2016. 10. 25. 18:22

Hivatalos: Mészáros Lőrincék kezére került a Népszabadság

Az OPIMUS GROUP Nyilvánosan Működő Részvénytársaság közleményben tájékoztatta a részvényeseit arról, hogy az egyszemélyes tulajdonában lévő OPIMUS PRESS Zrt. megszerezte a Mediaworks Hungary Zrt. részvényeinek 100%-át.

A részvények átruházásához a Gazdasági Versenyhivatal 2016. október 25-én hozzájárult, az OPIMUS PRESS Zrt. a jóváhagyás időpontjától gyakorolhatja részvényesi jogait.

Az első közlemény a Budapesti Értéktőzsde honlapján jelent meg.

A Mediaworks számos megyei napilapot is kiad, a hír ezért nem jelenti önmagában azt, hogy a Népszabadság holnaptól kormánypárti újságként támad fel. 

A Népszabi Szerkesztőség által megosztott hír szerint azonban a VCP Csoport számos lehetőség közül azért az Opimus Pressnek adta el a kiadót, mert a felvásárlók kinyilvánították azon szándékukat, hogy hajlandóak a felfüggesztett Népszabadság újraindításának lehetőségét komolyan megvizsgálni. Köszönetet szeretnék mondani a Mediaworks valamennyi munkatárásának, akik magas szintű szakmai felkészültségüknek köszönhetően kiváló munkát végeztek és a cég iránti lojalitásuknak is tanúbizonyságát adták - fogalmazott a bejelentés kapcsán Heinrich Pecina, a VCP vezető partnere. Hozzáteszik: a Népszabadság megszüntetése egyszer sem merült fel reális opcióként.

Az Opimus a saját honlapján arról tájékoztatott, hogy az OPIMUS PRESS Zrt. pénzügyi befektetőként kizárólag a Mediaworks Hungary Zrt. által kiadott sajtótermékek gazdaságos fenntartására törekszik, azok tartalmát - folytatva a korábbi tulajdonosok hozzáállását - semmilyen módon nem kívánja befolyásolni, különösen a véleménynyilvánítás, a szólás-, és a sajtó szabadságára tekintettel.  

Az OPIMUS PRESS Zrt. az újonnan megszerzett portfólió üzemeltetésének vizsgálata során elsőként és kiemelten foglalkozik a Népszabadság napilap újraindításának lehetőségével, és e tárgyban a döntést mielőbb meghozza.

A döntésről az érdekelteket és a nyilvánosságot megfelelő időben tájékoztatjuk" - írja az új tulajdonos honlapja.

Az Index.hu úgy tudja, hogy az OPIMUS a Mediaworks igazgatóságának tagjává választotta Liszkay Gábort, Lóczi Jánost és Dr. Pintér Andreát.

Az átlátszó.hu augusztusban még arról írt, hogy Mészáros Lőrinc közvetlenül nem látszik az Opimus cégirataiban, az Opimus-portfolióban lévő egyik cég, az Euro Generál Építő és Szolgáltató Zrt. igazgatóságába ugyanakkor márciusban bekerült Mészáros felcsúti milliárdos polgármester „intézője”, Csík Zoltán, valamint Schmidt Zoltán, a Mészáros-család érdekeltségébe tartozó Fejér-B.Á.L. Zrt. első embere.