Így feszült be a Fidesz Ózdon (élőben a testületi ülésről)

Ózdon a megismételt polgármesteri választáson, november 9-én a szavazatok kétharmadának megszerzésével az ózdiak ismét a jobbikos Janiczak Dávidot választották. Maga Orbán Viktor is csalódását fejezte ki a fideszesek leszereplése miatt, akik a pártvezetés akarata ellenére erőltették a szavazás megismétlését. A mai képviselő-testületi ülésen került volna sor Ózdon többek közt az új Szervezeti és Működési Szabályzat elfogadására, de a Fidesz továbbra is befeszült. Tudósítónk a helyszínen. 

Nem tudott a Fidesz-KDNP beletörődni a csúfos vereségébe, és nehezen dolgozza fel azt a szinte forradalmi hangulatot, ami Ózdot jellemzi a két választás óta. Az ózdiak döntöttek: jobbikos városvezetést akartak, de a képviselő-testületi többséget a Fidesz-KDNP alkotja. Ugyan az új polgármester, Janiczak Dávid arra kérte a képviselőket, hogy Ózd jövőjére gondoljanak, és működjenek vele együtt, a fideszesek befeszültek, és folyamatosan ellehetetlenítik a munkát.

László Tamás fideszes országgyűlési képviselő nemrég a parlamentben is utalt arra, hogy nem lesz könnyű dolga Janiczaknak a fideszes többséggel szemben. A fideszes önkormányzati képviselők ezután a hír után gyakorlatilag közutálatnak kezdenek örvendeni a városban, a lakosság a visszajelzések alapján nem hajlandó eltűrni, hogy pártpolitikai viaskodás miatt ne léphessen a város a szebb jövő útjára.

A december elsejére összehívott képviselő-testületi ülésen kerülne sor többek között a Szervezeti és Működési Szabályzat módosításainak elfogadására, de nem várható túlzott együttműködés a narancsosok részéről. Megkerestük Fürjes Pált, Ózd korábbi fideszes polgármesterét ezzel kapcsolatban, aki elmondta nekünk, hogy a frakciója fegyelmezett, és szerinte azt, hogy Ózdon is lehet, hogy a korábbi esztergomi helyzethez hasonló alakul ki "csak az újságírók erőltetik". Meglátjuk. Az alábbi tudósításunkban nyomon követheti az ülés legfontosabb eseményeit.

15:05 Megakalult a Fidesz-KDNP frakciója 8 fővel (Fürjes Pál, Csutor László, Dr. Kósné Dargai Rita, Dr. Mészáros Miklós, Obbágy Csaba, Tartó Lajos, Tóth Pál, Vitális István). A testületben egyébként a jobbikos polgármesterrel együtt öt jobbikos van (Janiczak Dávid, Arany Géza László, Fidrus Péter, Kiss Judit, Zsuponyó Anett), valamint egy MSZP-DK-s, Veres Zoltán. Így 14 tagú a testület.

15:09 Fürjes Pál kéri, hogy paragrafusonként tárgyalják meg a korábbi SZMSZ módosításait. 

15:12 Paragrafusonként haladnak, eddig egyelőre még csak kekeckedés megy, lényegi kérdésekben nem születtek kritikák.

15:14 Kezd bohózattá változni az ülés, mert Fürjes láthatóan nem vette fel a fonalat, de a jegyző még egyelőre türelmesen magyarázza neki, hogy miről is van szó.

15:19 Kiderült a turpisság. Azért kötözködött Fürjes, hogy legyen lehetőségük a továbbiakban megőrizni a tanácsnoki állást. Ez Ózdon gyakorlatilag eddig egy értelmetlen, de jól fizető állás volt, amihez a Fidesz azért ragaszkodik, hogy az embereit be tudja ültetni a zsíros állásokba. Fürjes indítványára szavaztak, és elfogadták a fideszes javaslatot. 

15:27 A helyi népszavazással kapcsolatban a módosítás szerint a választópolgárok 10 %-ának akarata elegendő lenne a népszavazás kezdeményezéséhez. Ezt 8-6 arányban leszavazták Fürjes kérésére, így maradt a 20 %-os küszöb. Janiczak azzal indokolta a 10 %-ot, hogy minél inkább tudjanak élni demokratikus jogukkal az ózdiak. Ez ellen szavaztatott Fürjes. 

15:33 Tíz perc szünet. Az érdeklődés egyébként hatalmas, nemcsak a terem van tele helyiekkel, de az előtérben is sokan követik figyelemmel az ülést kivetítőn. 

15:45 A szünet után Janiczak bejelentette, hogy mivel nem érkeztek írásbeli módosító indítványok, így az eddig és most beterjesztett indítványokat semmisnek tekinti. Fürjes szerint nem volt idő az írásbeli módosítások benyújtására, majd elkezdi megint sorolni, hogy mi a helyzet a tanácsnoki pozíciókkal. Janiczak közli, hogy most is lehetett volna élni az írásbeli módosításokkal, és mivel nem érkezett egy sem, így nincs módja módosítgatnia szóban Fürjesnek sem.

