Így is lehet: jobbikos javaslatra átláthatóbbá tették a tűzifaprogramot

A téli hónapokban sokan saját fűtetlen otthonukban fagynak halálra. A legelesettebb emberek megsegítésére szolgáló tüzifa segélyekkel azonban rendre visszaélnek olyanok, akik valójában nem szorulnak rá, míg sok szegény nem is tud a lehetőségről. Jobbikos javaslatra átláthatóbbá tették a rendszert, ám még így is akad hiányosság bőven.

Magyarországon jelenleg körülbelül 15.000 hajléktalan ember lehet, akik közül mintegy négyezren töltik az éjszakát az utcán. Ráadásul a tél beálltával nem csak az utcán élők vannak veszélyben: az elmúlt évek adatai alapján

a végzetesen kihűlt emberek fele, olykor több mint fele a saját fűtetlen otthonában hunyt el.

A Magyar Szociális Fórum szerint 2005 óta Magyarországon

több mint 2600-an fagytak meg, és sajnos már az elmúlt hetekben is többen.

Aggasztó adatok ezek, amelyek jócskán ellentmondanak a kormányzati sikerpropagandának.

A szociális szempontból rászorultak számára indított tűzifaprogramról érdeklődött Sneider Tamás az Országgyűlés és a Jobbik alelnöke a belügyminiszterhez címzett írásbeli kérdésében.

A „Milyen változások történtek az elmúlt évben annak érdekében, hogy a gazdaságilag, infrastrukturálisan elmaradottabb térségek valóban anyagi nehézségekkel küzdő polgárai megfizethető áron juthassanak téli tüzelőhöz?” című kérdésre adott válaszában Pintér Sándor kifejtette, hogy a pályázati kiírás idén – újdonságként, az átláthatóság érdekében – rögzítette azt is, hogy

a támogatás átvételét átvételi elismervény kiállításával kell igazolni 

2 példányban, melyből egy az önkormányzatot, egy a támogatásban részesültet illet meg. Az átvételi elismervényben fel kell tüntetni a támogatásban részesült nevét, a tüzelő anyag fajtáját, valamint az átvétel idejét.

Az átláthatóságot már 2015 januárjában kifogásolta Sneider,

mikor a belügyminiszterhez intézett megkeresésében úgy fogalmazott, a megpályázott téli tüzelő egy része "elveszik az önkormányzatok bürokratikus útvesztőiben".

A jobbikos képviselőt arról kérdeztük, elégedett-e a tűzifaprogram átláthatóságát segítő intézkedéssel?

Az irányvonal mindenképpen jó, ugyanakkor nem elégséges - véli Sneider. A politikus hozzáteszi: a hozzá eljutott visszajelzések alapján számos helyen ügyeskednek a kiszállított m³ mennyiségével, továbbá a potenciális jogosultak egy része nem tud a tűzifaprogramról, míg mások

a valós életkörülményeiket tekintve nem is lennének jogosultak kedvezményes áron megvásárolni a téli tüzelőt.

A rendszerben előforduló csalásokat és a jogosulatlan potyautasokat ki kell szűrni, az erre vonatkozó javaslataimat még az idei évben meg szeretném osztani a belügyminiszterrel - fogalmazott az Országgyűlés jobbikos alelnöke.