2014. 03. 21. 09:19

Hiány van szavazatszámlálókból

szavazAz áprilisi országgyűlési választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek ma 16 óráig jelenthetik be a választási bizottságokba delegált tagjaikat. Egyelőre mindössze hét jelölőszervezet élt a delegáltküldés lehetőségével.

A jogszabály szerint a választási bizottságoknak - a választott tagokon felül - a választókerületben induló jelöltek által delegált tagjai is vannak.

A szavazatszámláló bizottságokba - országosan 10 386 van - és az egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottságokba két-két tagot küldhetnek a választókerületben induló egyéni képviselőjelöltek, illetve országos listát állító pártok és nemzetiségi önkormányzatok, valamint a független jelöltek.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságba (oevb) egy-egy tagot delegálhat az egyéni jelöltet állító jelölőszervezet, illetve a független jelölt. A közösen jelöltet, illetve listát állító szervezetek közösen bízhatnak meg delegáltakat.

A választási bizottságokban ülő választott és megbízott tagoknak azonos jogaik és kötelezettségeik vannak. A párt által megbízott tag a bizottság rendelkezésére álló valamennyi információt megismerheti. A tevékenysége során tudomására jutó személyes adatokat azonban sem az őt megbízó pártnak, sem másnak nem adhatja ki.

A jelölőszervezeteknek, független jelölteknek érdekük, hogy valamennyi választási szervbe delegáljanak tagot, mivel így saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról, ellenőrizhetik, illetve részt vehetnek az esetleges jogviták eldöntésében.

A választási szervek korábban attól tartottak, hogy a sok jelölt miatt igen magas lesz a delegáltak száma is, de a számok nem ezt mutatják: alig egy nappal a bejelentési határidő vége előtt mindössze 7590 delegáltat jelentettek be, vagyis egy delegált sem jut statisztikailag egy szavazatszámláló bizottságra.

A legtöbb delegáltat (6405) a Fidesz-KDNP, a második legtöbbet (2291) a baloldali összefogás pártjai jelentettek be a szavazatszámláló bizottságokba. A Jobbik 799-et, a Magyarországi Cigánypárt 88-at, A haza nem eladó mozgalom párt 30-at, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja 13, a Magyar Munkáspárt 9 delegáltat jelentett be.

Az 1554 jelölt ugyanakkor 53 "színben" indul (illetve függetlenként), vagyis elméletileg ennyi jelölőszervezet küldhet delegáltat a választási bizottságokba. Április 6-án 39 független jelölt is indul a voksoláson, ők is küldhetnek delegáltakat a választási bizottságokba.

2010-ben az országgyűlési választáson több mint 25 ezer pártdelegált vett részt a szavazatszámláló, valamint a választókerületi és az akkor még működő területi választási bizottságok munkájában.

MTI – alfahir.hu