazgatásban, addig itt semmilyen előrelépés nem lesz. Április 6-a után ezért, ha az emberek bizalmát megkapjuk hozzá, tiszta vizet fogunk önteni a pohárba, és új fejezetet nyitunk az ország életében.

– A jobbikos politikusok nem csak kampányidőszakban járták az országot, a határon túli területeket. Pártelnökként, országgyűlési képviselőként számos élethelyzetet, problémát megismertél a tavaly elkezdett álruhás országjárás során, amikor hol közmunkásnak, kőművessegédnek, favágónak, betegszállítónak álltál. Hogyan viseli a családod azt, hogy rengeteg időt vagy távol tőlük? Benedek fiad névnapja most volt, tudtatok pár órát együtt tölteni?

– 21-én, pénteken volt a neve napja, és éppen kampányoltam Szabolcs megyében, így csak telefonon tudtam felköszönteni. Aki apa, és volt már ilyen helyzetben, az tudja, mennyire elfacsarodik az ember szíve. A feleségem engem is meglepő erővel és türelemmel viseli ezt az időszakot. Az elmúlt években sok nehézségen mentünk át, talán megedződtünk, és ma már könnyebben vesszük az ilyen nehéz akadályokat is. Ez nagyon fontos nekem, hiszen ahhoz, hogy folyamatosan a legjobb formámat hozhassam, ahhoz nélkülözhetetlen ez a biztos háttér. Benedeken viszont látom, hogy nagyon nehéz most neki. Négy évvel ezelőtt még nem értett semmit az egészből, de most már egyre többet, és sajnos megviseli. Ha otthon vagyok, igyekszem minél több időt vele tölteni, a kampány után pedig, amit lehet, bepótolunk.

– A Jobbik erősödése tény, de azért a kutatások nem jósolnak győzelmet. Tényleg hiszel a győzelemben?

– Nincs más választásom. Nagy párt lettünk, nem elégedhetünk meg a harmadik vagy második hellyel. Az tudja a programját megvalósítani, aki megnyeri a választást. Ez elképesztően nehéz, de nem reménytelen feladat a számunkra. Arra kérem a mieinket, mindenki hozzon magával még öt embert. Ha mindenki így tesz, megnyertük a választást.

Sándor Csilla

Az interjú a Bar!kád hetilap március 27-i számában jelent meg.

alfahir.hu