Hallja-e a bíróság a nép szavát?

Meglátogattuk azt a vácszentlászlói kertépítőt, aki akár 15 évet is kaphat megmérgezett bora miatt. Azt mondja, bízik az igazságszolgáltatásban. Gyilkosnak nem tartja magát, de ha tehetné, visszatekerné az időt.

Nyugalomba burkolózó csendes, növényekkel teli, felfelé emelkedő hosszú kert, amit az apró, de annál lelkesebb kiskutya minden pontján végigugrált már. Egy nyugodt, családos életet kívánó ember kétkezi munkája érezhető a félkész melléképülettől kezdve a befejezetlen nyúlketrecekig, a kis borospince és az apró tavacska pedig úgy tűnik, minden feltételt megad ehhez az álomhoz. Ilyen kép fogadja az újságírót és a tolvajt is, ha V. Pál vácszentlászlói otthonát közelről megnézheti.

Nem érzi magát gyilkosnak

A média sokadik képviselőjeként érkezünk a kamerákhoz lassan már hozzászokó Pálhoz, de igazában reménykedve nem zárkózik el a nyilvánosságtól. A kétgyermekes családapa úgy érzi, sokkal inkább baleset történt, mint gyilkosság. Nem tagadja, hogy direkt rontotta el a bort, de a fagyálló szervezetre való hatásától mást várt: émelygést, rosszullétet, hallucinációt, halált viszont nem.

s

Csak el akarta venni a kedvüket attól, hogy még egyszer lopjanak tőle

Szomorúan meséli, hogy már évek óta loptak a portájáról, leginkább szerszámokat és bort. Tisztában volt vele, hogy mindent nem tud maga őrizni, a lopások bejelentése pedig hagyományosan eredmény nélkül zárul. Azt mondja, a cérna mégis csak akkor szakadt el nála, amikor a kerti kis halastó mellől reggelre eltűntek gyermekei pecabotjai. Talán pár ezer forintot ha kaphattak értük a tolvajok, a családfőnek azonban érzékeny családi emlékei fűződtek hozzájuk, melyektől senkinek nem volt joga őt elszakítani. Ekkor döntött úgy mérgében, hogy a rendszeresen lecsapolt meggyborral veszi el a kedvét a rutinossá vált tolvajoknak, így fagyállót öntött a hordóba. A bort vitték is a bűnözők, be is rúgtak tőle jó alaposan, majd egy ember meghalt a szertől.

s

A pince, ahonnan már nem először loptak

Lapunknak Pál mégis azt mondta, hiába a haláleset, gyilkosnak nem érzi magát – a körülmények is közrejátszottak. Mint mesélte, szakértői vélemények szerint ha az áldozat rosszullétekor hamarabb orvoshoz fordult volna, nem került volna az életébe az ital elfogyasztása. Ráadásul úgy tudni, ez a tolvaj korábban is rendszeresen ivott és kábítószerezett, így szervezete lényegesen gyengébb volt, mint egy átlag embernek. Ezek azok a körülmények, melyek miatt a fagyállós bor már inkább egy utolsó lépés volt, mint főbb kiváltó ok – véli.

Egy ország áll mögötte

A folyamatos bűncselekményekbe, a hatóságok és a politika tehetetlenségébe belefáradt magyar társadalom egyként állt a „borosgazda” mögé. Szinte minden fórumon, ahol szóba került az eset, egyhangú véleményt alkottak az emberek: mindenki azt csinál a saját kertjében, amit akar, és ha ez egy behatoló tolvajra veszélyt jelent, az az illető saját dolga - a kockázatot ő vállalta.

s

Ezen a részen másztak be a tolvajok

Facebookon valaki, akit Pál nem ismer személyesen, létrehozott egy „Kiállok a Borosgazda mellett” nevű csoportot, melyhez több mint 13 ezren csatlakoztak eddig. A jog azonban némileg másképp ítéli meg a helyzetet mint a józan ész, az ugyanis törvény, hogy az esetleges veszélyhelyzetekre fel kell hívni még egy betörő figyelmét is. Ha másért nem, akkor elrettentő célzattal. Természetesen ez egy tág jogszabály, amit a bíróság majd úgy értelmez, ahogy szeretne, hiszen rengeteg potenciális veszélyforrásról beszélhetünk, mindent külön feltáblázni pedig életszerűtlen. Ha a bíróság bűnösnek találja, úgy gondatlanságból elkövetett emberölés miatt 5-től 15 évig terjedő börtönbüntetést is kaphat. Most azonban a legfontosabb számára, hogy két kisgyermeke nyugalomban és biztonságban élhessen azon a portán, amire néhány gazember csupán mellékes bevételi forrásként tekintett.

alfahir.hu