2014. 11. 25. 09:54

Hegedűs Lorántné: Nincs emögött sötét szándék, csak tök hülyék!

Megszűnik jövőre a rendszeres szociális segély, a lakásfenntartási és az óvodáztatási támogatás az új törvénytervezet szerint – a költségvetés pénteki vitája után legalábbis erről szóltak a hírek. A kormány elképzelése szerint ezentúl az önkormányzatok feladata lesz a segélyek szétosztása, illetve a segélyekre szánt keret finanszírozása is. A tervezet természetesen megrökönyödést váltott ki a településvezetők körében, a kialakult helyzetről Hegedűs Lorántnét, a Jobbik önkormányzatokkal foglalkozó szakpolitikusát kérdeztük.

Az eddigi rendszer szerint a foglalkoztattatást helyettesítő támogatásnak, tehát az egy főre jutó 22.800 forintnak a 80%-át adta az állam, míg fennmaradó 20%-ot kellett kipótolnia az önkormányzatoknak, illetve a rendszeres szociális segélyt és a lakásfenntartási hozzájárulást is teljes egészében támogatta a központi büdzsé.

A költségvetési törvény pénteki vitája során azonban kiderült, a foglakoztatási támogatásnak csupán a 70%-át állná ezentúl a kormány, míg a többi segélyfajta kifizetését teljes egészében az önkormányzatok nyakába zúdítja.

Ki mit tud az önkormányzatokról?

A Jobbik közel 50 módosító indítványt nyújtott be a költségvetési törvényhez, amelyek többek között magukba foglalták az önkormányzatok finanszírozásának biztosítását is – jelentette ki Hegedűs Lorántné.

A szociális államtitkár Czibere Károly a módosítók leadásának határideje után viszont kijelentette: mégsem a költségvetési törvényben leírtak szerint alakul majd az önkormányzatok támogatása – folytatta a jobbikos képviselő. A legújabb elképzelés szerint a szociális segélyt és foglalkoztatást helyettesítő támogatást ezentúl a járási hivatal fogja kifizetni, magyarul mégiscsak az állam finanszírozza majd az ellátást, ugyanakkor más támogatási formákat a kormány teljesen el fog törölni.

d

A kabinet pillanatnyilag egy Települési Segélycsomag létrehozásában gondolkodik, amit márciusig kíván kimunkálni. Bár az erre vonatkozó törvények és a hozzájuk kapcsolódó önkormányzati rendeletek megalkotása még várat magára. Jelenleg az sem világos, hogy a települések milyen élethelyzetekben kell, hogy segítséget nyújtsanak az állampolgároknak – mutatott rá az áldatlan állapotokra a képviselő asszony.

A nemzeti párt szakpolitikusa döbbenetesnek tartja, hogy amikor az önkormányzatoknál már zajlik a büdzsé tervezése, és az egyes költségvetési törvények közül is nyilvánosságra jutnak bizonyos részletek, a kormánypártok elfelejtenek közölni ilyen „apróságokat”.

Ózd: mínusz 450 millió forint

Ha megvalósulna a kormány eredeti elképzelése, miszerint helyi szinten kell segélyeket finanszírozni, komolyan megingatná az önkormányzati rendszert.

Ózd, tehát egy észak-kelet magyarországi 34 ezres lélekszámú város esetében ez 450 millió forint mínuszt jelentene – hangsúlyozta Hegedűsné - Gödöllőn, Gémesi György polgármester számításai alapján, „csupán” 100 milliós a kiesés, hiszen ott kevesebb ember szorul rá az ellátórendszerre. A települések veszélyeztetettsége természetesen nagyban függ a lakosság összetételétől, illetve az egyéb bevételforrásoktól, adótételektől. Ugyanakkor egyértelműen látszik, hogy mekkora lyukakat vágna a települések költségvetésén a kormány elképzelése – fűzte hozzá.

„Nincs emögött semmilyen sötét szándék, csak tök hülyék!”

Kíváncsiak voltunk, hogy Hegedűs Lorántné véleménye szerint, milyen következményekkel járhat ez a látszólagos kormányzati kapkodás. Lehetséges, hogy a hatalomnak nincsenek konkrét elképzelései az önkormányzati rendszerrel kapcsolatban?

Ha a segélyezési rendszer egyik pillanatról a másikra elveszíti a stabilitását, polgárháborús állapotok alakulhatnak ki, hiszen szó szerint ellátás nélkül maradhatnak emberek. Ugyanakkor, hogy az összes felelősséget ezért az önkormányzatok nyakába varrják, ritka cinikus viselkedésre vall, és pofátlanság a kormányzat részéről – válaszolt a nemzeti párt politikusa.

A Fidesz jelenleg össze-visszavagdalkozik. Az egyik nap azt mondja, semmi pénzt nem ad, másnap pedig, hogy száz százalékban finanszírozza a segélyeket. Koncepció nélkül foglalkoznak az ellátási rendszer átalakításával – figyelmeztetett Hegedűs Lorántné.

A képviselő szerint a kormánynak jelenleg gőze sincs arról, hogy mit hoz a holnap, nemhogy a március, amikorra már életképes rendszerré kellene formálni a Települési Segélycsomag tervezetet. Kérdésünkre, hogy lát-e politikai hátsó szándékot a kormány törekvéseiben, amivel az esetleges ellenzéki vezetésű települések működését hátráltatná, akár a már említett Ózd esetében, azt felelte, hogy nincs emögött semmilyen sötét szándék, csak tök hülyék.

alfahir.hu