„Hiszünk Erdélyben!” – Megalakult az Erdélyi Magyar Néppárt

Toró T. Tibort választotta elnökének I. Országos küldöttgyűlésén, Csíkszeredában az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). A több mint 300 küldöttet Orbán Viktor videóüzenete mellett Németh Zsolt külügyi államtitkár, Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár és számos vendég köszöntötte. A rendezvényre a kormánypártok mellett a Jobbik – amelyet Szávay István, a párt Nemzetpolitikai Kabinetjének elnöke képviselt – és az LMP kapott meghívót, az MSZP nem. A jelenlévő ellenzéki képviselők nem kaptak szót.

Toró T. TiborA szombati küldöttgyűlés – melynek a csíkszeredai Játékszín adott otthont – 99 százalékos többséggel választotta meg az egyetlen jelöltet, az eddigi megbízott elnököt, Toró T. Tibort országos elnöknek. Az elnökség további tagjai (Szilágyi Zsolt elnökhelyettes, Papp Előd, Gergely Balázs és Zatykó Gyula), akiket színvonalas videós összeállítással mutattak be, szintén magas szavazati aránnyal arattak sikert. A nap folyamán sor került még az Alapszabály, a hivatalos embléma és az Európai Néppárthoz való csatlakozási szándéknyilatkozat elfogadására, a küldöttek határozatban jelentették ki, hogy nemkívánatos személynek tartanak Erdélyben minden magyar politikust, aki Magyarország ellen szólal fel.

sándor krisztaA munka a résztvevők megáldásával és a Miatyánkkal vette kezdetét. A felszólalók sorát Sándor Krisztina, az EMNP-t életre hívó Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke nyitotta meg. Hangsúlyozta, hogy lélekben egy, egységes Magyarországra van szükség, és miként a párt új jelmondata is fogalmaz: „Hisz Erdélyben”.

Az erdélyi magyar politikai élet talán legismertebb személyisége, az Európai Parlament volt alelnöke, az EMNT elnöke és az EMNP védnöke, Tőkés László két alkalommal is mikrofonhoz lépett. Említést tett a Magyarországot jelenleg érő folyamatos nemzetközi támadásokról, mint fogalmazott: „Velünk folyamatosan mindenért Canossát járatnak, de ha bennünket ér sérelem, az senkit nem zavar.” Bár kiemelte, hogy nem az RMDSZ-t szidni jött, később mégis hosszan kitért arra, hogy miként támadják hátba folyamatosan a magyar kormányt, és szemelvényeket idézett többek Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Markó Béla RMDSZ-es román miniszterelnök-helyettes EMNP-t gyalázó szavaiból. „De testvérkezet nyújtunk minden baráti RMDSZ-esnek, aki nem hajlandó ezt a maszlagot bevenni.”- tette hozzá. Említést tett még a határon átívelő nemzetegyesítés, és a romániai magyar rendszerváltás szükségességéről.

Orbán Viktor videóban üzent

Orbán Viktor, akit a moderátor „a nemzet miniszterelnökeként” konferált fel, néhány perces videóüzenetben üdvözölte a megjelenteket. Toró T. Tibor betekintést adott az EMNP eddigi történetébe, rámutatva, hogy milyen eszközökkel próbálták különböző erők hónapokon keresztül megakadályozni a párt bejegyzését. Ismertette még A megtalált út – Esélyt és szabadságot Erdélynek címet viselő pártprogramot, és külön megköszönte „a legsikeresebb európai néppárt”, a Fidesz nagy segítségét.

plakát

Szót kapott az eseményen Répás Zsuzsanna, a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár. Államtitkár asszony részben nem okozott meglepetést, hiszen hozta a szokásos – igen gyenge – formáját. Legfontosabb gondolata azonban már meglepőbb volt: „Demokráciafelfogásunk szerint nem hiszünk a kettős mércében, az egyenlő elbírálás mellett állunk.” A magyarországi ellenzéki pártok képviselői nagy érdeklődéssel kezdtek ekkor figyelni, eddig ugyanis csonkaországban épp az ellenkezőjét tapasztalták ennek.

Németh Zsolt: össze kell fogni az RMDSZ-szel

De a kormány másik képviselője, Németh Zsolt külügyi államtitkár is szolgált váratlan kijelentéssel. Tömören leszögezte, hogy megoldották Magyarországon a devizahitelesek problémáit. Nem tudni, hogy Németh – Matolcsy Györgyhöz hasonlóan – valóban ennyire nincs tisztában az állampolgárok helyzetével, avagy szándékosan hazudik. Természetesen ismét hallhattuk a példátlan felhatalmazás, és „a nemzeti elkötelezettségű többség csodaszámba menő kétharmadot támogatása” mantrát. Emellett többször hangsúlyozta az együttműködés fontosságát egyrészt magyar-román relációban, másrészt az RMDSZ-szel való összefogást az erdélyi magyarság megkapaszkodása szempontjából elengedhetetlennek nevezte.

Az egyetlen román nyelvű felszólalás Mircea Toma, a médiafigyelő ügynökség elnöke nevéhez kötődik, aki azt tartja a legfontosabbnak, hogy az EMNP-ben még politikailag tiszta emberek vannak, és megköszönte az anyaországi és erdélyi magyarság támogatását Verespatak ügyében

Szólt az egybegyűltekhez még többek közt Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Jakab Sándor, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége elnöke és Dávid László, az erdélyi Sapientia Egyetem rektora, míg Berényi József, a felvidéki Magyar Koalíció Pártjának elnöke Orbánhoz hasonlóan videón üzent.

A Jobbik is támogatja az EMNP céljait

regisztrációA küldöttgyűlést követő sajtótájékoztatón az új elnök hangsúlyozta, hogy a magyarországi pártok közül az EMNP stratégiai partnere a Fidesz és a KDNP, és együttműködésre törekszenek a Jobbikkal, valamint az LMP-vel is. A Magyar Szocialista Párttal azonban nem kívánnak párbeszédet folytatni.

A barikad.hu-nak Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő a következőképpen értékelte az új erdélyi párt megalakulását: „Örömmel fogadtuk a rendezvényre való meghívást, a Jobbik Magyarországért Mozgalom üdvözli az Erdélyi Magyar Néppárt megalakulását, hiszen mi magunk is támogatjuk az EMNP által megfogalmazott alapvető nemzetstratégiai célokat. Az erdélyi magyarságnak a megmaradást segítő, az autonómiáért nem csak szavakban harcoló, következetes nemzeti érdekképviseletre van szüksége. Ehhez a küzdelemhez a magunk részéről sok erőt és kitartást kívánok az új magyar pártnak.”

Juhász Szabolcs

Csíkszereda

Fotó: Kató Alpár