4

Hoppá: a KDNP kivizsgálná Fazekas Sándor és Bróker Marcsi kapcsolatát

Ritkán fordul elő, hogy az ellenzéki újságíró megsajnál egy kormánypárti politikust - ám Hollik Istvánnak ma sikerült ezt elérnie nálam. A KDNP-s honatya a balliberális pártok, illetve a Jobbik Kun-Mediátorhoz és D. Sándornéhoz (aka Bróker Marcsi) fűződő rejtélyes, sötét kapcsolatait akarta leleplezni, de végül olyan pofonerdőbe szaladt bele fejvédő nélkül, ahonnan Vlagyimir Kilcskó is zokogva menekült volna. Becsületére szóljon: állta az ütéseket, sőt olyat húzott, amire senki sem számított.

Hollik szépen, pontosan felmondta a Habony Művek kínkeserves kemény melóval összehegesztett konteóját, amelynek lényege, hogy a ballibek azért érintettek az ügyben, mert egy olyan étteremben tartottak kampányrendezvényeket, amely a csaló asszony "közeli ismerősének" tulajdonában áll, sőt "egyes hírek szerint" még komoly támogatást is kapott a Kun-Mediátor cégcsoportjától.

Nem lenne igazán kerek fideszes összeesküvéselmélet, ha a Jobbik kimaradna belőle. Ebbe a történetbe úgy sikerült beletuszkolni a jobboldali ellenzéket, hogy Lukács László György jobbikos képviselő apja egy időben jogi képviselője volt egy olyan cégnek, amelynek a Kun-Mediátor az "érdekeltségi körébe tartozott". Hollik nem részletezte, milyen "érdekeltségi körre" gondolt, ám  az ihletet minden bizonnyal az az Origón megjelent cikk jelentette számára, amelyben jó alaposan leleplezték, hogy Bróker Marcsiék  - tessék megkapaszkodni! - a szóban forgó Épkar Zrt-től

béreltek irodát.

Hollik megemlítette Filó András volt szentendrei jobbikos önkormányzati képviselő állítását is, aki szerint őt azért zárták ki a pártból, mert az Épkar egyik ügyére akart rákérdezni a közgyűlésben. A helyzet azonban az, hogy Filót azért rúgták ki a Jobbikból, mert fideszes társaival együtt megszavazta, hogy a város alpolgármesterét a szentendrei választók helyett egy külföldi bank, a Raiffeisen válassza meg, és ezt megdöbbentő módon nehezen tartották összeegyeztethetőnek a nemzeti értékrenddel.

A pofonok a KDNP-s honatya mondandójának végeztével kezdtek elcsattanni, amikor három újságíró is rákérdezett a Fidesz és a KUN-Mediátor lényegesen kézzelfoghatóbb kapcsolatára. Konkrétan arra, hogy

  • Fazekas Sándor agrárminiszter karcagi polgármestersége idején Bróker Marcsi az egyik önkormányzati bizottság fizetett tagjaként szervezte a városvezetés programjait
  • Szintén ugyanebben az időszakban a polgármester hozzásegítette a Kun-Mediátort egy önkormányzati bérlemény megszerzéséhez.
  •  A 2014-es kampányban Fazekas Sándor a Kun-Mediátor saját, környéken fogható sufnikábeltévéjében kampányolt.Hollik keményen állta a sarat, és a sokak által várt fideszes panelszöveg helyett kerek-perec kimondta:

"Minden politikai kapcsolatot ki kell vizsgálni a csaló cég körül."

Nem kerülte meg a miniszter személyes felelősségét sem. A rá vonatkozó kérdésekre azt válaszolta:

"Erről biztosan meg fogjuk kérdezni Fazekas Sándort."

Ám ezzel még nem volt vége. Hollikot szembesítették az Országházban "kócosan, izzadtan" kérdező újságírókra panaszkodó nyilatkozatával, amelynek kapcsán kérdezték arról is, hogy

  • szeretne-e dress code-ot bevezetni a Parlamentben?
  • az ő öltözködési elvárárásainak megfeleltek-e a fideszes képviselők '90-es években a parlamentben hordott farmerdzsekijei és pólói?
  • megfelelőnek tartja-e a sajtótájékoztatón megjelent médiamunkások megjelenését?
  • illetve tervezik-e, hogy az egykor ÁVH-s székházként működő képviselői irodaházban csak bőrkabátban lehessen kérdezni a politikusokat?


Hollik úgy reagált: egy íratlan szabályról beszélt, amelynek egyesek nem felelnek meg, vannak ugyanis olyan újságírók, akik nem odaillő öltözetben jelennek meg a Parlamentben.
 

Politikai támasz Bróker Marcsi mögött?

A KDNP-s politikus sajtótájékoztatójára azonnal, még a folyósón reagált Jakab Péter, a Jobbik szóvivője. Szerinte a legfontosabb kérdés, hogy vajon a Kun-Mediátor vezetője miért érezte úgy, hogy nyugodtan elkövethet egy ilyen több milliárd forintos csalássorozatot? Nem érezte-e, hogy

"valamilyen politikai támasz áll mögötte?"

Szerinte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, korábbi karcagi polgármester "nagyon fontos előnyöket biztosított Bróker Marcsi számára", például külsős bizottsági tagságot az önkormányzat turisztikai bizottságában, és a cég irodájának önkormányzati bérleti viszonya meghosszabbításához is hozzájárult.

"Juthatott-e a Fidesz-pártkasszába" abból a 20 milliárd forintból, amit D. Sándorné kicsalt az emberektől?

- tette fel kérdését a jobbikos szóvivő.

Kérdésre válaszolva Jakab elmondta: a fideszes média pártjával szembeni lejárató kampánya azt mutatja: most már a kormány is tisztában van vele, hogy

A Jobbik jelenti számukra a fő ellenfelet,

ezért támadják alantas eszközökkel hetek óta őket, és vezetőiket.