Ha Trump nyeri az előválasztást, kihátrálnak mögüle a republikánusok

Visszatáncoltak az amerikai republikánus párti elnökjelölt-aspiránsok azon korábbi ígéretüktől, hogy bárki legyen is a párt elnökjelöltje, támogatják. Ha Trump lesz az, akkor mégsem.

Ted Cruz texasi szenátor, Donald Trump New York-i ingatlanmágnás és John Kasich ohiói kormányzó a CNN hírtelevízió által szervezett vitaesten vett részt, és fejtette ki álláspontját a kampányról és az egymás közti vitákról. A beszélgetés során világossá vált, hogy megtörhet az a több évtizedes hagyomány, hogy a vesztes elnökjelölt aspiránsok támogatják saját pártjuk győztes jelöltjét az országos riválissal szembeni kampányban. Ha Trump nyeri az előválasztást, a többi republikánus jelölt biztosan nem áll ki mellette, de akár

az egész republikánus pártvezetés kihátrálhat mögüle.

Így nem kizárt, hogy Trump hiába nyeri meg az előválasztást, csak papíron lesz a Republikánus Párt jelöltje,

valójában magára marad.

Ted Cruz elmondta: "Nem szoktam olyasvalakit a támogatásomról biztosítani, aki támadja a feleségemet és a családomat". A politikus ezzel igen szép öngólt lőtt magának, hiszen éppen az ő utahi támogatói csoportja hozott nyilvánosságra a szavazás előtt egy tizenhat évvel ezelőtti akt fényképet Trump egykori fotómodell feleségéről. A milliárdos ekkor nyilatkozta azt, hogy "kiborítja a bilit", és kitálal Cruz feleségéről, Heidi Cruzról. De aztán csak annyit tett, hogy közzétett két fotót, egyet a saját feleségéről, egyet pedig Heidi Cruzról, s mikroblogjában azt írta: nem kell bilit borítani, a két fotó önmagáért beszél.

Trump a vitaesten arra panaszkodott, hogy

a republikánus párt országos vezetése "nagyon inkorrekt módon" bánik vele,

ezért nem is várja el egyetlen republikánus politikus támogatását sem. "Nekem az emberek támogatása fontos, rám kétmillióval többen szavaztak, mint Ted Cruzra" - jelentette ki az üzletember, aki pillanatnyilag vezet az elnökjelöltségért folyó versenyben.

A televíziós vitát Wisconsin államban tartották, ahol a következő előválasztások lesznek, s a vitaest előtt Trump a wisconsini Janesville városban kampányolt. A nagygyűlésen szenvedélyesen kiállt vád alá helyezett kampánymenedzsere, Corey Lewandowski mellett. Lewandowskit egy újságírónő miatt fogják perbe: az egyik floridai kampányrendezvényen ugyanis a kampánymenedzser megragadta a nőt, és kivezettette, miközben az újságírónő, Michelle Fields karján karcolások keletkeztek. Trump a kedd esti nagygyűlésen az újságírónőt vádolta meg, mondván, hogy kitalálta, de legalábbis felfújta az egészet, s különben is, az incidensért ő a felelős.

"Vajon az újságírónőnek megengedett, hogy megragadjon engem, és a fülembe ordítsa a kérdéseit? Én is szorgalmazhatok vádemelést?" - mennydörögte Donald Trump. A hallgatóság viharos tapssal fogadta mondandóját.

Forrás
MTI nyomán