2011. 05. 06. 17:36

A horvát nép véleménye az EU-ról: NEM!

A Bar!kád hetilap munkatársai Zágrábban jártak, ahol a horvát függetlenségi háború veteránjai éjjel-nappal tiltakoznak Gotovina tábornok elítélése ellen.

A Hágában 24 év börtönre ítélt Ante Gotovina tábornok ügye elemi felháborodást váltott ki Horvátországban. A hazáját a szerb megszállóktól 1995-ben a "Vihar" nevű hadművelettel felszabadító generálist a horvát nép hősnek tartja, míg déli szomszédunk velejéig korrupt politikai elitje koncként dobta oda a "nyugatnak" az EU-csatlakozás miatt. Nem csak Gotovinát, hanem rengeteg tábornokot és katonát. A mai napig is hajtóvadászat folyik ellenük a hágai és EU-s érdekeknek megfelelően, pedig ők a hazájukat védték az életük árán is egy agresszorral szemben.

A horvát nép eddig is lesújtó véleménnyel volt az EU-ról. Gotovina elítélése óta nem tartottak népszavazást, de szinte borítékolható: az EU eddigi mintegy 50 %-os elutasítottsága most alaposan megnőtt. A Bar!kád hetilap munkatársai, Horváth Ádám újságíró és Béli Balázs fotóriporter Zágrábban jártak, ahol a horvát veteránok Gotovina elítélése óta sátrat vertek a város főterén és éjjel-nappal demonstrálnak az igazságért, az EU-val szemben is.

A riport megtalálható a Bar!kád hetilap csütörtökön megjelent számában.

barikad.hu