Így fest belülről a legendás Tigris tank

Viszonylag kevés olyan szerencsés akad, aki láthatta valaha élőben a legendás második világháborús német harckocsi, a Tigris valamelyik változatát.  Olyan pedig még kevesebb, aki be is ülhetett egy ilyen harcjárműbe. A legendás tankból alig több, mint egy tucat maradt fent, de ebből néhány nem, vagy csak nagyon nehezen látogatható.

Most bemutatunk néhány fotót arról, hogy miként fest az angliai Bovingtoni Tank Múzeumban található harckocsi belülről.

A bovingtoni Tigrist (Pz VI ausf A (Tiger I)  az 504-es SS nehézpáncélos hadosztályhoz tartozott, 131-es taktikai számmal. Miután Tunéziában 1943. április 21-én egy összecsapás után harcképtelenné vált fő fegyverzete, a legénysége elhagyta majd angolok zsákmánya lett. Ezután a szigetországba szállították elemzésre. A ’90-es évek végén hatalmas és aprólékos munkával helyreállították, ma épp úgy működőképes, mint több mint hetvenkét éve, amikor utoljára csatába vonult.

A harckocsikban eredeti működő képes állapotban látható elsődleges és másodlagos fegyverzete a KwK 36 88 milliméteres harckocsi ágyú, és a MG34 fedélzeti géppuska. De szintén működőképes állapotban van FuG5-s rádió is.

Ezt a harckocsit használták a Brad Pitt főszereplésével forgatott, Harag című háborús filmben. Ez az első olyan film, amiben egy eredeti Tigris tankot használtak a forgatás során.

Fotók: Facebook