2014. 12. 22. 10:35

Így álltak Orbán Ráhelék a saját lábukra

Ritkán látható üzleti villámkarriert futott be az elmúlt években Tiborcz István, a kormányfő veje - írja a nol.hu.

Az ifjú titán karrierje nem meglepő módon a 2010-es választások után ívelt fel Simicska Lajos–Nyerges Zsolt páros segítségével. Olyan jól megy neki, hogy így bizonyára nem jelent gondot a svájci elit magániskolájában Orbán Ráhel tandíja után kifizetni szemeszterenként 15 millió forintot.

A miniszterelnök legidősebb lánya a Facebookon válaszolt az őt ért kritikákra: „Férjemmel önálló családunk van, saját lábunkon állunk, saját erőnkből boldogulunk, saját életünket éljük”. Mint ismeretes, sokan voltak kíváncsiak arra, hogy vajon miből telik egy fiatal házaspárnak a havonta 2-3 milliós tandíjra.

Azt nem volt nehéz kiszámolni, hogy az apjának nagyjából a teljes éves nettó jövedelme sem biztos, hogy elegendő lenne erre a gigászi kiadásra, tehát ő biztosan nem tudná ezt finanszírozni. De nincsenek is rászorulva, fiatal kora ellenére férje az utóbbi években milliárdos nagyvállalkozó lett. 2010 áprilisa előtt még nem sok látszódott ebből a sikersztoriból. Ekkor még Tiborcz csupán egy évi néhány milliós forgalmat bonyolító temetkezéssel, mezőgazdasági és egyéb szolgáltatásokkal foglalkozó mikrovállalkozást birtokolt édesapjával és a testvéreivel közösen.

A nol.hu úgy tudja, hogy a 2010 áprilisi diadalt Tiborcz együtt ünnepelte Orbánékkal és a Fidesz vezérkarával – mondhatni, akkor mutatták be őt az új gazdasági és politikai elitnek –, a Tiborcz résztulajdonában álló másik ES-cégbe, a komolyabb referenciák és üzleti múlt nélküli ES Holdingba pedig hetekkel később bevásárolta magát a Simicska–Nyerges pároshoz, illetve a Közgéphez köthető E-OS. Az onnantól E-OS Innovatív Zrt. néven működő vállalat sikerrakétája megállíthatatlan emelkedésbe kezdett.

Az E-OS Innovatív Zrt. azóta szinte az összes jelentősebb uniós finanszírozású napelem-beruházást elnyerte az országban, sokszor vitatható körülmények között. A Tiborcz-cég az Átlátszó számításai szerint a 2009-es 8,4 millió után 2010-ben, a Közgép érkezése után már 686 milliós árbevételt produkált, 2011-ben pedig hárommilliárd fölött zárt (döntően uniós finanszírozású közbeszerzések révén) – ehhez hasonló gyorsasággal csak Mészáros Lőrinc vállalkozásai gyarapodtak abban az időszakban.

alfahir.hu