Híres bűnügyek: Charles Manson és a Család

Borzalmas mészárlás, kegyetlenkedés, szekta, egy szcientológiai alapokra épített szedett-vedett család.  És mindezek középpontjában egy félelmetes, őrült figura. De mi köze ehhez a Guns ’n Roses-nak?

Nevesincs Maddox

Charles Milles Manson, ismertebb nevén Charles Manson (Cincinnati, Ohio, 1934. november 12.), amerikai bűnöző, a 16 éves leányanya, Kathleen Maddox gyermekeként született a Cincinnati Közkórházban. Három héttel születése után kapta a Charles Milles Madox nevet, addig „Nevesincs Maddoxnak hívták.

Charlie ára egy pohár sör

Anyja alkoholista volt, egyszer egy pohár sörért eladta a kis Charliet egy gyermektelen pincérnőnek, ám nagybátyja visszahozta a gyereket néhány nap múlva. Anyját és annak fiútestvérét öt év börtönre ítélték. Mikor anyja 1942-ben kegyelmet kapott, újra magához vette a gyereket. Lepukkant hotelekben éltek éveken át.

Manson agresszív és antiszociális
 
Még kiskamasz volt, amikor egy élelmiszerbolt kirablásával annyi pénzt szerzett, hogy szobát bérelhessen. Ezután számos újabb lopást követett el, amíg el nem fogták, és az indianapolisi javítóintézetbe nem küldték, ahonnan másnap egyszerűen megszökött.Két fegyveres élelmiszerbolt-rablás után végül a 13-éves Mansont elfogták és az Indianai Fiúiskolába vitték, ahol visszaemlékezése szerint szexuálisan és más módokon molesztálták. Több szökési kísérlet után innen is kereket oldott, két másik fiúval együtt. Bár négy évig járt iskolába, Manson gyakorlatilag írástudatlan volt. Ráadásul egy szociális gondozó szerint agresszív és antiszociális.

Szodómia a börtönben

1951 októberében egy kevésbé szigorú intézménybe került, ahol borotvapengét fogott, és egy másik fiú torkához tartotta, miközben szodómiát követett el rajta, azaz homoszexuálisan megerőszakolta. Ebben a szövetségi ifjúsági börtönben már ,,veszélyes" minősítést kapott. Ennek ellenére 1954 májusában kegyelmet kapott.

Családi vállalkozás: autólopás
 
1955 januárjában feleségül vette Rosalie Jean Willist, akivel saját elbeszélése szerint bár rövid ideig, de boldogan éltek, és akinek segített dolgozni alkalmi munkáiban és az autólopásban. Október körül - mintegy három hónappal azután, hogy áldott állapotban lévő feleségével és egy még Ohióban lopott kocsival Los Angelesbe érkezetek - ismét szövetségi bűnügy elkövetésével vádolták, miután államhatáron haladt át a lopott kocsival. Fia, ifj. Charles Manson akkor született, mikor már ismét börtönben volt. Ezidő alatt felesége már mással élt.Mansont 1958 szeptemberében öt év próbaidőre bocsátották, és ugyanebben az évben Rosalie kézhez kapta a válási végzést.

Feljebb a ranglétrán: prostik futtatója

Novemberre Manson feljebb lépett a ranglétrán. A piti tolvaj, aki fegyveres rablóvá avanzsált, most kényelmesebb megoldást keresett: egy 16 éves prostituált futtatója lett, egy másik lánytól pedig, akinek gazdag volt a családja, anyagi támogatást kapott. Mindeközben megpróbált hamis kincstárjegyekkel üzletelni. Ebbe is belebukott. 1959 szeptemberében tíz évre elítélték, de megint próbára bocsátották.

Miután Manson még az év vége előtt Kaliforniából Új-Mexikóba vitte Leonát és még egy lányt, hogy ott prostituáltként dolgozzanak, elfogták, és kikérdezték a fehér rabszolgaságot és a nők ,,immorális célú" államközi szállítását tiltó Mann-törvény megsértésének gyanújával. 1960 júniusában, a texasi Laredó-ban ismét letartóztatták, azonban ezúttal börtön lett a vége.
 
