2012. 10. 08. 12:46

Hargita tér, mint nemzeti, történelmi emlékhely – videóval

2012. szeptember 27-én a XVIII. kerületi önkormányzat képviselő-testülete egy új 1956-os emlékmű felállítását támogatta a Hargita téren.

A Jobbik kerületi szervezete ide egy Trianon emlékmű létrehozását szorgalmazta. Már csak azért is, mert maga a tér kialakulásának története is ezt sugallta. Hazánk trianoni felszabdalása után erdélyi menekültek telepedtek erre a környékre és alakították ki e parkot saját ízlésük és érzelmeik szerint. Magyarország hatvannégy vármegyéjéből hoztak földet, amelyre a híres Fadrusz feszület másolatát állították. Az eredeti mű a kolozsvári Szent Mihály templomban van elhelyezve. Tervezték egy templom építését is, de a második világháború ezt meghiúsította. A Trianon-emlékműre vonatkozó felvetésünket még ez év elején tette meg a Jobbik helyi szervezete.

A párt javaslatát az önkormányzat fideszes képviselői azzal az ígérettel módosították, hogy terveik szerint a Hargita tér több emlékmű állítására is alkalmas. Vagyis nem vetették el kategorikusan a javaslatot, de már akkor ismertették egy új ’56-os emlékmű tervét. Részünkről nincs is ezzel semmi baj. Nemzetünk két nagy tragédiájának egy helyszínen való jelképes megjelenítése méltó módon, az oda zarándoklókat mély gondolatokra, identitásuk átérzésére késztetheti - tudtuk meg a párt helyi szervezetétől.

A Jobbik szerint ugyanakkor vigyázni kell és gondoskodni arról, hogy a két emlékmű arányai és kialakításuk ne legyen disszonáns, esztétikailag zavaró. Ezt szerintük a Fadrusz feszület kellő kiemelésével, környezetének átalakításával és Trianonra való egyértelmű utalással lehet elérni, ami természetesen művészi munkát igényel. A testületi ülésen Ughy Attila polgármester egy rövid megjegyzéssel utalt arra, hogy számára szebben hangzik a nemzeti összetartozás emlékműve elnevezés, mint az hogy Trianon-emlékmű. A nemzeti párt szerint viszont az összetartozás érzése nem tud kialakulni, ha nemzeti tragédiáinkat, fájdalmainkat és nem kevés dicsőségeinket, nem hogy kibeszélni, de még megjeleníteni, nevén nevezni sem lehet. A közös történelmi emlékezet az, amely megteremti az összetartozás érzését, kötelékét.

Mindenesetre az emlékmű létrehozását, a Hargita tér igényes rendezését a fent megfogalmazott feltételek megvalósulásával a párt támogatja és őszintén reméli, hogy a kitűzött rövid határidőre (2012. november 4.) minőségileg kiválóan sikerüljön.

barikad.hu