Gyurcsányistáknak intézett diplomata útlevelet Szijjártó

A minisztérium ezres nagyságrendben tart nyilván diplomata útleveleket - derül ki a Figyelő csütörtöki számából.

A Jobbik egy héttel ezelőtt felszólította a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra, kik, milyen indokok alapján kaptak diplomata útlevelet az elmúlt öt évben.

A témában Szávay István tartott sajtótájékoztatót, többek közt annak apropóján, hogy kiderült, a Quaestor-vezér Tarsoly Csaba is rendelkezett ilyen okmánnyal.

Tarsolynak az akkor még államtitkárként dolgozó Szijjártó Péter intézte a diplomata útlevelet. A külügyminiszter a Figyelőnek ezt azzal magyarázta, hogy Tarsoly a moszkvai vízumközpont, illetve az isztambuli kereskedőház tulajdonosaként sokat tárgyalt külföldön.

Szijjártó a lapnak azt is elárulta, hogy Simicskának és Mészáros Lőrincnek ő nem intézett diplomata útlevelet, és nem is tud arról, hogy lenne nekik. Viszont, hogy politikai elfogulatlanságát bizonygassa, elárulta: többek közt Kóka Jánosnak, a Gyurcsány-kormány volt SZDSZ-es gazdasági miniszterének, valamint a jelenleg DK-s Eörsi Mátyásnak ő intézett ilyen okmányt. (Kóka esetéről portálunk elsőként, már márciusban beszámolt.)

A minisztérium jelenleg ezres nagyságrendben tart nyilván diplomata útleveleket. A diplomata útlevél használóját utazásnál, határátkelésnél, illetve igazoltatásnál különböző előjogok illetik meg. Ezek ugyan szabályok közé vannak szorítva, de a külföldi hatóságok általában a hivatalosan lefektetett elvárásoknál is előzékenyebbek szoktak lenni.