Manson, a guru

Szabadulásakor engedélyt kapott, hogy San Franciscó-ba költözhessen. A börtönben magtanult gitározni, és ezt kihasználva jobbára koldulásból élt. Megismerkedett a huszonhárom éves Mary Brunnerrel, aki a Wisconsin-Madison Egyetem végzőse volt, összeköltöztek, majd meggyőzte a lányt arról, hogy más nők is odaköltözhessenek: hamarosan rajtuk kívül még tizennyolcan laktak ott.Mansonnak sikerült gurunak beállítania magát Haight-Ashbury-ben, egy San Francisco-i negyedben, amely az 1967-es Szerelem nyara (Summer of Love) találkozó után a hippi mozgalom nem hivatalos központja lett. ,,Filozófiát" fejtegetett hallgatóinak - melynek egy részét a börtönben szedte fel, mikor szcientológiát tanult - és hamarosan egy egész csoport fiatal követője támadt, elsősorban nők.

A Beach Boys vendégei

A gyilkosságokhoz vezető események 1968 késő nyarán indultak el, amikor Dennis Wilson, a The Beach Boys zenekar tagja felszedett két stoppos lányt, és megengedte nekik, hogy a Pacific Palisades-en lévő házában maradjanak.

(Charles Manson Dennis Wilsonnal)

Amikor másnap reggel egy éjszakai felvételről hazatért, a házban 12 idegent talált, főleg lányokat. A következő hónapokban a Sunset Boulevard-i kéretlen vendégek száma megduplázódott. A vidám sereg körülbelül százezer dollárjába került Wilsonnak. Ebben benne volt a jelentős orvosi számla, miután vendégei kankót (gonorrhea-t) kaptak a lányoktól. Wilson együtt énekelgetett Mansonnal, és a lányok szexuálisan mindkettőjüket kielégítették.

Cincogi, a Spahn-tanya üdvöskéje
 
1968 augusztusára, amikorra Wilsonnak sikerült menedzserével megtisztíttatnia házát a Család (Manson csapata) tagjaitól, Manson a Topanga Canyon közelében lévő Spahn tanyán hozott létre a csoportnak egy új központot.

(A Spahn-tanya)

A Család tagjai hasznos munkát végeztek a farm körül, dolgoztak. Manson akaratilag teljesen magához láncolta a nyolcvanas éveiben járó és csaknem vak tulajdonost, George Spahnt, akinek rendelkezésére bocsátotta a Családhoz tartozó Lynette Fromme-t, becenevén Cincogit , aki más lányokkal együtt szexuális szolgáltatásokat nyújtott neki.

("Cincogi")

A Családhoz a hamarosan a texasi kisvárosból származó Charles Watson is csatlakozott, aki az iskolát otthagyva költözött Kaliforniába. Watson a ,,Tex" becenevet kapta George Spahntól.

(Charles "Tex" Watson)

Helter Skelter ,a felfordulás

1968 novemberének első napjaiban a Család a Death Valley-ben (Halál Völgye) is birtokba vett két elhagyott, illetve alig használt ranchet (tanyát). Amikor Manson és Watson a Spahn-tanyán voltak, meglátogattak egy ismerőst a Topanga Canyon-ban, aki lejátszotta nekik a Beatles nemrég kiadott Fehér Albumát (White Album). Manson az együttes megszállottja volt. A Család tagjainak úgy beszélt az együttesről, mint "a lélek" és, mint "a végtelenben lévő lyuk része".

(A család a tanyán)
 

Ekkor már egy ideje arról is gyakran beszélt, hogy a feketék és a fehérek közötti faji feszültségek növekednek Amerikában, és a feketék hamarosan fellázadnak az ország városaiban. Egy dermesztően hideg szilveszterkor a Myers Ranch-en a Család tagjai egy nagy tűz körül hallgatták Mansont, aki arról beszélt nekik, hogy az elkövetkező társadalmi felfordulást a Beatles is megjósolta. Mint elmondta, az egész ott van benne a Fehér Albumban, csak éppen kódolva.

