A Schindler listájában szereplő piros kabátos kislány most az ukrajnai menekülteknek segít

A Schindler listájában szereplő piros kabátos kislány most az ukrajnai menekülteknek segít

Oliwia Dabrowska úgy hároméves lehetett, amikor a Steven Spielberg rendezte Schindler listájában piros kabátos kislányként tűnt fel, a fekete-fehér film egyedüli "színfoltjaként". Az 1993-ban bemutatott Oscar-díjas film egy német üzletemberről szól, aki több mint ezer zsidót mentett meg a haláltól a második világháború idején.

A Deadline azt írja, a filmtörténelem kitörölhetetlen részévé vált, ahogy a kislány mintegy érintetlenül sétál végig a krakkói gettón, miközben annak lakóit német csapatok likvidálják.

Ez a jelenet pedig szimbólummá vált. 

A Lengyelországban élő 32 éves Dabrowska jelenleg a lengyel-ukrán határon segít az orosz-ukrán háború borzalmai elől menekülő családoknak, hasonlóan a film főszereplőjéhez.

Az egykori lengyel színésznő március 9-én megosztotta az Instagramon egy művész alkotását, amely a film ikonikus jelenetét mintegy aktualizálva, a piros helyett már az ukrán nemzet kék és sárga színeit jeleníti meg.

Mindig is a remény szimbóluma volt. Hadd legyen újra az

– írta a képhez Dabrowska, aki egy másik bejegyzésében arról írt, hogy minden apró segítség számít, az anyagi adományoktól az önkéntes segítségnyújtásig; és ebben a drámai helyzetben ő is így cselekszik.

„Nem mondhatok el mindent, amit ott láttam, mert nem jut eszembe a helyes szó. Senki, aki még soha nem látta ezt, nem tudja elképzelni a rémálmot azoknak a menekülő embereknek a szemében” – érzékeltette a humanitárius válság során saját maga által tapasztaltakat.

Oliwia Dabrowska egyébként részt vesz a menekültek szállításában, valamint édesanyjával együtt elsősegély-szállítmányok beszerzésén dolgozik, amit a fronton harcoló katonák kapnak meg, de online és fizikailag szintén segít, ahol csak tud.