2014. 03. 23. 14:37

Így segítené a fiatalokat a Jobbik

Állami bérlakás-építési programot szorgalmaz a Jobbik, amely szerint ezzel növelni lehetne a gyermekvállalási hajlandóságot, lassítani a kivándorlást, valamint az építőipar is tőkeinjekciót kapna.

Erről Z. Kárpát Dániel, a Jobbik frakcióvezető-helyettese beszélt vasárnapi sajtótájékoztatóján.

A Jobbik bérlakás-építési és otthonteremtési programja "állami segítő kezekkel" elérné azt, hogy több tízezer bérlakás épülhessen Magyarországon - mondta Z. Kárpát Dániel. Hozzátette, pártja szerint a fiatalok elképesztő mértékű kivándorlásának oka a pénz és a minőségi álláshelyek hiánya melett az, hogy elérhetetlennek tűnik számukra az önálló otthon megszerzése.

Szavai szerint a bérlakásokba a mostani piaci bérleti díjak feléért, harmadáért költözhetnének a fiatalok, és pár év után ezen ingatlanok tulajdonjogát is megszerezhetnék "mintegy bekerülési értéken".

Z. Kárpát Dániel hangsúlyozta: a rendszerrel a kivándorlás lassítása mellett növekedhetne a gyermekvállalási hajlandóság, továbbá az építőiparon keresztül még legalább négy-öt más gazdasági ág kapna "egy hatalmas tőkeinjekciót". Csak magyar kivitelezőkkel dolgoztatnának és hazai beszállítói hálózatot építenének ki.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese reagált Rétvári Bence kereszténydemokrata politikus Magyar Nemzetnek adott, szombati nyilatkozatára, amely szerint több megoldást is kidolgoztak már a devizajogszabályra. Z. Kárpát Dániel kijelentette: "meglepőnek és arcátlannak" tartják a kormánypárti képviselő azon megnyilvánulását, hogy nekik már kész csomagjuk van a problémakör kezelését illetően, de ezt majd a választások után terjesztik be. Kétharmados felhatalmazással a kormány át tudná vinni a választásokig a programját; kampánytémává silányítani több százezer ember gondját, elképesztően arcátlan - értékelte.

A szaktárcák már több megoldást is kidolgoztak a devizahitelesek helyzetét rendező jogszabályra, így a Kúria határozatát követően néhány hét múlva beterjeszthető lesz a szükséges jogszabálytervezet - mondta Rétvári Bence a Magyar Nemzetnek.

A lap szombati számában a kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta: ha a Fidesz és a KDNP alakíthat kormányt tavasszal, akkor a törvényről gyorsan megtartható a parlamenti szavazás.

Az igazságügyi tárca államtitkára szerint a devizahitel-szerződéseknek azokat a kikötéseit írhatja át az Országgyűlés, amelyek durván megsértik a fogyasztók érdekeit, jelentős érdeksérelmet pedig leginkább az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés okoz.

Olyan jogszabályt kell alkotni, amely általános érvénnyel rendezi a visszás pontokat, ugyanakkor ügyelni kell arra is, hogy a szabályozás ne hozza hátrányos helyzetbe a forintban tartozókat - mondta.

MTI - alfahir.hu