Híd Kelet és Nyugat között

Nemrég az euro-atlanti gazdasági hatalom ellensúlyozására kereskedelmi uniót alakított Oroszország, Kazahsztán és Fehéroroszország Asztanában. A megszülető Eurázsiai Gazdasági Unió újra sürgetni kezdi a döntést hazánk geopolitikai irányulása vonatkozásában.

Az Eurázsiai Gazdasági Unió névre keresztelt integrációs közösséghez a csatlakozási szerződést újabb belépőként Örményország június 15-én fogja aláírni, és várhatóan hamarosan Kirgizisztán is az unió tagja lesz (India pedig jelezte érdeklődését). A közösség 2015. január 1-től kezdi meg tényleges működését.

Az államfők megegyeztek a stratégiai ágazatok (az energetika, ipar, mezőgazdaság és szállítási rendszer) összehangolásáról, ugyanakkor a három ország területén (mintegy 20 millió négyzetkilométer) az áruk, a szolgáltatások, valamint a tőke szabad áramlásáról és szabad munkavállalásról (a térségben 170 milliós népesség található). A gazdasági közösség elemzők szerint a tagországok bevételének legalább 15%-os növekedéséhez vezethet (jelenleg a térség három országa 1700 milliárd eurónyi GDP-t termel évente).

Vlagyimir Putyin az MTI közlése szerint a szerződés asztanai aláírása előtt kijelentette, hogy a találkozónak "túlzás nélkül korszakalkotó jelentősége van", az együttműködés "egy új szintre emelkedett", miközben a tagországok tiszteletben tartják egymás szuverenitását. Nurszultan Nazarbajev kazah elnök pedig úgy fogalmazott, az unióval hidat vertek Kelet és Nyugat között.

A pánszlávizmust elutasító szövetség a tervek szerint képes volna hatásosan is felvenni a kesztyűt a Nyugattal. A jelenlegi, USA-központú, egypólusú világrenddel szemben egy többpólusú világrend alakulhatna ki, ahol az USA befolyása egészséges mértékben háttérbe szorítható volna. Ehhez járul hozzá az is, hogy a tervek szerint saját valutát fognak létrehozni 2025-ig, amivel kapcsolatban Putyin korábban már kijelentette, hogy a Nyugat oroszellenes szankciói miatt már az is lehet, hogy 2020-ban megkezdik a tagállamok a saját valutával történő kereskedelmet. Az amerikai dollár jelenlegi világhatalmi szerepére nézve ez rettentően kínos lenne, főleg azért is, mert Oroszország Kínával is tervezi, hogy közvetlenül saját valutával (rubel-yuan) bonyolítják majd a kereskedelmet, beleértve a nemrég aláírt több milliárd dolláros gázszerződést is. Lesz nagy meglepetés, ha az EU-tól is rubelben kérik majd a gáz árát…

Hazánk vonatkozásában

Elgondolkodtató kérdés, hogy előnyös lenne-e hazánknak, ha egy nyugati gyökerű Európai Unió helyett a keleti Eurázsiai Gazdasági Unió tagja lennénk. Az igazságot valahol ott kell keresni, hogy ha nincs lefektetve egy kellően megalapozott és erős lábakon álló, az euro-atlantista eszmeiséggel szembehelyezkedő ideológia, amely teljes mértékben áthatja, akkor valójában nem lehet jó döntés az utóbbi sem. Ugyanakkor egyelőre úgy tűnik, hogy az Európai Unió hibáit felismerve, az Eurázsiai Unió vezetői nem akarják ugyanazokat elkövetni, így nem gyarmatosítanák a tagországokat, hanem lehetőséget adnának a nemzeti gazdaságok megerősödésére, és törekednének a nemzeti szuverenitás megőrzésére, beleértve a vallás, a hagyományok és a nemzetiségek minél nagyobb tiszteletét.

Ugyan nem teljesen fedi az Eurázsiai Gazdasági Unió koncepcióját, mégis Magyarország számára a geopolitikai irányultság vonatkozásában a napjainkban főként Alexandr Dugin szellemi iránymutatása mellett napirenden tartott Eurázsia-eszme felettébb elgondolkodtató lehet. Dugin (a Duma elnökének, Szergej Nariskinnek a tanácsadója) elmélete szerint a Magföld és a Tengeri Hatalmak (a Kelet és Nyugat) örökös harcában döntő fontosságú, hogy az ütközőzónára, az úgynevezett Peremvidékre kinek van befolyása. Ezen a területen fekszik hazánk is, amely azonban jelenleg a nyugati ideológiai és gazdasági érdekeket megtestesítő Európai Unió része.

Végezetül látni kell azt is, hogy Európának meg kell találnia (amíg még nem lesz végzetesen késő) újra az értékeit, amelyek sok tekintetben akár Ázsia függvényében törhetnek újra felszínre, és ebben Magyarországnak fontos közvetítő szerepe lehet.

alfahir.hu