2015. 03. 24. 21:35

Ha az oroszokat utálod, csinálhatsz gárdát

A russzofóbia csodákra képes. Például arra is, hogy "szélsőséges paramilitáris" alakulatokból "hazafias milíciákat" varázsoljon.

A Reutersre hivatkozva a Népszava azt írja: egyre inkább félnek a lengyelek az ukrajnai háború miatt, olyannyira, hogy önvédelmi alakulatokba kezdtek szerveződni. Mármint, hogy úgy általában a lengyelek félnek, meg úgy általában a lengyelek kezdtek önvédelmi alakulatokba szerveződni. Emlékszünk, a Magyar Gárda megalakulásáról is úgy adtak hírt a nemzetközi hírügynökségek, hogy

"a magyarok egyre jobban félnek a cigánybűnözéstől, olyannyira, hogy önvédelmi alakulatokba kezdtek szerveződni".

Az is emlékezetes, milyen lelkesedéssel fogadta a hazai és külföldi média a különböző katonai kiképzést is adó szerveződéseket, mint pl. Magyar Önvédelmi Mozgalmat, vagy Betyársereget.

Ja, nem...

Hogy lehetsz jó fiú?

Kezdetben amúgy a lengyel milíciák sem nyerték el a hatalom tetszését. A varsói kormány egészen a közelmúltig elhatárolódott tőlük. A konkrétan fegyveres kiképzést is nyújtó paramilitáris alakulatok az orosz-ukrán konlfiktus elmérgesedése után kerültek át a "jó fiú" kategóriába. A nemzetközi helyzet addig fokozódott, hogy
 

a kizárólag profikból álló hadsereg keresi az együttműködés és ezen önkéntes egységek integrálásának lehetőségeit.

Lengyelországban már 120 (!) ilyen milícia van, amelyben nem kevesebb, mint tízezer lengyel fiatal várja, hogy megvédhesse hazáját a muszka rémtől, amelynek legközelebbi határa is közel 750 km-re van.

Fizu is jár

A hadsereg nemcsak együttműködik velük, de - most tessék rendesen megkapaszkodni a karfában!  - még fizetést is ad nekik.

Tomasz Siemoniak, védelmi miniszter bejelentette, hogy az általa vezetett tárca 2500 embernek hajlandó zsoldot is fizetni, akik egy esetleges háború esetén mozgósítható helyi önvédelmi egységeket állítanának fel.

Az oroszoktól való paranoiás rettegés meglepően konzervatívvá és a huszadik század első felének lengyel hagyományaihoz hűvé tette a kormányt. Nemrég a paramilitáris egységek még a múlt emlékeinek tűntek, ám manapság, amikor a határainknál háború folyik, a védelmi és nemzetbiztonsági vezetésnek rá kellett döbbennie, hogy ez a múlt segítheti a jelent, hozzájárulhat az ország védelmi képességének növeléséhez - mondta Bronislaw Komorowski, az elnök egyik tanácsadója.

A Reutersnak többen úgy nyilatkoztak, hogy a varsói kormány akkor őrült meg teljesen változtatta meg védelmi stratégiáját, amikor a NATO nem teljesítette azt a kérésüket, hogy "állandóan és masszívan" legyenek jelen az országban. Egyébiránt még az elkötelezett atlantista elemzők is legfeljebb Moldovát, Észtországot és Lettországot szokták paráztatni, és minimális esélyt látnak arra, hogy Oroszorzág és Lengyelország között katonai konfliktusra kerülhetne sor.