Holokausztot tervez a MÁV!

A Magyar Államvasutak alig néhány hete úszta meg azt a chicagói pert, ahol közel 1800 milliárd forintot követeltek tőlük a zsidók lágerekbe szállításáért, máris újra húzogatja az oroszlán bajszát, és közbeszerzést írt ki a holokauszt újratervezéséről.

A Közbeszerzési Hatóság honlapján olvasható közleményre a Képviselőfunky figyelt fel. Eszerint a megbízást az FBI Építész Kft. nyerte el 23,5 millió forint plusz áfáért. A leírásból kiderül, hogy magára a beruházásra – a "holokausztra" – a kormány 6,648 milliárd forintos költségkeretet szán. "Ez a projekt volumenéhez képest némileg alultervezettnek tűnik, de ha, miként a korábbi esetben, most is a deportáltak vagyonából fedezik a költségek egy részét, a végső szaldó akár pozitív is lehet" - írja az Index blogja.

kép

A szerződés egyébként a holokauszt gyermekáldozatainak a Józsefvárosi Pályaudvar épületében létrehozandó emlékhelye, a Sorsok Háza megtervezésére szólt.

Magyarázkodik és elnézést kér a MÁV

Az index.hu és blog.hu 2013. október 11-én megjelent, A MÁV újratervezteti a holokausztot című cikk megtévesztő állításokat tartalmaz, ezért a MÁV Zrt. kéri a szerkesztőséget, hogy a nevezett cikkből átvett írásukat az alábbi információkkal egészítsék ki. Hasonló tartalmú helyreigazítást kezdeményezett a MÁV a blog.hu és az index.hu szerkesztőségénél is:

A cikkben idézett „Holokauszt tervezési szerződés” szöveg a hirdetmény korlátozott karakterszámú fedőlapján szerepelt. A közbeszerzési eljárás tárgya, amelyet a MÁV Zrt. meghatározott:

„A Holokauszt Gyermekáldozatainak Emlékhelye – Európai Oktatási Központ létesítéséhez kapcsolódó egyes tervek tervezése, a tervezési előkészítő munkálatok és a koncepciótervek elkészítése”

A MÁV Zrt. haladéktalanul intézkedett a Közbeszerzési Hatóságnál a hirdetmény fedőlapjának helyesbítéséről.

A vasúttársaság elnézést kér mindazoktól, akiket érzelmeikben sértett a hirdetmény fedőlapján sajnálatosan megjelent szövegezés - áll a közleményben.

alfahir.hu