Hun páncél titka

Egyre újabb, a hunokhoz kapcsolódó leletek kerülnek elő a mai Kína területéről. Nemrégen a régi főváros, Hszian mellől feltárult egy hun páncél.

pancelA modern Hszian az ókorban a Csangan nevet viselte. A leghíresebb régészeti lelőhelye Csin Si Huangdi császár agyaghadserege, melyet a világ nyolcadik csodájának emlegetnek. A kínai kutatók máig kutatják a helyet, ahonnan egyre több, eddig ismeretlen lelet kerül elő.

Új kincs

Az agyaghadsereg felé egy múzeumot emeltek, ahová most egy frissen restaurált kőpáncélt helyeztek el, melynek minden egyes darabja különböző méretű. A kínaiak azokat bronzdróttal fűzték össze. A valóságban ezek a darabok marhabőrből készültek, és marhaszíjjal fűzték őket egybe. Ez az első teljes páncél, amelyet helyreállítottak a kínai szakemberek. A páncél összesen 612 darabból állt, és három részből állt, az egész egy teljes páncélzatot tett ki. Ez egyben az első alkalom, hogy Csin-dinasztiabeli páncélzatot találtak. Ezen kívül ló vérteket is felfedeztek, nem messze a szekerektől, ezeken még dolgoznak a szakemberek. A kínai kutatók elmondták, hogy az ilyen páncélt csak katonai parancsnokok, vagy hadvezérek viseltek.

Hun örökség

A leletek elemzése kapcsán egyetlenegy szakértő sem hangsúlyozta, hogy a kínai katonák mindegyike hun ruhát viselt, így a most restaurált páncél is az északi, sztyeppei térségből származik, és a hunok örökségének egyik páratlan példánya. A hunok marhabőrből készítették el páncéljaikat, amelyet könnyű volt viselni és jól védett a szúrófegyverektől. A kínai uralkodók többször is hun ruhákba bújtatták katonáikat, hogy fel tudják venni a küzdelmet északi szomszédjaik ellen. Kr. e. 307-ben Vuling, a Csao fejedelemség királya kezdett nagyarányú katonai átszervezésekbe. Elrendelte, hogy minden katona hun, vagyis hun ruhát viseljen, azon belül nadrágot, övet, csizmát, szőrmsapkát és ruhát. Ő alapította meg a lovasságot Kínában, és megpróbálta a lovas íjászatot is meghonosítani a kínai hadseregben. A Kínát egyesítő Csin Si Huangdi is hasonló reformot hajtott végre majdnem egy évszázaddal később. Északi szomszédjaiktól lovakat vásárolt és hun ruhákba bújtatta katonáit. Valószínűleg hun hadvezérek is segítették munkáját. A katonai reformok azonban nem voltak elégségesek, sikerük nem attól függött, hanem attól, hogy akkortájt a hunok meggyengültek, és emiatt sikerült őket északra szorítani.


OB

alfahir.hu