Helységnévtáblák magyar feliratait rongálták meg Erdélyben

Helységnévtáblák magyar nyelvű feliratait rongálták meg Erdély több részén - adta hírül pénteken a Krónika című napilap.  Az erdélyi újság szerint piros-sárga-kék festékkel fújták le több Szatmár megyei település helységnévtábláján a magyar feliratot.

A Szatmárnémetiből Máramarosszigetre vezető országút menti községek – Batiz, Gombáspuszta (Egri község), Sárközújlak és Avasfelsőfalu – helységnévtáblájáról a festékszórókkal kizárólag a magyar elnevezést fújták le. Camelia Cosma, a Szatmár megyei rendőrkapitányság szóvivője a lapnak elmondta: csütörtök délutánig nem futott be hozzájuk ez ügyben panasz, a sárközújlaki és az avasfelsőfalui őrs munkatársai azonban saját hatáskörben megkezdték a nyomozást a rongálás ügyében.

Az elmúlt hetekben szaporodott a magyar feliratok rongálása, ismeretlenek Kovászna város, illetve a Maros megyei Ákosfalva helységnévtábláján is lefestették a település magyar nevét - olvasható a Krónikában. Erdélyben a 2000-es évek elején kezdték el kihelyezni a magyar nyelvű feliratot is tartalmazó - két- vagy többnyelvű - helységnévtáblákat azokon a településeken, ahol az illető kisebbség vagy kisebbségek számaránya eléri a 20 százalékot. Az intézkedés fogadtatása nem volt felhőtlen, kezdetben gyakran előfordult, hogy lefestették a magyar feliratot, de néhány évig nem történt hasonló eset.

MTI - alfahir.hu