Hoppá! Egy amerikai B52-es szállt a kínai mesterséges szigetek felé

Átrepült egy amerikai B-52-es hadászati bombázó a Dél-kínai-tengeren megépített kínai mesterséges szigetek fölött - közölte csütörtökön a Pentagon. Peter Cook, az amerikai védelmi tárca szóvivője közölte, hogy az Egyesült Államok B-52-esei mindig is repültek a régió nemzetközi légterében. A kínai földi irányítók megpróbáltak kapcsolatba lépni a géppel, amely azonban nem fordult vissza....

Október 27-én egy irányítható rakétákat hordozó amerikai romboló manőverezett 12 tengeri mérföldnél közelebb az egyik kínai felügyelet alatt lévő, mesterséges szigetté alakított zátony közelében a vitatott hovatartozású Spratley-szigeteknél. Washington szerint a kínai területi igényekkel szembeni eddigi leghatározottabb kihívás célja a törvényes szabad tenger- és légtérhasználatra vonatkozó jog és szabadság megvédelmezése volt.

Két nappal később a két ország haditengerészetének műveleti parancsnoka, John Richardson amerikai és a Vu Seng-li kínai tengernagy a párbeszéd folytatásáról és a tengeri összetűzések elkerülését szolgáló előírások betartásáról állapodott meg. Peking igényt támaszt a Dél-kínai-tenger túlnyomó részére, amelyen keresztül évente 5 ezer milliárd dollár értékű áru halad át. Ugyancsak területi követelései vannak a térségben Vietnamnak, Malajziának, Bruneinek, a Fülöp-szigeteknek és Tajvannak. 

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy folytatja a járőrözést a régióban.

 

Forrás
MTI