A Sárga Tengeralattjáró

1969-ben a Család elhagyta a sivatagot és egy kanárisárga házba költözött a Canoga Park-ban, a Spahn-tanya közelében. Manson a Sárga Tengeralattjáró nevet adta neki. A Család tagjai itt készültek a küszöbön álló apokalipszisre, amelyet még a tábortűz körül Manson a Helter Skelter néven emlegetett, a Beatles “Helter Skelter” című dalára utalva.Februárra Manson víziója teljesen felépült. A Család egy albumot készítene, amely kirobbantaná a megjósolt káoszt. A Sárga Háznál a Család tagjai járműveket bütyköltek, és térképeket böngésztek, hogy előkészítsék visszavonulásukat a sivatagba, miközben a világfordító albumon is dolgoztak. Amikor azt hallották, hogy Terry Melcher (a kor híres producere) eljön, hogy meghallgassa az anyagot, a lányok ételt készítettek, és kitakarítottak; Melcher azonban nem jött.
 
Látogatás a Cielo Drive-on

1969. március 23-án Manson hívatlanul megjelent a 10050. Cielo Drive számú házban, ahol úgy tudta, Terry Melcher lakik. A házat azonban már nem Melcher bérelte, hanem Sharon Tate és Roman Polanski.

(Sharon Tate és Roman Polanski)


Crowe lelövése

1969. május 18-an Terry Melcher végül mégis ellátogatott a Spahn-tanyára, hogy meghallgassa Mansont és a lányokat. Nem sokkal később újra odament egy barátjával, akinek volt egy mobil/mozgatható felvevőberendezése; maga Melcher nem vett fel a Családtól.

Júniusra Manson már azt mondogatta a Családnak, hogy talán meg kellene mutatniuk a feketéknek, az amerikai négereknek, hogyan kezdjék el a "Helter Skeltert", az erőszakos felfordulást, más szóval a gyilkolást. Amikor Manson azzal bízta meg Watsont, hogy szerezzen pénzt, hogy a Család ennek segítségével készítse elő a konfliktust, Watson becsapott egy Bernard "Lotsapoppa" (“Csupaapuci”) Crowe nevű fekete drogdílert.

(Bernard "Lotsapoppa" (“Csupaapuci”) Crowe)

Crowe erre azzal fenyegetőzött, hogy mindenkit megöl a Spahn-tanyán. Manson felvette a kesztyűt és 1969. július 1-jén rálőtt Crowe-ra, annak hollywoodi lakásában.
 
Az első vérfürdő

1969. július 25-én Manson elküldte az időnként a Családdal lófráló Bobby Beausoleilt Mary Brunnerrel és Susan Atkinsszel együtt egy ismerőse, Gary Hinman házába, hogy rávegyék, adja át a feltételezett örökségét, 21 ezer dollárt. Hinman nem akart belemenni, ezért két napig fogva tartották. Eközben Manson is megjelent, és egy karddal megvágta Hinman fülét. Ezután Manson utasítására Beausoleil egy késsel leszúrta Hinmant.

(Bobby Beausoleil, a gyilkos)

Mielőtt visszaindultak a Topanga Canyon-ba, Beausoleil vagy valamelyik lány Hinman vérével ezt írta a falra: "Political piggy" (azaz ,,Politikus kismalac", rossz helyesírással).

Beausoleilt 1969. augusztus 6-án letartóztattak, miután Hinman kocsiját vezette, amiben még a gyilkos fegyvert is megtalálták.

A Helter Skelter elkezdődik

Két nappal Beausoleil letartóztatása után Manson kiadta a jelszót a Családnak a Spahn-tanyán: “Kezdődik a Helter Skelter!”

Augusztus 8-a éjszakáján Manson azzal bízta meg Watsont, hogy vigye Atkinst, Linda Kasabiant és Patricia Krenwinkelt (az egyik stoppos lányt, akit annak idején Dennis Wilson, a Beach Boys zenésze állítólag felvett) “abba a házba, ahol korábban Melcher lakott", és "öljenek meg minden ott-tartózkodót a lehető legborzalmasabb kegyetlenséggel". A lányoknak azt mondta: engedelmeskedjenek Watsonnak.

(Charlie angyalai:Houten, Atkins, Krenwinkel )
 

A négyes megérkezett a 10050. Cielo Drive telekbejáratához, Watson - aki korábban Manson utasítására járt már itt - felmászott a kapu közelében lévő telefonoszlopra, és elvágta a zsinórt. Röviddel éjfél után járt az idő, augusztus 9-e éjszakáján.

