Hatvanmillióból építünk faházakat Tusnádfürdőn Németh Zsolt szomszédjának?

Tavaly év végén írtunk arról, hogy a Tusványost szervező Pro Minoritate Alapítvány a Bethlen Gábor Alaptól (BGA) kapott támogatásból egy olyan cégnek adott több mint hatvanmilliós megbízást, amelyben érdekelt a szervezet egyik vezetője is. Mostanra kiderült, hogy a pénzből épülő ingatlanok sem az alapítvány, hanem Németh Zsolt fideszes politikus körének vagyonát gyarapítják.

Az  elszakított magyarság támogatását szolgáló Bethlen Gábor Alap tavaly május végén 150 millió forint támogatást ítélt meg a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (közismertebb nevén Tusványos) helyszínéül szolgáló tusnádfürdői kemping felújítására. Ebből az összegből

62 millió forintot

három, egyenként 6-8 fő befogadására alkalmas faház felépítésére fordítottak, a többiből pedig a tábor már meglévő infrastruktúráját újítják fel. Ez (a túlárazás gyanújától eltekintve) idáig teljesen rendben is van, hiszen a minden évben ezrével érkező táborozók kulturált elhelyezése fontos és jó cél. A megvalósítás körül azonban egyre több a kérdőjel.

Az ideális kivitelező megtalálása céljából pályázatot írtak ki, amelyre több vállalkozás is jelentkezett. Köztük az S.C. MITESEK, amelyet Vadász-Szatmári Huba, Tusványos egy évvel korábbi táborigazgatója képviselte. Végül nem ez a cég nyert – ám, ha azt hisszük, hogy ez az eljárás patyolattisztaságának ékes bizonyítéka, akkor sajnos alighanem rossz nyomon járunk. Vadász-Szatmári ugyanis gyanúsan hamar túltette magát a kudarcon, és az építési engedélyi kérvényt már ő nyújtotta be az illetékes hatóságokhoz a kempinget bérlő cég képviseletében. Ráadásul a megbízást is egy olyan vállalkozás, a Pellet Hargita SRL nyerte, amelynek áttételesen résztulajdonosa Nagy Szabolcs, a Pro Minoritate főtitkára. A 62 milliónyi közpénz tehát lényegében

az alapítvány egyik vezetőjénél kötött ki.

De van ennél sokkal nagyobb gond is.

Erre ugyanis még mondhatnánk, hogy végül is a lényeg, hogy a beruházás megvalósul, az erdélyi magyar közéletben meghatározó szerepet betöltő alapítvány pedig gyarapodik. Csakhogy sajnos még csak ez sem igaz.

Elveszti közpénz jellegét


Tavaly még csak költői kérdésként tehettük fel, hogy az állami forrásból épülő faházak végül kinek a tulajdonát képezik majd. Szávay István jobbikos képviselő tavaly hiába érdeklődött a BGA-nál és  Pro Minoritaténél, mindkét helyről egy „döntés előkészítő anyagra” hivatkozó sablonlevéllel lepattintották. Mostanra kiderült: nem volt véletlen a titkolózás. Egy, a BGA működésére napi szinten rálátó forrásunk szerint  az ingatlanok jó eséllyel nem a támogatást kapó Pro Minoritate Alaptványé, de még csak nem is a kempinget tulajdonló tusnádfürdői önkormányzaté lesznek. Hanem – tessék megkapaszkodni a székben! -

egy cégé.

Igen, jól olvassa. Egy alapítványnak megítélt állami támogatásból épülő ingatlan felépülve egyszerűen magánkézbe kerülhet.

Méghozzá azért, mert a Tusványosnak otthont adó kempinget egy TBT RO SA nevű cég bérli, amellyel még 2013 novemberében kötöttek 25 évre szóló szerződést. A dokumentum szerint viszont minden, a kemping területén, ezt követően létrehozott felépítmény a bérlő tulajdonát képezi. Mivel a faházak a kemping területén épültek, nehéz nem arra következtetni, hogy ennek értelmében

átadásuk után a TBT RO SA vagyonát gyarapítják.

Akik ugyan a tusványosi szervezőktől nem kérnek pénzt a kemping használatáért – ám az év 360 másik napján, amikor épp nincs szabadegyetem és diáktábor, kiadhatják a faházakat. Az ebből befolyó bevétel pedig

egyedül a céget illeti.

BGA-s forrásunk szerint az Alap tisztában volt ezzel a körülménnyel, mivel a támogatási kérelemhez ezt a bérleti szerződést is csatolták. Ám ennek ellenére nem nagyon foglalkoztak azzal, hogy az általuk megítélt összegből végül tényleg az alapítványnak épülnek ingatlanok, vagy útközben „elveszti közpénz jellegét”. De az sem kizárt, hogy pontosan ez volt a valódi elképzelés.

