2015. 09. 23. 09:07

Hamarosan lezárhatják a magyar-horvát határt

A kötelező menekült-kvótarendszer elfogadásának másnapján a magyar rendőrség lezárhatja a bevándorlás kapcsán leginkább érintett horvát-magyar határszakaszt. A rendőrségi körökből származó - meg nem erősített - információink szerint kedd este indult el a határra a készenléti rendőrség állománya. Csakhogy, ez a buli keményebb lesz, mint a Röszke-Horgos esetében volt.

Két fontos tényezőt kell előzetesen kiemelnünk.

Nagyobb szerepe lesz az élőerőnek

Egyrészt, a horvát-magyar szakasz terepviszonyai jóval nagyobb gondot jelentenek a tényleges határzár kiépítésében, mint azt a szerb szakaszon tapasztalhattuk. Egyelőre a két gócponton, Beremendnél és Sároknál húzzák fel a 3 méteres kerítést, ami elé viszont mindössze valamivel több mint 2 kilométeres szakaszon 60 centiméter(!) magas/alacsony GYODÁT (pengedrótot) sikerült telepíteni.
 
Baranya megyében 41 kilométer hosszú a zöldhatár. Az Orbán-kormány ennek a védelmét próbálja most megszervezni, Beremendnél kedden is több száz katona és civil dolgozott a 3 méteres kerítésen, ami elé viszont már nem is fognak pengedrótot húzni, ugyanis nem lehet megközelíteni magyar oldalról a határszakaszt.
 
Ugyanakkor vannak a határnak olyan szakaszai is, ahova árvízvédelmi okok miatt lehetetlen kerítést emelni, sőt Matty település közelében még a 1991-es jugoszláviai háború után itt maradt aknáktól is tartania kell. Egyébként ezekre Bakondi György, a miniszterelnök tanácsadója is utalt korábban.
 
Többek között ezért is lesz nagyobb hangsúly az élőerőn, azaz a rendőrségen, és honvédségen a horvát-magyar határon, és ezzel egy egészen más szituáció alakulhat ki, mint a röszkei (horgosi) konfliktus esetében. Nyilvánvaló, Orbánék számoltak is ezzel, és készültek is rá, nem volt véletlen, hogy a honvédség feladatait is minél gyorsabban igyekeztek kibővíteni, és az is a nagyfokú készülődésre utal, hogy már kedd este mozgósították a készenléti rendőrség állományát.

Horvátország C-terve

A másik szempont legalább ugyanekkora kockázatot rejt magában.
 
Horvátország néhány nappal ezelőtt elég direkt módon fenyegette meg az Orbán-kormányt; név nélkül nyilatkozó horvát vezetők leszögezték, amint Budapest lezárja a horvát-magyar határt, a mostanában igencsak frusztrált Zágráb ellenőrzés nélkül fogja rázúdítani hazánkra a bevándorlók ezreit, alkalmasint szélnek eresztve őket a Magyarországtól alig 100 kilométer távolságra lévő Opatovac menekülttáborból, valamint Tovarnik melletti gyűjtőpontból.
 
Tartunk tőle, ez megint egy történelmi jelentőségű nap lesz.
 
Cikkünk folyamatosan frissül.

17:35
Úton

Eszéktől nem messze, 45 km-re a határtól látott tudósítónk még 10 buszt Magyarország felé tartani.

15:42
Megérkezett Beremendre a szállítmány

Helyszíni tudósítónk jelenti, hogy kicsit késve, de megérkezett a már várt 8 busznyi migráns a határátkelőhőz.

14:49
Buszra várva

A helyszínen megtudtuk, hogy Beremendre vártak délután kettőre 7-8 busznyi migránst, de egyelőre nem érkezett meg.

11:14
És persze a horvátok is szállítják őket hozzánk
Tíz autóbusszal mintegy 500 illegális bevándorlót szállítottak a horvát hatóságok szerda délelőtt a Letenye-Muracsány (Gorican) autópálya-átkelőre - tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen.
 
A zágrábi, varasdi és csáktornyai rendszámú buszok a sofőrök elmondása szerint Opatovacból, az ottani menekülttáborból jöttek Letenyére. A mintegy 500 migráns között nemcsak férfiak, de nagyon sok gyerek és asszony is volt, egy fiút a mentők a helyszínen el is láttak rosszullét miatt. Letenyére a legutóbb vasárnap érkeztek illegális bevándorlókkal teli buszok.

10:04
Közben Magyarország továbbra is szállítja a bevándorlókat Ausztriába

Az m1 tudósítója szerint újabb, menekültekkel teli vonat érkezett másfél órája Hegyeshalomba. Nagyjából 1300-an lehettek a 12 kocsis szerelvényen. Ez volt az első vonat ma.

09:56
Több mint ötezer bevándorló

Több mint ötezer illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök kedden, ebből 291 a magyar-szerb határszakaszon, 4823 a magyar-horvát határszakaszon lépett be illegálisan az országba - mondta Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában. 

09:29
Horvátország felé félúton

Migránsok a horvát határ felé gyalogolnak a szerbiai Sid település közelében. (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

09:21
Rendkívüli csúcs
Rendkívüli csúcstalálkozón vitatják meg szerda este az Európai Unió tagállamai a migrációs válság fejleményeit és a lehetséges megoldásra vonatkozó javaslatokat.
 
Az uniós állam- illetve kormányfők csúcstalálkozóját Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hívta össze. Tusk meghívó leveléből kiderül, azt óhajtja megvitatni, milyen segítséget lehet nyújtani a frontállamoknak, hogyan lehetséges az együttműködés a Nyugat-Balkán államaival, Törökországgal és a Szíriával szomszédos többi országgal, miként nyújtható nagyobb támogatás az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának és a Világélelmezési Programnak, valamint hogyan juttathatóak haza azok, akik nem jogosultak menekültstátusra. Az állam- illetve kormányfők azt követően ülnek össze, hogy kedden a tagállami kormányok belügyminiszterei vitatták meg a kvóták kérdését - s nagy többséggel (Csehország, Magyarország, Románia és Szlovákia ellenszavazatával, valamint Finnország tartózkodásával) el is fogadták 120 ezer menekült szétosztásának a tervét.
 
(Mint a tegnapi hírfolyamunkból is kiderült, az Orbán-kormány - szemben gyakorlatilag az összes érintett ország vezetőjével - továbbra sem reagált a kvótarendszer elfogadására. Szóval, továbbra is várjuk a reakciót).