Hirtelen a birtok egy távolabbi része felől érkező gépkocsi fényszórói világították meg őket. Watson azt mondta a lányoknak, hogy nyugodjanak meg, maradjanak fekve a bozótban, ő maga pedig előlépett, megálljt intett az autó vezetőjének, a 18 éves Steven Parentnek, és minden teketória nélkül agyonlőtte. Watson kivágta a ház egyik ablakán a szúnyoghálót, Kasabiant lent hagyta a kapunál őrködni, majd egyszerűen bemászott az ablakon, és a bejárati ajtón beengedte Atkinst és Krenwinkelt.

,,Az ördög vagyok, és az ördög ügyeit jöttem intézni."

Wojciech Frykowski, Roman Polanski barátja a nappaliban aludt egy díványon. Watson fejberúgta. Amikor Frykowski felocsúdott, és megkérdezte, hogy ki ő és mit csinál itt, Watson így válaszolt: ,,Az ördög vagyok, és az ördög ügyeit jöttem intézni."

(Wojciech Frykowski)

Watson utasítására Atkins megtalálta a ház másik három lakóját is, és Krenwinkel segítségével a nappaliba vitte őket. Egyikük a nyolc és fél hónapos terhes Sharon Tate volt, a híres filmrendező, Roman Polanski felesége, a másik a nő korábbi szerelme, Jay Sebring, neves fodrász, a harmadik pedig Frykowski barátnője, Abigail Folger, a Folgers Coffee vagyon örököse. Tate férje akkor éppen nem volt itt, Londonban dolgozott egy filmen.
 
Watson a nyakuknál fogva elkezdte összekötözni Tate-et és Sebringet egy gerendán átvetett kötéllel. Sebring tiltakozott a Tate-tel szembeni durvaság miatt, erre Watson válaszul rálőtt. Miután Folgert visszavitték a szobájába a pénztárcájáért, amiből 70 dollárt átadott a támadóknak, Watson hétszer beledöfte kését Sebringbe.

(Sharon Tate, akkor még boldogan várta első gyermekét)

Frykowski kezeit egy törülközővel kötözték össze, ám kiszabadult, Atkins azonban egy késsel a kezében őrizte, és látva a dolgot, azonnal lábon szúrta. A sebesült férfi a bejárati ajtón keresztül próbált menekülni, azonban a nyomába eredő Watson többször fejbevágta a puskájával, ami el is tört, többször megszúrta késével, és kétszer rá is lőtt. Körülbelül ugyanebben a pillanatban ért a bejárathoz Kasabian, a támadók kapunál hagyott, őrködő tagja, aki az útról a “szörnyű hangok" miatt sietett a házhoz, és azt hazudta Atkinsnek, az egyik tettesnek, hogy valaki jön, de a vérontást már nem tudta megakadályozni .

Brutális késelés, az anyát és magzatát sem kímélték

A házon belül Folgernek sikerült elmenekülnie Krenwinkeltől  egy hálószobai ajtón át, a medence felé. Krenwinkel azonban üldözőbe vette, a ház előtt “sikeresen” utól is érte, kését beleszúrta, és ezzel megállította. Végül mégsem ő, hanem Watson végzett vele; a két támadó együtt összesen huszonhétszer szúrta meg. Ahogy a sebesült Frykowski is kint, a ház előtti gyepen tántorgott tovább, ezért Watson itt neki is megadta az utolsó döfést; őt pontosan ötvenegyszer szúrták meg.

(A nappali, a későbbi mészárlás helyszíne)
 

A házban a két támadó: Atkins, Watson közösen megölték Sharon Tate-et is, aki összesen tizenhat késdöfést kapott. Tate könyörgött a gyilkosoknak, hogy legalább addig engedjék élni, amíg megszüli a hasában lévő, nyolc és fél hónapos gyermekét, ám nem volt kegyelem.

Az ördögi jel

Amikor a Család négy tagja útnak indult a Spahn-tanyáról, Manson arra bíztatta a nőket, hogy majd “hagyjatok egy jelet... valami boszorkányosat". A korábban Frykowski kezét összekötő törülközőt használva Atkins Sharon Tate vérével azt írta fel a bejárati ajtóra: "pig" (“disznó").

