2014. 08. 29. 16:03

Hétfőn jelenti be az új pénzt a jegybank?

Portálunk elsőként írta meg: a Magyar Nemzeti Bank titokban pénzcserére készül. Most hivatalossá vált az, amit már jó ideje felesleges volt rejtegetni: hétfőn új pénzt mutat be a jegybank.

A jegybank által kiküldött sajtómeghívóban az áll:  Magyar Nemzeti Bank tisztelettel meghívja Önt a következő rendezvényére, melynek témája:

Milyen lesz a magyar készpénz?

Nos, bár ebből a kurta címből nem sok minden derül ki, az szinte biztos, hogy a bank nagy dobásra készül.

gjkMint ismert, portálunk elsőként írta meg: a jegybank titokban már gyártatja az új formátumú és tervezésű forintot, amellyel a jelenlegi fizetőeszközünket teljesen lecserélik. Akkor kerestük a MNB-t is, ahonnan - ahogyan később más sajtótermékek - nem kaptunk választ.

A nagy titokzatoskodás ellenére azért szivárogtak az információk rendesen. Májusban azt írtuk:

-  a jelenleg használt forint gyártása befejeződött
- ezért a jelenleg használt forintból hiány van, ezért már a korábban selejtezetteket is visszanyomják a piacra
- az MNB pénznyomdájában már nyomják az új bankókat
- az új bankjegyekkel azonban biztonságtechnikai értelemben nincs minden rendben
- az új pénz kisebb méretű lesz, új színt kapnak, és a grafikai megjelenésüket is újratervezték
- a pénzcsere összesen húszmilliárd forintunkba fáj

Mindez hivatalos megerősítés (vagy cáfolat) hiányában persze még értékelhető merő spekulációnak, azonban később a gazdasági sajtó jelentős része szintén körbejárta a témát, bár a banktól senki sem tudott értékelhető választ kikönyörögni.

A pénzcserével a kormány gyakorlatilag beismeri: nem lesz euró belátható időn belül, hiszen az új pénz bevezetése értelmetlen lenne, ha a kormány komolyabban foglalkozna a közös európai valuta átvételével. A cserét belengő titkolózás viszont két dolog miatt is érthető: egyrészt az országgyűlési és európai parlamenti választások előtt nem akarták beismerni, az új pénzzel finoman szólva sincs minden rendben (erről bővebben itt olvashat).

Azzal, hogy a jegybank - várhatóan - bejelenti az új pénzt valószínűleg végre sikerült kiküszöbölni a biztonsági problémákat, és most - mintegy pozitív változásként - körbeturnéztatják az új pénzt a sajtóban.

Akárhogyis lesz, hétfőn minden kiderült.

alfahir.hu