Szomszédok

Mivel a teljes pályázati anyagot, illetve a támogatási szerződést, mint „döntés előkészítő anyagot”, a BGA nem adja ki, nem tudhatjuk, hogy pontosan mi a helyzet. Az azonban mindenképp az utóbbi verzió valószínűségét erősíti, hogy a faházak tulajdonjogát megkapó TBT RO SA tulajdonosait erős szálak kötik Németh Zsolthoz és a Fideszhez. A cég 50%-ban Vass Attila István tulajdonában van, aki ugyanakkor

Nagy Szabolcs üzlettársa

az NG Invest nevű vállalkozásban. Ez pedig azért fontos, mert minden jel arra mutat, hogy a projekt hasznolvézői körének közepén Nagy áll. Összefoglalva:

  • ügyvezető titkára a Pro Minoritate Alapítványnak
  • ügyvezetője annak a Carpathia Tanácsadó Zrt.-nek, amelynek székhelye megegyezik a Pro Minoritate Alapítvány székhelyével
  • A Carpathia Zrt. érdekelt a romániai Pellet Invest SRL-ben, amely résztulajdonosa a Pellet Harghita SRL-nek, ez a cég nyerte el a felújítási megbízást.
  • A tusványosi kempinget az önkormányzattól bérlő TBT RO SA-t 50%-ban tulajdonolja Vass Attila István, akinek közös cége van Nagy Szabolccsal, az NG Invest.


Nagy Szabolcs tehát a Pro Minoritate Alapítvány egyik tisztségviselőjeként közvetett érdekeltséggel rendelkezik abban a cégben, amely a Pro Minoritate Alapítvány részéről 62 millió forintnyi megbízást kapott a faházak megépítésére, valamint közös cége van a kempinget bérlő cég társtulajdonosával is. Közvetlenül vagy közvetve tehát

a támogatás felhasználásában érintett mindhárom szereplőnél megjelenik.

Nagy mindezeken felül

Németh Zsolt egyik régi bizalmi embere,

is, aki egyébként Budapesten a XXII. kerületben

a fideszes politikus szomszédságában él.

De persze nem ez a legszorosabb kapocs kettejük között – igaz, a csomópont üzleti téren is Budafok-Nagytétény. Nagy már a kilencvenes évek első fele óta a helyi Fidesszel dolgozott, 1994 és '98 között a párt delegáltja volt a képviselő testület jogi bizottságában. 1998-ban ezt a választókörzetet nyert meg Németh Zsolt, aki a Fidesz kormányra kerülés után magával is vitte a Külügyminisztériumba, ahol ő államtitkár, Nagy pedig tanácsadó lett. A Fidesz 2010-es második választási győzelme után már nem politikai, hanem üzleti vonalon mozgott. Egyik cége mintegy húszmillió forintért figyel és ír pályázatokat a XXII. kerületi önkormányzatnak, illetve 24 millióért ad pénzügyi tanácsokat a Fővárosi Vízműveknek.  

Most pedig, könnyen lehet, hogy

hatvanmillió forint értékű ingatlant bulizott ki Tusványoson az üzlettársának.

Jó volna megnyugodni, hogy ez nem így van.

  • olyan nincs, hogy a határon túli véreink támogatására szánt magyar közpénzből kormányközeli zseb-oligarchák nyithatnak üdülőtelepet.
  • az lehetetlen, hogy az KÜLHONI magyarság egyik legnagyobb, sok-sok jóérzésű ember munkájából felépített civil szervezetének vezetése magánkézbe játssza át a rá bízott vagyont. 
  • az nem létezik, hogy az elszakított magyarság szolgálatára szánt intézményben ez senkit sem érdekel – pláne, hogy még így is látják jónak.

Ehhez azonban az kellene, hogy a BGA megszólaljon. Ők azonban tavaly óta görcsösen kapaszkodnak a közérdekű adatok botrányosan pofátlan szabályozásába, amelynek jegyében lényegében bármit „döntés előkészítő anyagnak” minősíthetnek, és így megtagadhatják a kiadását. Újabban azonban már arra sem veszik a fáradságot, hogy a vonatkozó jogszabály sunyi passzusait bemásolják egy levélbe. Éppen két hete elküldött, a Pro Minoritate Alapítvány támogatásával kapcsolatos kérdéseinkre, azóta sem küldtek egy sornyi választ sem. Ahogyan a tusnádfürdői önkormányzattól sem, amelytől a  TBT RO SA-val kötött kempingbérleti szerződést szerettük volna megkapni.

Én örülnék a legjobban, ha ez után a cikk után jól helyreigazítanának, és tételesen, a vonatkozó dokumentumokat nyilvánosan az arcomba tolva cáfolnák az összes aggodalmam. Ugye, így lesz, kedves BGA?