(Polanski a gyilkosság után. A bejárati ajtón még látszik a felirat nyoma)

Útban hazafelé a csoport tagjai levetették véres ruháikat, és a dombok közt, a fegyvereikkel együtt megszabadultak tőlük.
 
A főnök színre lép

A következő éjszaka a Tate-gyilkosságokban résztvevő Család-tagok Leslie Van Houtennel és Steve "Clem" Grogannel együtt Manson instrukcióira ismét útnak indultak. Mivel Mansonnak nem tetszett, ahogy a Cielo Drive áldozatait legyilkoló Család-tagok közül egyesek pánikba estek, maga is elkísérte a hat tagot, hogy megmutassa nekik, hogy kell ezt csinálni.

(Steve "Clem" Grogan)

Kasabian, Manson utasítására a 3301.Waverly Drive-hoz vitte a társaságot, amely Leno LaBianca üzletember és pincérnő felesége, Rosemary LaBianca háza volt.

(A LaBianca-ház helyszíneléskor)

Manson eltűnt az autófelhajtóban, majd visszatért azzal, hogy megkötözte a ház lakóit; ezután beküldte Watsont Krenwinkellel és Van Houtennal együtt.

Miután felverték az alvó Leno LaBiancát és fegyvert szegeztek rá, Manson Watsonnal hátrakötöztette LaBianca kezét egy bőrszíjjal. Nemsokára a hálószobából a nappaliba vitték Rosemary LaBiancát, ahol Watson -Manson utasítása szerint - párnahuzatot húzott mindkettejük fejére, amit lámpazsinórokkal oda is erősített. Manson ekkor elment, és a házba küldte Krenwinkelt és Leslie Van Houtent azzal, hogy öljék meg a házaspárt.

Brutális kegyetlenség ismét

Miután Manson a hálószobába küldte a nőket, ahová előzőleg már visszavitték Rosemary LaBiancát, Watson a nappaliba ment, és döfködni kezdte Leno LaBiancát egy bajonettel. Az első szúrás a férfi, LaBianca torkát érte.

(A LaBianca házaspár)

A hálószóbából közben tusakodás hangjait hallotta, és belépve azt látta, hogy Rosemary LaBianca a nyakáról csüngő lámpát himbálva tartja sakkban a két támadó nőt. Ezért őt is többször megdöfte a bajonettel, majd visszatért a nappaliba, hogy végezzen Lenóval. Tizenkétszer szúrta meg a bajonettel. Miután végzett, önéletrajza szerint a "WAR" (“háború") szót véste a férfi lemeztelenített hasára. Atkins, aki nem lépett be a házba, azt mondta az esküdtszéknek, hogy tudtával Krenwinkel véste be a szót.

Megúszták a halálbüntetést

Mansont 1969-ben halálra ítélték Sharon Tate színésznő, valamint négy másik ember megöléséért.

Manson mellett négy vádlott-társát is elítélték. Halálos ítéletüket 1972-ben változtatták át életfogytig tartó börtönbüntetésre, amikor Kaliforniában átmenetileg beszüntették a halálbüntetést.

Követői 1969-ben tehát hét embert öltek meg az ő utasítására. Manson eddig tizenegyszer fellebbezett a szabadlábra helyezésért, de minden alkalommal elutasították. Idén is megpróbálkozott, ám kérvényét ismét elutasították.

Manson egyik követője, Susan Atkins is kérte a bíróságon, hogy otthon tölthesse utolsó napjait. Végső stádiumú agydaganatban szenvedett, de kérését szintén elutasították.

Hogy jön ide a Guns ’n Roses?
 
Manson több zeneszámot is írt, melyeket elítélése után jelentettek meg. Azóta a Guns N’ Roses néhány számát feldolgozta. Ilyen például a “Look at Your Game, Girl” című szám. Íme az eredeti, amelyet Charles Manson énekelt fel 1967 szeptemberében, és amely 1970-ben jelent meg “Lie:The Love & Terror Cult” című önálló albumán:És a feldolgozás 1993-ból, amely a Guns 'n Roses “The Spaghetti Incident?” című albumán jelent meg:

-nk-

barikad.hu