15:54 Mivel nem érkezett írásbeli indítvány, így Janiczak arról szavaztat, hogy elfogadják-e az általa benyújtott SZMSZ módosításokat. A képviselők 5 igen, 8 nem és 1 tartózkodás arányban leszavazták. Ezután a teremben lévők hangos fújolással reagálnak. 

15:58 Ezután a bizottságokról kezdenek dönteni. Az Ügyrendi, Igazgatásügyi és Rendészeti Bizottság élére Kiss Juditot  (Jobbik) javasolja a jobbikos polgármester. Hat igen és nyolc nem mellett leszavazták. Ez ismét hangos nemtetszést váltott ki az ózdiakból. "A mesterségesen képzett cirkusz megelőzése érdekében" szólalt fel Fürjes, aki a konszenzusos megegyezés hiányát panaszolja. Arról nem beszél, hogy a bukott narancsosok miért nem hajlandóak együttműködni a polgármesterrel. A bizottság tagja lehetett volna Zsuponyó Anett (Jobbik), de ezt is leszavazta a fideszes többség. Dr. Mustos Lajost, Dr Nárik Csillát viszont beszavazták (ők nem képviselők, külsősök).

16:05 A huszonöt éves képviselőségével kérkedő egyik fideszes képviselő, Obbágy Csaba kért szót, aki szerint nem követtek el "becstelenséget", így nem érdemlik meg a megjegyzéseket, amiket kapnak a mögöttük ülő ózdiaktól. Janiczak válaszában elmondta, hogy attól, mert a jelenlévők néha kifejezik véleményüket, az még nem veszélyezteti az ülés méltóságát. Ezután tapsot kap a lakosoktól.  

16:08 Miután láthatóan nem hajlandó konstruktivitásra a fideszes többség, a jobbikos polgármester berekeszti a bizottságok elnökeinek, elnökhelyetteseinek és tagjainak megválasztását. A következő napirendi pont szerint az Ózdi Távhőtermelő és Szolgáltató Kft. ügyvezetője számol be az évi tevékenységéről. 

16:15 A képviselő-testület a távhő szolgáltató javaslatát a mérleg megállapítására és az üzleti jelentés, valamint az eredmény-kimutatás jóváhagyására 14 igennel elfogadta, akárcsak a következő napirendi pontot, a MaNDA közfoglalkoztatási program folytatásáról.

16:18 Következik a polgármester illetményének és költségtérítésének megállapítása Fidrus Péter képviselő indítványára. Ezt 14 igennel elfogadták a képviselők.

16:20 Az alpolgármester megválasztása következik. Előtte Fürjes kéri, hogy olvassa fel Janiczak a megszavazott polgármesteri illetményt: bruttó 598.300 Ft/hó, a költségtérítés pedig 89.745 Ft/hó. Ezután Janiczak Fidrus Pétert (Jobbik) javasolja alpolgármesternek. 

16:22 Fidrus Pétert (Jobbik) 14 igennel megszavazta a képviselő-testület. A teremben jelenlévők felállással adják meg a tiszteletet az eskütétel alatt az új alpolgármesternek. 

16:25 Fürjes szót kért, és Fidrusnak sok sikert kívánt. Kell is a jobbikosoknak a kitartás, hogy megbírkózzanak a narancsos ellenállással. Janiczak javslata, hogy az alpolgármester illetménye a polgármesteri illetmény 80 %-a legyen, a költségtérítés pedig hetvenezer forint körüli (utóbbit nem hallottuk pontosan). Tóth Pál sokallja az alpolgármesteri illetményt, megjegyezve azt is, hogy három hónappal ezelőtt még nem is ismerte Fidrust. Javaslata az, hogy az illetménye a minimálisan megítélhető összeg legyen, azaz bruttó 478.600 helyett 418.410 Ft, és ennek 15 %-a legyen a költségtérítése.  

16:30 Janiczak a válaszában leszögezte, hogy nem két alpolgármestert választanak, hanem csak egyet, és annyi munka van, hogy megérdemelt lenne az első javaslat. Szerinte nem ez a hatvanezer forint fogja csődbe vinni a várost, hanem inkább azok az ügyek, amiket az előző vezetés a városra hagyott. Fürjes azzal reagál, hogy korábban nem volt két alpolgármester, így szerinte Janiczak ezzel ferdített. A jobbikos polgármester viszontválaszában elmondja, hogy az előzetes egyeztetések során Fürjesék azt mondták, hogy ha ők nyertek volna, akkor két alpolgármester lett volna, és ezt ajánlották a Jobbiknak is. Ezzel szemben a jobbikos polgármester csak egy alpolgármestert javasolt. Végül a szavazáson 13 igen és 1 tartózkodás mellett megszavazták az alpolgármester eredeti javaslat szerint megállapított illetményét és költségtérítését.

16:35 Az ülés véget ért. Konklúzió: A sértődött fideszes többség megtorpedózta a Szervezeti és Működési Szabályzat elfogadását, valamint a bizottságokat sem sikerült kialakítani. Ha ez az ellenállás így folytatódik, akkor a teremben és az előtérben várakozó ózdiak véleménye szerint nem fogják sokáig tolerálni ezt a narancsos arroganciát.  

alfahir.hu