Így csaltak nagykoalícióban a vagyonellopás szentesítéséért

Primitív nagypolitikai csalás, ám elévült és a mai napig büntetlen: egyes országgyűlési képviselők kétszer írták alá azt az okiratot, amely annak a rendkívüli parlamenti ülésnek az összehívásáért kellett, amely végleg szentesítette az MSZMP-KISZ vagyon elsíbolását a kilencvenes évek elején.

Mint az Gaudi-Nagy Tamás és Minda Zoltán tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzott, az MSZP és a Demisz is jogosulatlanul jutott hozzá az MSZMP és a KISZ ingatlanjaihoz, az akkori értéken több milliárdos pártállami vagyonhoz a rendszerváltás idején.

A kommunizmus állampártjának, a Magyar Szocialista Munkáspártnak (MSZMP) a vagyonát 1989 októberében játszották át törvényellenesen a magát minden értelemben jogutódnak kikiáltó MSZP-hez, noha a szocialista párt csupán szellemi jogutódnak tekinthető. A  pártállam vagyona akkor 752 ingatlanból állt, értékének összege (akkor) 8,3 milliárd forint volt. Senkit nem vontak felelősségre azóta sem a törvénytelen vagyonátmentésért.

Ugyanez a helyzet a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) mintegy száz ingatlanával, ezek akkori összértéke meghaladta a 3 milliárd forintot. Itt a törvénytelen jogutód a Demisz lett, melynek akkor, 1989 tavaszán Gyurcsány Ferenc volt az alelnöke.

Gaudi-Nagy Tamás szerint kérdés, miért fedezték az akkori jogellenes műveleteket a bíróságok és az az Országgyűlés, amelynek a négyigenes népszavazás után törvényi kötelezettsége lett volna az elszámolás 1990-ben.

Mint az tegnap a jogász-politikus Gaudi és az ügyet évek óta kutató Minda elmondták, anomáliákhoz tartozik, hogy 1993-ban az Országgyűlés rendkívüli ülésszakot ült az elszámolás jóváhagyására, ám ennek összehívására (a korabeli dokumentum tanúsága szerint) úgy került sor, hogy a szükséges 77 aláírás helyett csak 74 állt rendelkezésre: több képviselő is kétszer írta alá a dokumentumot. Márpedig a vonatkozó törvény így szólt: "A köztársasági elnök, a Minisztertanács, vagy a képviselők egyötödének írásbeli kérelmére az Országgyűlést rendkívüli ülésszakra vagy rendkívüli ülésre össze kell hívni."

A dokumentum tartalmát most az alfahir.hu olvasói is megismerhetik.

A képviselők egyötödének aláírása szükségeltetett a rendkívüli ülés összehívásához, amely a keltezett dokumentum szerint 1992 novemberében 77 személy volt.

Ezzel szemben csak 74-en írták alá és a számozott listából kiderül: a következő sorszámokon azonos volt az aláíró: 21, 33, 34, 42, 56, 59, 69, 70, 72, 74.

Duplikált, vagyis kétszer írta alá az okiratot, azaz súlyos hamisítást követett el Csépe Béla (KDNP), Fekete Pál (MDF), Dobos László (MDF), Izsó Mihály (független/FKgP), és Mizsei Béla (FKgP).

A 74 aláíró gyakorlatilag nagykoalíciót alkotott, a nem duplikáló aláírók is tudhattak a csalásról. Mások mellett részt vett aláírásával a vagyonellopást szentesítő rendkívüli ülés összehívásában Vastagh Pál (MSZP), Gál Zoltán (MSZP), Csehák Judit (MSZP), Lukács Tamás (KDNP), Pusztai Erzsébet (MDF), Hankó-Faragó Miklós (SZDSZ), Dornbach Alajos (SZDSZ), Török Ferenc (SZDSZ), Dragon Pál (EKgP) és a ma MTI-vezető Böröcz István (szintén EKgP). 

Íme a dokumentumok az aláírásokkal:

3

1

4

4

Horváth Ádám

alfahir.hu