2017. 01. 03. 15:44

Ha szereti a Fideszt, ne hagyja, hogy kiölje a pártból a „lelki energiákat” a kormányzás terhe

„Nem gondolhatjuk, hogy azért fogunk nyerni 2018-ban, mert az ellenzék már most veszített” – címmel jelent meg egy Kövér Lászlóval készült interjú a Nézőpont Csoport kiadványában. A Fidesz országos választmányának az elnöke érintette a külpolitikát és a belpolitikát is, elmondta a magáét az ellenzéki és a kormánypártokról is. Szerinte a kormányzás nagyon sok erőt vesz el a pártjától, ettől függetlenül is „öli a lelki energiákat”

Érdekesség, hogy Kövér az amerikai elnökválasztásokkal kapcsolatban nem hurráoptimista, hanem - nagyon helyesen - Trump-szkeptikus vagy legalábbis

Trump-realista hangot ütött meg.

Kifejtette hogy „a visszafogott várakozás annyiban indokolt, hogy egyelőre nem látszik, az új adminisztráció pontosan milyen politikát hajt majd végre a számunkra is fontos kérdésekben”. Nézete szerint "magyar szempontból több kérdés még nyitott".

Kövér belpolitikai meglátásai legalább ennyire tabudöntögetőek.

„A baloldalnak ma egyszerűen nincs felhajtó ereje. Eszköztelenek, gondolat nélküliek, híján vannak a valamire való személyiségeknek és az elegendő támogatottságnak” – mondta Kövér.

Szavai szerint azonban kockázatot fedezett fel abban, hogy a Jobbik megszólíthatja a baloldali embereket is, ilyen módon tehát egyéni választókerületeket is megnyerhet, mint ahogy tette ezt az ellenzéki néppárt Tapolcán vagy Ózdon.

Kövér ráadásul önkritikusan nyilatkozott a kormánypártokról is: szerinte "közepes állapotban" van a Fidesz, azaz „jobb állapotban vagyunk, mint amilyenben ellenfeleink látni szeretnének bennünket, de nem olyan jóban, mint amilyenben mi szeretnénk magunkat látni” – mondta. Szerinte a kormányzás nagyon sok erőt vesz el a párttól, ettől függetlenül is „öli a lelki energiákat”:

szükségképpen hibákkal, gyarlóságokkal jár, nem képes minden elvárást kielégíteni, és nem is annyira lelkesítő, mint igazunk és erkölcsi fölényünk biztos tudatában ellenzékben küzdeni a kommunistákkal vagy örököseikkel szemben

– mondta Kövér. Megvallotta azt is, hogy „a posztkommunistákat – hála Istennek legyűrtük.” „Komoly erőfeszítéseket kell tennünk, hogy Magyarországon meg tudjuk haladni a politika generációs széttöredezettségét” – ismerte el a házelnök melyhez hozzáfűzte: „A feladat reménytelennek tűnik, de ezen múlik Magyarország jövője, ezért hát gyönyörű is egyben.”

Tényleg felemelőbb érzés lehet a szabadságharc örök tűzében égni, mint olyan apró bajokkal nyűglődni, mint amelyeket az egészségügy, a kivándorlás, a lakhatási krízis, a szociális Trianon kapcsán tapasztalhatunk. Mindezért talán nem ártana a Fidesz-KDNP dolgos tagjainak engedélyezni egy kis pihenést, de mivel szerintük a posztkommunisták már úgy is elbuktak, talán az sem nagy baj ha a XX. század kiemelkedő pártja ezentúl felhőtlenül élvezi majd a „megérdemelt” a nyugdíjas éveit.

Másképpen: ha szereted Kövér Lászlót és Orbán Viktort akkor 2018-ban semmiképpen ne nyomaszd őket azzal, hogy bizalmat adsz a párt jelöltjeinek. A tetejében ellenzékből biztosabbak lennének abban is, hogy erkölcsileg fölényben állnak.