2014. 09. 01. 11:34

Holnaptól jön az új tízezres

Ahogyan már korábban megírtuk, a jegybank tíz év alatt lecseréli az összes forgalomban lévő bankjegyet. Az új pénz az ígéretek szerint biztonságosabb lesz, de a rajtuk lévő történelmi személyiségek maradnak.

A jegybank négy év alatt újratervezi, illetve megújítja a forgalomban lévő bankjegysorozatot - hangzott el az MNB hétfői sajtótájékoztatóján. A bank reményei szerint ezzel védettebbek lesznek a hamisítás ellen, egyben színesebbek is lesznek a bankjegyek. A mostani pénzen szereplő - II. Rákóczi Ferenc, Mátyás király, Bethlen Gábor, Széchenyi István, Szent István és Deák Ferenc - történelmi személyiségek maradnak.

hjA folyamat első lépéseként a megújított tízezer forintos bankjegy 2014. szeptember 2-től válik hivatalos fizetőeszközzé, bár csak decembertől jelenik meg ténylegesen a forgalomban.

A pénzcserére természetesen van magyarázat is: a nemzetközi gyakorlat szerint a "biztonságosan működő készpénzforgalom fenntartása érdekében" a jegybankok 10-15 évente bocsátanak ki megújított, továbbfejlesztett bankjegycímleteket - áll az MNB közleményében. Mivel a jelenleg forgalomban lévő bankjegysorozatot 1997-2001 között eltelt időszakban bocsátották ki, így - a készpénzforgalmi igényeknek megfelelően - a sorozat megújítása időszerű.

Az elsőként lecserélésre kerülő tízezres természetesen még forgalomban marad, bevonásukról később dönt az MNB. A bankjegy 2014 decemberétől fokozatosan, a készpénzellátási lánc szereplőinek megfelelő felkészülését követően jelenik meg a készpénzforgalomban, de igazán gyakran majd 2015 folyamán találkozhatunk vele.

A hétfői sajtótájékoztatón Gerhardt Ferenc, a jegybank alelnöke elmondta: kizárólag a jelenleg forgalomban lévő sorozat újul meg, eltérő címlet kibocsátása nem szerepel az MNB tervei között. A tízezer forintos bankjegy első oldalán ugyanúgy Szent Isván portréja látható, ám más környezetben, a hátoldalon pedig az esztergomi látkép kap helyet.

Még az előző vezetés döntött róla

Mint kiderült, a MNB már évekkel ezelőtt úgy döntött, 2014-2018 közötti időszakban megújítja a jelenlegi bankjegysorozatot. Ez megfelel a más országokban is bevett gyakorlatnak: a készpénz cseréjét körülbelül 4-5 évvel korábban el kell kezdeni előkészíteni - hangzott el. Magyarul: a most bejelentett készpénz-cserét még az előző jegybanki vezetés alatt határozták el.

A fénymásolók tehetnek róla

Elhangzott: a csere egyik okak a színes fénymásolók. Emellett a készpénz könnyebb gépi feldolgozhatósága is fontos szempont volt. A költséghatékonyság is szempont a jegybank szerint, a 350 milliós bankjegymennyiséget pár éven belül tervezik lecserélni, és az egy bankjegyre fordított előállítási költség lényegesen csökkenhet.

Mint ismert, az Alfahir.hu elsőként írta meg - hiteles forrásból - a jegybank pénzcserés tervét, igaz, a bank sosem válaszolt egy megkeresésünkre sem. Úgy tudjuk, a húszmilliárd forintunkba kerülő pénzcserét övező titokzatoskodás mögött pontosan biztonsági problémák álltak, különösen az ezres címlet esetén. A pénzcserét övező anomáliákról itt olvashat bővebben.

alfahir.hu