„Ideje leszámolni a kommunista zárvánnyal!”

A Jobbik leszámolna a kettős mércével és levágná a vörös hályogot a magyar társadalom és a politika szeméről, aminek része lenne, hogy a főváros XIII. kerületében eltüntetné a kommunista gyilkos, Lukács György szobrát, és helyére Szent István királyunknak állítana emlékművet.

A XIII. kerület a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) egy különös szigete: egyetlen szobor sincs például Szent István királyról, egy tábla tiszteleg az 56-os hősök előtt, miközben Horn Gyula miniszterelnök és Lukács György emlékét még mindig ápolja a szocialista vezetés. Ennek a helyzetnek vetne véget a Jobbik, határozati javaslattal fordul a párt az önkormányzat felé, annak érdekében, hogy 2018-ra az egyébként első királyunkról elnevezett téren az államalapítónkról és ne a kommunista rendszer egyik ideológusáról legyen köztéri alkotás.

Mindezt Szávay István országgyűlési képviselő és Magvasi Adrián választókerületi elnök jelentette be szombati sajtótájékoztatójukon, amelynek Lukács György is szemtanúja lehetett, igaz csak egy ideig. Mert aztán egy vörös sállal lett bekötve a szeme.

Szávay István elmondta, ezzel a gesztussal próbálják bemutatni azt a vörös hályogot, amely a magyar társadalom, a politika és a Magyar Tudományos Akadémia szemére nőtt. A politikus szerint nem váltak valóra azok a célok, amelyekért az 56-os hősök küzdöttek.

„Nem történt meg a teljes szembenézés a kommunista diktatúrával, hiányoznak olyan alapvető törvények, amelyeket nemcsak az MSZP-SZDSZ kormányok nem hoztak meg, de a kétszer is kétharmaddal megválasztott Nemzeti Együttműködés Rendszere is elmulasztott".

Huszonhat év

Huszonhat évvel a rendszerváltozás után még mindig nem nyilvánosak az ügynökakták, nem született lusztrációs törvény, még mindig nincsenek törvényi erővel kizárva az előző rendszer kiszolgálói. Nem számoltattuk el azokat sem, akik részt vettek '56 leverésében, vérbefojtásában – utalt

arra a politikus, hogy Biszku Béla mindenfajta felelősségre vonás nélkül „távozhatott el”.

„Csak tipikus fideszes félmegoldások születtek” abban a kérdésben is, hogy a közterek és az egyesületek kiknek a nevét viselhetik. Az MTA-nak lenne ez törvényi feladata, azonban a „vörös hályog nem hullt le az Akadémia szeméről” - vélekedett Szávay, aki szerint a Lukács György szobor a szembenézés elmaradására egy nagyon jó példa. (Lukács azon kevesek közé tartozik, akik mindhárom magyarországi kommunista rendszerben szerepet vállaltak, a Tanácsköztársaság alatt nyolc embert végeztetett ki, a Rákosi-rendszerben ünnepelt ideológus volt, és fenntartásokkal ugyan, de támogatta a Kádár-rezsimet is

„Egy kommunista gyilkos”

- foglalta össze a jobbikos honatya).

Az ellenzéki párt az MTA-ra jellemző kettős mérce ellen tiltakozik, amelyben Hóman Bálint és Nyirő József esetében kimondja, hogy nem választható el írói, kutatói tevékenysége politikai szerepétől, addig ez Lukács György esetében nem probléma az Akadémia számára.

„Ha Hóman Bálintról nem lehet egyesületet elnevezni, akkor Lukács Györgyről se lehessen alapítványt elnevezni”

- szögezte le a Jobbik álláspontját Szávay István.

"Míg minket elárulsz, őket egy életre megmérgezed."

A filozófust baloldali hívei azzal szokták megvédeni, hogy bár valóban kommunista volt, de emellett világhírű tudós is. Ez egyébként vitathatatlan tény. Lukács bírálói ugyanakkor hozzáteszik, hogy rendszeresen arra használta fel elismertségét, hogy a bolsevik diktatúrát fényezze a nemzetközi közvéleményben.

 

Így látta ezt Faludy György is, aki egy ötvenes években született versében így ír Lukács Györgyről:

 

"krokodilbőröddel, nyúlszíveddel,
nagy állásoddal, európai
híreddel, befolyásoddal s főként
jellemeddel, szalonképessé tetted
az alávalóságot"

(...)

"Hány kínos ügy jut az ember eszébe,
ha rád gondol! Vicsorgó pártfogóid
kihasználnak, amíg szolgálod őket,
s nem csak itthon. A hódoltság nyugatra
néző kirakatában a vörösre
kivilágított lopótök te vagy:
te vagy a boldog, bölcs öreg; te vagy
az intellektus inkarnációja,
az értelmiség atyja, ki fülébe
pufajkákat tömött, nehogy Sztálin
mészárlásainak hírét vehesse;
a nagy tudós s egyetlen exportcikkünk
nyugat felé, a pulykákon kívül.
Téged küldenek, mint propagandistát
nyugatra a párt urai, s te futsz.
A feleséged nem kísérhet el,
nehogy meglógj. Ez téged nem zavar;
nyilván államvédelmi szerveink
éberségét látod még ebben is.
Ha Svájcba mégy, Párizsba, Milánóba:
a balpárti tömeg már vár reád.
Előadást tartasz. A helybeli
kommunisták hátrább állnak ilyenkor,
s a naívakat engedik előre.
Dübörgő taps. Feltűnsz a dobogón.
Megvallom, hogy már-már csodállak érte,
amiért ilyenkor a valóságot
– szegénységünket, rabságunkat, szörnyű
sorsunkat és a reménytelenséget –
ilyen tökéletesen elfelejted.
Magas nívójú előadást tartasz,
s közben, ügyesen s nem mellékesen,
megemlíted, hogyan virágzik nálunk
az irodalom, milyen szabadok
és boldogak vagyunk. Majd ott hajlongasz
– félig Liszt Ferenc, félig naspolya –
s ragyogsz, mert győztél. Ott dögöljenek meg
a társutas csibészek, az egész
nyugati csürhe, mely pártodtól vár
hatalmat s agyvelőt. Sajnálni csak
a fiatalokat kell, kik rajongva
figyelnek, elhiszik minden szavad,
ők, kik a tőkés kloákák bűzét
jól ismerik, de még a kommunista
szennycsatornát nem szagolták soha.
Tapsolnak. És te, míg minket elárulsz,
őket egy életre megmérgezed."

 

(Faludy György: Levél Lukács Györgyhöz - részlet)

 

 

 

Magvasi Adrián, a Jobbik választókerületi elnöke elmondta, példát és örök érvényű igazságokat kell felmutatni az itt élők számára, ezért arra kéri a XIII. kerület szocialista vezetését, hogy fontolja meg a Jobbik javaslatát: az 1985-ben az internacionálé dallamára felavatott Lukács György emlékműve helyére 2018-ra, a Himnusz felcsendülése mellett Szent István halálának 980-ik évfordulójára egy szoborral emlékezzen meg a kerület az államalapító királyunkról. Az első uralkodónkhoz tartozó gondolatok sokkal inkább példaértékűek – magyarázta a politikus hozzátéve: határozati javaslatot nyújtanak be képviselő-testületnek.

Miközben az 56-os forradalom leverésében, vérbefojtásában résztvevő Horn Gyulának szobra van, addig a pesti srácok, a forradalmárok emlékét mindössze egy apró tábla őrzi,

„ideje leszámolni a kommunista zárvánnyal”

- közölte Magvasi Adrián.