2014. 12. 09. 22:04

Így lehet játék közben áfát csalni

Két és félmilliárd áfát csalt el az a bűnszervezet, amelyet a napokban buktattak le a NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói. Az áfacsalók ezúttal játékkonzolokban és játékszoftverekben „utaztak” – írja a NAV közleménye.

aA bűnszervezetet budapesti illetőségű ügyvezetők irányították, olyan cégek élén, amelyek játékkonzolok és játékszoftverek forgalmazását és javítását végezték az ország egész területén, bűnszervezetben működtetett hálózatban. Az adómentes beszerzéseknek és a számla nélküli értékesítéseknek „köszönhetően” a termékeket így az itthoni piaci árnál lényegesen olcsóbban tudták kínálni.

A gyanú szerint az elkövetők az árut egy külföldi cég nevében közösségi beszerzésként belföldi nagykereskedőktől szerezték be számlával, nettó áron. Az így beszerzett termékek kisebb részét szabályosan értékesítették, azonban nagyobb részét a szlovák cég papíron fiktív cégeknek adta tovább. Ezek a „bukócégek” a nettó áron vásárolt áruk után állítottak ki áfás számlát, mintha azt megfizették volna, majd a termékeket webáruházaknak és vidéki kisboltoknak értékesítették.

Amikor nem Bill Kapitányt vegzálják

Az öt megyét érintő akcióban 85 pénzügyi nyomozó, pénzügyőr, adórevizor, és informatikus szakember egy időben 34 helyszínen kapott zöld jelzést a nyomozati cselekmények megkezdésére. Házkutatásokat tartottak a bűnszervezetben szereplő cégek és könyvelőik székhelyein, a cégek által működtetett üzletekben, szervizekben, a bűnszervezetet irányító és az abban közreműködő személyek lakóhelyein, továbbá a termékeket árusító nagykereskedések telephelyein.

Feltehetően a karácsony közeledte miatti megrendelési hullám hatására plafonig telített üzletekből és raktárakból több mint hétszáz különböző gyártmányú és tárkapacitású játékkonzolt foglaltak le a pénzügyi nyomozók, mintegy 67 millió forint értékben.

A nyomozás bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyik. Az elkövetők tettükért akár tízévi szabadságvesztéssel is számolhatnak – írja az adóhatósági közlemény.

alfahir.hu