Horthy a példaképe a hallgatói vezetőnek - retteg a sajtó

Körösparti PéterKörösparti Péterről, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) frissen kinevezett elnökéről kiderült, hogy előző munkahelyén, a Debreceni Egyetem HÖK-elnöki irodájának falán Horthy-kép lógott. A balliberális sajtó szörnyülködve jegyzi meg: "nem is egy, hanem kettő"!

Körösparti Pétert, a Debreceni Egyetem hallgatói önkormányzatának korábbi vezetőjét októberben választotta elnökévé a HÖOK közgyűlése. Az Átlátszó Oktatás blog fantasztikus "leleplezést" közölt múlt héten: kiderült, hogy Körösparti a kormányzó portréját függesztette ki irodájába. A hallgatói vezető a Cívishír portálnak azt mondta, Horthyhoz fűződő vonzalma magánügy, a portrét egy barátjától kapta, aki korábban látott egy olyan fényképfelvételt Körösparti falán, amelyen Horthy Tisza István mellszobrát avatta fel a Debreceni Egyetem előtt. Horthy egyébként jelen volt az egyetem főépületének alapkőletételénél.

Az Átlátszó Oktatás blogon közzétették Körösparti nyilatkozatát, aki arra a kérdésre, hogy példaképének tekinti-e Horthyt, azt felelte: "A gyerekeknek szoktak ilyen kérdést feltenni. Nézze, több – nevezzük úgy – múltbéli történelemi személyiséget, közszereplőt vagy művészt nagyra becsülök, példaképemnek nem sajátítom ki egyiket sem, legfeljebb sokra tartom egy-egy tettét, vagy következetes személyiségét. Végzett történészként tudom, amit sokan nem, hogy a különböző korok embereit és tevékenységüket a kor szellemiségéhez és a korszak adta lehetőségeken belül, a kor felfogását ismerve kell mérlegre tenni és megítélni."

Arra a felvetésre, hogy Horthy alatt vezették be a zsidó egyetemisták számát korlátozó numerus clausust, illetve a Debreceni Egyetemen gyakorta diáktüntetések voltak a zsidó hallgatók túl magas száma miatt, a HÖOK vezetője elmondta, "a szóban forgó kérdésekben megfogalmazottak sajnálatos történelmi tények, melyeket mind HÖOK elnökként, mind pedig magánemberként határozottan elítélek".

nol.hu - alfahir.hu