Három év börtönt is kaphat az Orbán-interjú meghamisítója

Az újságíró-szövetség ügyvezetője, Tóth Károly "példátlan és súlyos etikai vétségnek" nevezte a miniszterelnöki interjú körüli botrányt. Ugyanakkor hozzátette: emiatt nem szabad belenyúlni a lapkészítés folyamatába, mert az teret engedhet a cenzúra lehetőségének. Egy, a HírTV-nek nyilatkozó ügyvéd szerint az esetnek súlyos jogi következményei is lehetnek. A Fejér Megyei Hírlap karácsonyi számában több helyen is megváltoztatták Orbán Viktor mondatait.

Ahogy arról az Alfahír is beszámolt, a Pannon Lapokhoz tartozó Fejér Megyei Hírlapban hamisított, politikai üzenetekkel megtűzdelt szöveggel jelent meg az ünnepi Orbán-interjú. A két hónappal ezelőtt Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került cég közleményben kért elnézést, és azonnali jogi lépéseket ígért.

"Tréfának is rossz" - így kommentálta a HírTV-nek a történteket a Magyar Újságírók Országos Szövetségének ügyvezetője, Tóth Károly. Hozzátette: reméli, hogy ez nem rontja majd a többi lap megítélését.

"Nyilván a lapkészítés folyamatát kell végigtekinteni, a lapkészítés folyamatának fázisait megnézni, ahhoz igazítani az egész gyártási folyamatot. És még egy dolog van, ami veszélyt jelenthet: hogy ez ne forduljon át cenzúrába, az megint veszélyes eleme lenne ennek a dolognak"

- tette hozzá a MÚOSZ ügyvezetője.

A kiadó nem nyilatkozott arról, hogy tett-e bejelentést a rendőrségen, a feljelentgető buzgalmáról elhíresült, fideszes Tényi István viszont a hatóságokhoz fordult az ügyben.

Polgári és büntetőjogi következménye is lehet

Politikai véleménynyilvánítás, amellyel az elkövető azt akarta kifejezni, hogy a miniszterelnök nem feltétlenül mond igazat – fogalmazott a hírhamisítás kapcsán a HírTV híradója által megkérdezett ügyvéd.

Magyar György szerint a történteknek polgári és büntetőjogi következménye is lehet:

"Ez a véleménynyilvánítás szabadságának a része az elkövető részéről. Másrészt akár a riport készítője, akár a miniszterelnök, aki szerepel a beszélgetésben, személyiségi jogait, jó hírnevét, a szerzői jogokat sértheti. Tehát tulajdonképpen két alapjog ütközhet. A véleménynyilvánítás szabadsága és az úgynevezett személyiségi jogok, ezt egy bíró esetleg elbírálhatja, ha egyszer bíróság elé kerül."

Ha bebizonyosodik hogy kibertámadás történt, akkor információs rendszer vagy adat megsértése miatt az elkövető akár három év szabadságvesztéssel is számolhat.

"A kórházi hullák száma is emelkedik" - valaki megtrollkodta Orbán interjúját a Fejér megyei lapban

A Mediaworks alá tartozó Pannon Lapok Társasága Kiadó emiatt közleményben kényszerült magyarázkodni.